Ne traže da im se nešto pokloni, ne traže poticaje - samo mogućnost da nastave raditi.

Dvadeset su godina živjeli od zemlje i obrađivali je, a planirali su i proširiti proizvodnju. Njihov mlađi sin nije maštao o odlasku preko granice, nego da će se nastaviti baviti poljoprivredom. A onda im je administracija uništila sve te snove. Na natječaju za zakup državne zemlje, umjesto u tri tablice – oni su ponudu poslali u jednoj, iako im je dokumentaciju pomagala pripremiti savjetodavna služba. Izgubili su zemlju, a dobila ju je tvrtka 100 km udaljena od nje i koja ne obrađuje druga zemljišta u blizini. To se dogodilo OPG-u obitelji Putrić. Nisu dobili zakup zemlje zbog navodne formalne pogreške, jer ponudu nisu napisali u tri tablice, nego u jednoj. Pitaju se zašto se onda OPG-ove proglašava budućnošću hrvatske poljoprivrede? „Mi ako ostanemo bez zemlje, možemo zatvoriti svoje svinjogojstvo i sve. A nitko nam ne govori hoćemo li dobiti novu zemlju ako ostanemo bez ove“, govori Nikica Putrić.Zemlja je njihovoj obitelji život – godinama je obrađuju, trude se i muče. Uza sve nevolje, jedini je strah da će izgubiti bitku s administracijom. U naselju Bukovsko blizu Siska nalazi se jedna od svinjogojskih farmi u vlasništvu obitelji Putrić. Pedesetak krmača, isto toliko tovljenika i dvjesto odojaka glavna su im preokupacija, a ima i onih koji bi nastavili posao i ostali živjeti na selu.  Njihov OPG jedan je od mnogih koji bi trebao činiti novu kičmu hrvatske poljoprivrede.

Godinama su na tridesetak hektara državne zemlje sadili hranu za svinje. Uredno plaćali sve što su trebali. No, prije četiri godine, javni poziv za zakup zemlje sve mijenja. U Savjetodavnoj službi pomažu im ispuniti dokumentaciju, šalju sve prema uputama, ali onda dobivaju anonimni poziv iz kojeg su doznali kako će im se oduzeti zemljište zbog formalnog propusta. Zemlju dobiva tvrtka Perfa-bio udaljena stotinjak kilometara. Kao OPG-ov navodni formalni propust navodi se kako je ponuda tražena u jednoj, umjesto u tri tablice. Službenica je, kaže Željko Putrić, ponudu pogledala, konzultirala se s pravnicom i potvrdila nalaz zdravog razuma, a zatim je rekla kako bi obitelj Putrić dobila zemlju da su im bodovali ponudu te da će učiniti sve što je moguće da se to ispravi.

A da se tako strogo poštovala svaka točka propisa, javni poziv mogao se poništiti jer je sama Agencija za poljoprivredno zemljište pobrkala lončiće, odnosno članke u natječaju. Nakon što je obitelj Putrić ukazala na nezakonitosti u natječaju, tekst javnog natječaja je izmijenjen.  No, javni poziv se nije ponavljao. Da se nešto neobično događalo, govori i susjed Ivan Dražetić, koji se također prijavio za zemlju. „Naprije su mi rekli da ja nisam dobio, da nisam prošao na natječaju. Nakon toga smo išli u Zagreb i kad smo došli rekli su „Vi ste i dobili“, ali da Putrić nije dobio“, prepričava Dražetić.

Je li riječ o nespretnosti administracije ili se netko zaigrao zbog većih igrača, teško je reći. Od tada su se promijenila tri ministra, a obitelj Putrić pisala je županu, predsjednici, gotovo svima. Tražili su i reviziju, no svi odgovori sveli su se na ponavljanje informacija koje već i sami znaju. Obratili su se i tadašnjem predsjedniku Hrvatske poljoprivredne komore.

Ekipu emisije Provjereno obitelj Putrić odvela je i do drugog zemljišta, također u zakupu iste tvrtke koja je dobila njihovu zemlju kako bi se sami uvjerili kako izgleda takozvano gospodarenje zemljom - umjesto suncokreta ili druge kulture koja je sad već trebala biti vidljiva, livada je prazna. Teško im je suspregnuti emocije dok gledaju pusto polje. Ova površina vidljiva je u ARKODU – evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta. To znači da se sve vidi i zna. Sugovornici ekipe emisije Provjereno naglašavaju da je javna tajna da postoje dvostruki kriteriji, a upozoravaju i kako ovo nije jedino kršenje zakona. Obraslo državno zemljište u zakupu mora se iskrčiti u roku od dvije godine, a u ovom slučaju, rok je već prošao.Ekipa emisije Provjereno tražila je komentar od direktora tvrtke Perfa-bio, ali nije odgovorio na pozive i SMS-ove. A OPG Putrić ostaje u pat poziciji. Zemlju koju su izgubili i dalje obrađuju, jer im u je u suprotnom jedini izbor ugasiti farmu. Obećanja o rješavanju njihove situacije već im je dosta.
Možda ova priča nije po ukusu vladajućih, jer mediji bi, kažu, trebali širiti optimizam. No, ovo je realnost s kojom se svakodnevno suočavaju poljoprivrednici. Moć da promijene tu svakodnevicu imaju upravo oni koji tri godine ne nalaze rješenje da ovaj OPG može živjeti od zemlje. Ne traže da im se nešto pokloni, ne traže poticaje, samo mogućnost da nastave raditi.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju