Atraktivna lokacija na moru jedno je vrijeme bilo prijavljena u imovinskoj kartici.

I dok se cijela zemlja bavi preračunavanjem kvadrata kuće, odnosno garaže od 121 četvorni metar, gdje ministar Tolušić, kako kaže, roštilja, Provjereno ekskluzivno donosi jedan drugi neobičan slučaj u prijavljenim nekretninama.

Građevinsko zemljište, atraktivna lokacija, 300 metara od mora, jedno je vrijeme bilo prijavljeno u imovinskoj kartici. A onda krajem listopada prošle godine nestaje. Iako, umjesto ministrove supruge, prema dokumentima koje posjeduje ekipa Provjerenog, novi vlasnik se upisuje tek prije dva mjeseca. Zašto je parcela nestala i zašto je prijavljena na tek 115.000 kuna, a cijena okolnih zemljišta je minimalno tri puta veća?

Livada je donedavno bila u vlasništvu ministrove supruge. Procijenjena na 115.000 kuna. Nešto opet ne štima. 450 kvadrata, 300 metara od mora. Građevinska zona. Stoga se ekipa emisije Provjereno raspitala u općini koliko košta takav komad zemlje, gdje su rekli da nije više od 100 eura. No, opet ministar nešto nije dobro izračunao jer je u kartici prijavio kako zemljište stoji 115.000 kuna.

Livada je sada prodana. Ugovor je ovjeren u trećem mjesecu ove godine. Ekipa emisije Provjereno pokušala je doznati koliko su zaradili Tolušići od prodaje jer ni to ne piše u kartici, ali novi vlasnik bivše zemlje sadašnje ministrove supruge nije imao namjeru pričati s njima.

No, zašto je zemlja nestala iz kartice sedam mjeseci prije nego što je kod javnog bilježnika ovjeren ugovor o kupoprodaji? ''Ispisano je kad je trebalo biti ispisano'', odgovorio je kratko ministar Tolušić.

Nije to jedino zanimljivo oko parcela na moru. Susjedna zemljišta vrve od Virovitičana. Preciznije, neke glase na tvrtke iz ministrovog rodnog kraja. Sam kaže da je radio s više tvrtki iz županije. ''Radili smo u mojih osam godina mandata praktički sa svim građevinskim tvrtkama, a nema ih puno, ima ih desetak na području županije. Jedino mi je normalno kad radim kuću u Virovitici, svojoj županiji, da mi radi kuću neka tvrtka s područja tog, a ne netko iz Zagreba, Splita, Bjelovara ili drugdje'', kazao je ministar.

Konkretnije, dvije tvrtke se ipak ističu. Ekipa Provjereno zagrebala je malo dublje, pa otkrili ada to što je kuću gradila tvrtka koja je dobivala poslove u županiji dok je Tolušić bio na čelu nije prvi i jedini sumnjivi slučaj. I dva stana, u kojima su živjeli Tolušić i njegova bivša supruga, sagradila je upravo ova druga tvrtka, Croming, koja je također dobro poslovala sa županijom.

Da budemo precizni, za vrijeme župana Tomislava Tolušića, građevinska tvrtka Croming d.o.o. na županijskim natječajima je dobila poslove vrijedne 14 milijuna i 700.000 kuna. Tvrtka Građevinarstvo Horvat, koja mu je sagradila kuću, u njegovom mandatu na natječajima je uprihodila 5 i pol milijuna kuna.

Što se uopće promijenilo u imovini otkako je postao župan? U prvoj kartici 2011. godine prijavio je stanove u Osijeku, Zagrebu i Virovitici. Četiri godine kasnije, stanovi u Osijeku i Virovitici nestaju, ali se pojavljuje novi, također u Virovitici. Do prvog ministarskog mandata nestaje i manji stan u Zagrebu. Zato je 2017. bila dobra godina za ministra. U karticu unosi novi, veći stan u Zagrebu kupljen kreditom, pa građevinsko zemljište u Virovitici i, na koncu, livadu u Privlaci kod Zadra. No, u kartici se 2018. pojavljuje kuća u Virovitici koja je i pokrenula cijelu aferu. Istovremeno nestaje livada 300 metara od mora procijenjena na samo 115.000 kuna, dok se okolna zemljišta prodaju po znatno većim cijenama.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju