Inspekcija zaštite od požara davno je naredila da se sijeno i papirni otpad skladište ispravno.

U sumnjivu nizu požara u Zagrebu, jedan je bio u tvornici papira Pan, gdje su gorjele tisuće bala sijena. Dok policija traži počinitelja, ekipa emisije Provjereno istražuje zašto je uopće do toga došlo. Ekipa emisije Provjereno je o tvornici Pan papir, odnosno kontroverznom poduzetniku Marinku Mikuliću, radila već nekoliko priča. Ne samo da je tvornica uništena, da su brojne obitelji ostale bez svojih pošteno zarađenih plaća, nego sada i susjedi oko tvornice strepe od nove opasnosti zbog nepropisno skladištenog otpada. Godinama su brojne inspekcije kažnjavale Pan papir, ali su iz tvornice to samo ignorirali. Marinku Mikuliću je čak i ovrha odgođena, dok obični smrtnici za to idu u zatvor.

Inspekcija zaštite od požara davno je naredila da se sijeno i papirni otpad u dvorištu skladište na pravilan način. U tvornici Pan papir su to ignorirali, kao što već godinama ignoriraju naredbe raznih inspekcija. Ovo je samo još jedna crtica u poslovanju kontroverznog poduzetnika Marinka Mikulića, čovjeka koji je iza sebe ostavio stotine radnika bez plaća.

Prošlotjedni požar u tvornici papira, ni 200 metara od naseljenih kuća, podigao je stanovnike na noge. Bilo je to, kažu, samo pitanje vremena. Policija kaže da je požar izazvao otvoreni plamen neutvrđenog izvora. Dakle, vjerojatno je podmetnut. No, požar se mogao izbjeći, da je tvornica postupila po nalogu inspekcije prema kojem se tražilo uklanjanje bala sijena za koje se već tada pretpostavilo da su potencijalna opasnost za nastanak i širenje požara. Vatrogasci i dalje dežuraju, a požar je zahvatio 8 tisuća bala sijena, i još tinja. Susjedi sa strahom gledaju na preostali otpad u dvorištu i na to što im se već godinama događa nedaleko od kuća i vrtova. Stanari pričaju i kako se neke neobične radnje događaju noću. Što god to bilo, ne sluti im na dobro. Jezovite su njihove izjave koliko je oboljelih ili čak umrlih u ulici – navode da u svakoj drugoj kući netko umre.

Inspekcija zaštite okoliša je potvrdila ekipi emisije Provjereno da Pan tvornica papira ima dugu povijest kršenja propisa. Bez dozvole su reciklirali otpad 2010. godine, a 2013. godine su su u Registar onečišćivanja okoliša poslali netočne podatke. Nakon toga su 2014. i 2015. godine nepropisno skladištili otpad. Inspekcije su dolazile, a su oni ignoriraju rješenja pa su im izrečene kazne. Unatoč svemu, tvornica je i dalje radila. Svetislav Janjik, bivši radnik Pan papira, za kamere emisije Provjereno je ispričao kako je inspekcija samo zagrebala po površini. Govori kako je Marinko Mikulić morao zbrinuti otpad, no nije želio platiti nekome da se otpad propisno skloni, već ga se sam rješavao. Isto govori i bivši bliski suradnik tadašnjeg predsjednika uprave Marinka Mikulića. U krugu tvornice se u golemu rupu planski rješavao problem otpada.

Deseci tisuća bala sijena, kao i otpad, i dalje su tu. Trebala je to biti sirovina u novom poslovnom pothvatu proizvodnje papira. Od toga, čini se, nema ništa, jer je nakon neuspjele predstečajne nagodbe FINA predložila stečaj Pan papira. Anonimni suradnik Pan papira navodi kako je, osim za smeće, podnio prijavu i za krađu vode iz bunara na kojem su radnici koristili metodu bypass kako se ne bi moglo utvrditi koliko je vode potrošeno. Nizao je prijave, ali reakcije na njih uglavnom nije bilo. A kad je i bilo, priča pak treći radnik, stigla je naredba s vrha.

Ignoriranje niza inspekcija, stotine radnika bez plaća, stečajevi – to je ostavština Marinka Mikulića i članova njegove obitelji na koje glasi dio tvrtki. Postavlja se pitanje tko mu je omogućavao da bez posljedica, osim poneke novčane kazne, tako posluje. Bivši suradnik tvrdi da je riječ o političkim i pravosudnim vezama. O svemu je spreman svjedočiti i pred institucijama. Ustavni sud prije 4 godine odgodio je ovrhu nad Pan Tvornicom papira Zagreb. Naime, Ministarstvo financija već se godinama zbog otpisa poreznog duga spori s tvrtkom. Ona je podignula ustavnu tužbu, pa je kupljeno malo vremena.

Ustavna tužba ipak je odbačena godinu i pol poslije. U vezi svojih poreznih dugovanja, Mikulić je često optuživao politiku. Na suđenju u aferi Fimi-media svjedočio je kako je dao više od milijun kuna za HDZ-ove crne fondove. Njegovi poslovni problemi, rekao je sudu, uslijedili su nakon toga. Navodno mu više nitko nije htio donirati, pa mu je tadašnji ministar financija Ivan Šuker sjeo na račun. Bivši ministar nije želio davati izjave, samo je poručio da dokumentacija u ministarstvu govori dovoljno, sugerirajući da se Mikulić vlastitim potezima doveo u ovu situaciju. Mikulić je na suđenju demantirao svoj iskaz USKOK-u, kada je rekao da je novac prikupio očekujući da će mu to pomoći u poreznom sporu s državom.

Sve priče bivših ili sadašnjih radnika zvuče slično. Svetislav Janjik je dobio otkaz prije nekoliko godina, kad se bunio zbog neisplate devet plaća. A plaća dok je i dolazila, išla je na ruke. To je ekipa emisije Provjereno dokazala prije dva mjeseca u uredu Porezne uprave.

Ispred tvornice Pan papira je ekipa emisije Provjereno naišla na jednog od preostalih radnika koji i dalje dolazi, unatoč tomu što godinu dana nije vidio plaću. Njezina neisplata kazneno je djelo. Pravosudnog progona do sada nije bilo. Svjedok emisije Provjereno kaže da je u jednom trenutku, u ime isplate plaća, izrezan stroj i prodan tvrtki za otkup metala. To se na kraju, tvrdi, nije dogodilo.

Iz Zavoda za javno zdravstvo obavještavaju da zagađenja zraka nakon požara nema. Susjedi su nakratko odahnuli, ali sve ono što je trebalo biti uklonjeno iz dvorišta tvornice i dalje stoji. Čeka se očito početak stečaja tvrtke i sudski rasplet, koji bi mogao potrajati. Pitanja koja ekipa emisije Provjereno htjela postaviti nekadašnjem vlasniku Marinku Mikuliću, unatoč telefonskom obećanju, ostala su neodgovorena.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju