Regiju je šokiralo brutalno premlaćivanje djevojke u Zadru, ali i zgrozila reakcija svih prisutnih.

Cijelu je regiju zgrozila vijest o brutalnom premlaćivanje 18-godišnjakinje u Zadru. Javnost je iznenađena i reakcijom svih koji su se zatekli u tom zadarskom kafiću. Nitko joj nije pružio pomoć, zaštitu od manijaka – pojačali su glazbu, a zatim i oprali krv sa zidova, podova, kako bi sakrili dokaze. Ekipa emisije Provjereno u posjed je dobila ekskluzivne telefonske pozive koji su te večeri vođeni s napadačem, sudionicima, ali i policijom. I također ekskluzivno, reakciju ravnateljstva policije na niz propusta koje je otkrila unutarnja kontrola.

Mlatio ju je neprekidno više od pola sata, najprije u toaletu. Njezinom glavom je razbio umivaonik, a na tome nije stao nego je nastavio u kafiću. Iživljavanje nad 18-godišnjakinjom, dovršio je udarcem u glavu dok je pokušavala ustati s poda. Gosti su sve promatrali spuštenih ruku, a policiju nitko nije pozvao.

Poziv od kojeg svaki roditelj tinejdžera strepi, majka pretučene Zadranke primila je nešto prije 23 sata. Ekipa emisije Provjereno dobila je snimke telefonskih razgovora koje je majka vodila od tog trenutka. Daruvarac je nadimak Darka Kovačevića, s kojim se mlada Zadranka kratko viđala. Majka se s tom vezom nije slagala. Znala je tko je Darko Kovačević, a policija je znala još bolje jer je imao 40 kaznenih i prekršajnih prijava. Nakon što je doznala da joj je kćer pretučena, odmah ga je nazvala.  Trenutak poslije je potvrđeno da laže kada je majku nazvao njegov prijatelj kako bi provjerio što se može učiniti. U tim je trenucima pretučena djevojka bila na medicinskoj obradi, a točna težina ozljeda nije bila poznata. Majka se osjećala bespomoćnom.

Na prvi poziv policiji 41 sekundu nitko se nije javio. Na glavno pitanje gdje je napadač, odgovor nitko nije znao. Gradom su se proširile glasine da se dao u bijeg izvan zemlje. Iz snimke razgovora s policijom čuje se kako je majci rečeno da napadač nije priveden jer je pobjegao, a može se čuti kako policajac pita majku napadnute gdje živi Darko Kovačević, na što majka odgovara kako ne zna. No, ona je i dalje uporna i nastavlja zvati. Na kućnoj adresi do tog trenutka iz policije ga nitko nije tražio, iako svi znaju da je riječ o opasnom kriminalcu.

Majčin strah je opravdan, jer u gluho doba noći sama je trebala kući po kćerine stvari. U telefonskom razgovoru s policijom rekla je kako je nekoliko dana ranije napadač njezinoj kćerki prijetio bombom te da nosi pištolj, na što joj je rečeno kako je to trebalo odmah prijaviti. Majka nastavlja inzistirati na konkretnim informacijama jer je od premlaćivanja proteklo već nekoliko sati, a on još uvijek nije priveden. Iz policije govore kako ne mogu utjecati na to je li on pobjegao ilegalno. Upravo zato jer se ne zna ništa, majka inzistira na policijskoj zaštiti. No, rečeno joj je da će morati pričekati jer jedina dvojica policajaca iz noćne smjene su zauzeta. Kao da je riječ o potrazi za džeparom, a ne čovjekom koji je rukama i nogama unakazio mladu djevojku.

Iz razgovora s policijom nadalje se čuje kako su nadležni za slučaj Daruvarca uzeli kontakt broj majke. Majka je tada odlučila stvari uzeti u svoje ruke. Cijelo vrijeme prati mobitel, čekajući trenutak kad će ga napadač uključiti, a strpljivost se isplatila. Majka je zatim ponovno zvala policiju kako bi ih obavijestila da je napadačev mobitel upravo uključen te provjerila je li ga policija pronašla. U razgovoru doznaje da su kolege policajci izašli na teren kako bi tražili, a li nije pronađen. To je bilo već pred zoru, 6 sati poslije premlaćivanja. U tom trenutku još nitko nema ni njegov broj mobitela, a broj dobivaju od majke.

Već se razdanilo, ali još jednom se ponavlja isti razgovor s policijom. Majka policajcu preko telefona govori kako stoji ispred Kovačevićeve kuće jer je on navodno u kući te želi doznati je li itko iz policije provjerio njegovu kuću. Od policije doznaje kako su se kolege uputili na drugu adresu za koju su doznali da se tamo nalazi napadač. Nitko se, međutim, i dalje ne pojavljuje pred Kovačevićevom kućom. Majka policiji ponovno govori kako se nalazi ispred njegove kuće te moli da policajci dođu provjeriti nalazi se Kovačević u kući jer je navodno prijetio i njezinoj maloljetnoj djeci. U razgovoru policijski službenik govori kako će policijska patrola doći na njegovu adresu, a majci savjetuje da se makne. To se dogodilo u 10 sati ujutro, a konačno je i uhićen 12 sati nakon što je prebio 18-godišnjakinju. Toliko je policiji trebalo da locira i uhiti opasnog kriminalca koji se skrivao u svojoj kući, a da nije bilo majke od pretučene cure, tko zna kada bi ga tamo potražili.

Međutim, novi propusti ubrzo izlaze na vidjelo. Policija je o događaju javnost obavijestila tek kad se priča proširila društvenim mrežama. Zbog toga je i prijateljica majke, o svemu odlučila obavijestiti MUP i Ravnateljstvo, pa čak i predsjednicu države. To nadležnima u Zadru, nije sjelo. Prijatelji pretučene djevojke o ovome iz straha ne žele govoriti javno. Anonimno je o odnosu Daruvarca i djevojke progovorio tek jedan poznanik upućen u situaciju. „Koliko ja znam to je bilo samo povremeno viđanje, to nije bila otvorena veza i mislim da je u svemu tome ona što više pokušavala pobjeći“, govori prijatelj i dodaje kako se djevojka odlučila maknuti od Daruvarca kada je shvatila da joj prijeti opasnost. Djevojčini prijatelji pričaju kako je viđanje trajalo oko 2 mjeseca, a tvrde da je ovo Kovačevićeva četvrta ili peta žrtva. Prijetnje je primala i ranije. I to porukama na mobitel, koji policija od djevojke nije izuzela kao dokazni materijal.

Zašto se s izuzimanjem snimke nadzorne kamere čekalo 6 dana? Zašto nije krvava izuzeta odjeća? Je li krv s mjesta događaja obrisana prije početka očevida? Je li pronađeno oružje, pretresena kuća i zašto mu nije lociran mobitel? Puno otvorenih pitanja, ali ne i zadarsku policiju. „Želim naglasiti da je policija u ovom događaju reagirala profesionalno, zakonito i efikasno, kao i u svim događajima kad je u pitanju isti osumnjičenik, ali i svim drugim, bez obzira na to tko je žrtva, a tko počinitelj“, stoji u priopćenju zadarske policije. No, Ravnateljstvo policije očito ne misli tako. Krajem prošlog tjedna poslana je unutarnja kontrola. „U ovom slučaju oformljen je stručni tim ravnateljstva policije i službe za unutarnju kontrolu MUP-a koji su izašli na teren i iz izvješća je bilo vidljivo da je bilo određenih propusta prilikom ovog događaja. Oni se odnose na neodgovarajuću reakciju po samoj dojavi. Još će se točno utvrditi koje će se mjere provesti, uglavnom radi se o disciplinskim mjerama. Tu možemo govoriti da se radi o lakšim povredama i o težim povredama i može doći do toga da se određeni kolege udalje iz službe“, rekao je Nikola Milina, glavni Ravnatelj policije.

Potresne razgovore majke s policijom, napadačem i napadačevim prijatelji poslušajte u videu.

 

U dosadašnjem tijeku istrage, uhićen je jedino Darko Daruvarac, a dobio je mjesec dana pritvora. Pravdao se da je doživio black out jer je djevojka bila nametljiva. Njegov kum, koji je prema navodima svjedoka brisao krv iz WC-a, i vlasnik kafića ispitani su i pušteni na slobodu. Ostali koji su skrštenih ruku gledali što se događa, samo su u statusu svjedoka. Pokušaj ubojstva, to je ono za što Zadrani zahtijevaju da se optuži Daruvarac. Javno su to poručili i na skupu na kojem se okupilo stotinjak ljudi. Pola sata brutalnog premlaćivanja u ovom je slučaju zasad kvalificirano kao teška tjelesna ozljeda i prijetnja za što je predviđena kazna do 6 godina zatvora.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju