Biti prijatelj nije nešto što se uči u školi – to se bude i postaje.

Da se prijatelji poznaju u nevolji, najbolje zna Kiki. Njegov je život od samog početka bio borba. Otac ga nikada nije priznao jer je dijete rođeno s dijagnozom. Majka je zato podmetnula svoja leđa, preuzela sav teret na sebe i zbog toga joj se, sada kada je odrastao, želi odužiti. Želi pronaći posao, raditi, zaraditi i vratiti joj za sav trud koji je u njega uložila. Zapeo je već na prvoj stepenici, no zato su mu najbolji prijatelji pokazali kako će mu oni uvijek biti vjetar u leđa.

Biti prijatelj nije nešto što se uči u školi – to se bude i postaje. To vrlo dobro zna Kristijan, jer da se u školi učilo kao obavezni predmet kako biti drag i pristojan, s puno se toga on ne bi morao suočavati. „Doma se znalo događati da ti se smiju, rugaju. Osjetiš da ti se rugaju i to nije ugodno, ali ja sam tek u sedmom razredu doživio da ja šepam, najiskrenije. Ja sam se družio cijelo vrijeme sa zdravima kad sam bio doma, a tamo smo u školi bili svi jednaki tako da ja nisam imao neki pojam o sebi da ja šepam“, govori Kiki i dodaje kako je tek kada se vidio na videu snimci shvatio da šepa.

Vedrina mu je pomagala da se izvuče. Smijeh je uvijek iz svega bio izlaz, ali i obrana od zlih jezika.
Odmalena na leđima je nosi vrlo težak križ – oštećenje živaca i donjih ekstremiteta zbog čega i danas otežano hoda. Roditelji su njegovoj mami, Ani Trupković, pružili najveću potporu, a onda je i ona za svoga jedinca, snagu izvlačila iz izvora za koje nije ni znala da postoje. „To što sam odrastao bez oca je imalo jako veliki utjecaj, pogotovo u srednjoj školi kada svima manje više hormoni podivljaju u nama. Mene je tadašnja djevojka nagovorila da pokušam stupiti u kontakt s ocem. Ja sam ga nazvao, a on je mene zanijekao, rekao je da ja ne postojim. To je psihički na mene utjecalo“, prepričava svoju priču Kiki. Otac je spakirao kofere i napustio njihovu bitku, ostavio ih da je izguraju sami. Za previše promišljanja, Ana nije imala vremena – ubrzo je preuzela i njegovu ulogu.

Ana je imala posao sve dok tvornica nije otišla u stečaj, a onda je, kao i mnogi tada, dobila otkaz.
Od tada je prošlo 20 godina. Tu i tamo pomaže kumici Nadi na obližnjem placu pa tako uspiju skupiti koju kunu, barem da ručak bude na stolu. Sa 2250 kuna s kojima žive nisu naviknuti luksuz. Možda skromno, ali s puno ljubavi u ovom se domu priprema hrana, jer kuhanje je Kikijeva najveća strast. Iako je završio srednju grafičku školu, kuhača je postala njegov omiljeni alat, a volio bi otvoriti svoj restoran. S knedlom u grlu mama dijeli iste želje. U mnogim je područjima u životu već dokazao da može. Izgurao je školovanje, pa i prekvalifikaciju za kuhara, uz to je godinama igrao tenis i odrađivao naporne treninge. Za njega u životu ne postoje prepreke koje on ne može, ako ne preskočiti, onda zaobići. A jedino što sada želi jest naći posao. U tome postoji još jedna prepreka.

U Dugoj Resi u kojoj živi, ugostiteljski objekti ne traže radnike, a do Karlovca ili Zagreba on jednostavno ne može. Tada ključnu ulogu u njegovu životu preuzima prijateljica Tea Golubić. Upoznali su se preko društvene mreže prije 5 godina i od tada su nerazdvojni. Tea je odlučila pokrenuti humanitarnu akciju, mobilizirati susjede, sugrađane. Kada svi upoznaju Kikija i vide njegovu silnu želju i volju da radi, svi će poželjeti sudjelovati u ostvarenju tog cilja.

Zato je Tea snimila video o svom prijatelju, onakvom kakvim ga vidi ona koja ga najbolje poznaje.
Cilj akcije je prikupiti novac kojim će Kikiju kupiti automobil s prilagođenim komandama, auto koji će Kikiju pomoći da se zaposli, da zaradi novac. Svim srcem kao njegovi prijatelji, tako i sam to želi. Ne želi moliti milostinju, već odužiti se vlastitim trudom majci koja je toliko u životu žrtvovala zbog njega.

Svakodnevni odlazak na mjesto koje je većini postalo rutina, Kikiju je nedosanjani san.
Ali on nema namjeru odustati. Svaku večer na spavanje odlazi s mišlju: 'Možda je sutra taj dan, dan kada će primiti poziv poslodavca koji će mu reći: čestitam, primljeni ste!' Možda je baš sutra taj dan koji Kiki čeka cijeli život.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju