Kada je nedavno strašna tajna isplivala u javnost, slučaj fratra pedofila koji je u splitskom samostanu godinama zlostavljao djecu, papa Franjo osobno ga je izbacio iz reda.

Na prvi je pogled Papin potez ulijevao nadu, činilo se kako je Crkva ekspresno reagirala, ali to je daleko od istine. Prije sedam godina, po nalogu nadbiskupa Barišića, tadašnji vikar, a sadašnji provincijal, išao je u Vatikan zbog sumnje u nastranosti upravo tog fratra. Ali, nitko od njih te sumnje nije tada prijavio policiji. Iako je to svaki građanin Republike Hrvatske dužan učiniti, inače mu prijeti zatvor i do tri godine. Oni su o tome šutjeli, tajili godinama, i onda kada su čuli snimke koje posjeduje ekipa emisije Provjereno krenuli su se međusobno optuživati.

Da je žrtvovan, da je biskup već dva puta opomenut zbog prešućivanja, da nitko ne pokazuje milosrđe prema njemu riječi su, sada već bivšeg, fratra Gracijana Gašperova, čovjeka koji je godinama zlostavljao djecu u splitskom samostanu. Snimke razgovora u kojima govori da su ga se riješili po brzom postupku, na prvi bi pogled ulile nadu da je Crkva reagirala baš onako kako svi očekuju. No, iza svega stoji činjenica da se za sklonosti nastranog svećenika znalo, i to godinama ranije. A nitko nije našao shodno to prijaviti. Jedna od žrtava u međuvremenu je u očaju pokušala suicid. Dok žrtve i dalje traže pravdu, unutar svećeničkih redova međusobno se optužuju.

Biskup je meni rekao da je već opomenut dva puta valjda za prešućivanje. Valjda se odnosi na prešućivanje ovih slučajeva kojih je bilo, i da bolje da stradam ja, nego on. Lakše je žrtvovati jednog zeca, nego da drugi zečevi budu involvirani u problem. Mislim da su danas teška vremena za nas svećenike, daleko teža nego što su bila komunistička, daleko teža. Ja sam na vjetrometini i ovaj je problem svjetski, tko zna čime i zašto iniciran“, govori fra Gracijan Gašperov. „...gdje je milosrđe i ljubav, gdje je evanđelje, gdje je praštanje. Ja znam da se radi o slučajevima koji su teži nego, 'ajmo reći, prevariti ženu, danas je to podignuto na najveći pijedestal grešnosti na najveći pijedestal sramote... [...] Sveti Otac ima za svakog suosjećanja i milosrđa osim za svećenike…“, rekao je fra Gašperov.

Dok izgovara ove monstruozne riječi, umanjujući značaj kaznenog djela koje je počinio, fra Gracijan Gašperov, ne zna da osoba kojoj priča sve snima. Fratar danas živi kod svoje rodbine, a ne u zatvoru gdje mu je mjesto zbog zločina koje je počinio. O tome više nitko neće i ne želi pričati. Nastupila je zastara, i to zato što ga nitko nije prijavio na vrijeme.

Da se ovo događalo, o čemu su svjedočile tri od najmanje pet fratrovih žrtava, znalo se godinama. Upravo zbog sumnje da je nastran prema djeci, još davne 2011. godine, sadašnji provincijal Josip Blažević išao je u Vatikan. Ali, od svega nije bilo ništa. Žrtva, traumatizirani mladić, nije bio spreman ići na policiju, pa nije ni crkva, iako je kazneno djelo ili samo sumnju u počinjenje kaznenog djelo svaki građanin republike Hrvatske dužan prijaviti!

Tko zna što se događalo tih sedam godina, od 2011. godine, kada su iz Provincije išli u Rim zbog sumnji u nastranosti svog fratra, pa sve do objavljivanja cijelog slučaja, prošle godine.
Je li u tom razdoblju bilo novih žrtava? Je li neko dijete moglo biti spašeno, a žrtvovano je zbog nečinjenja? Još jedan fratar s kojim je razgovarala ekipa emisije Provjereno, potvrđuje da su svi znali.

 

Po tko zna koji put o ovoj temi, reporteri emisije Provjereno pisali su nadbiskupiji i provinciji. Zanima ih zašto nitko ništa nije poduzeo. Ovoga puta umjesto šutnje, dobili su drugačiji dogovor. Redovnici su počeli upirati prstom jedni u druge, očito svjesni razmjera koje je priča poprimila.

Na provincijalu nije da komentira ničije tračeve. Oni koji tvrde da su znali, bili oni koji bili, u savjesti su odgovorni što slučaj nisu prijavili policiji ili provincijalu. Tko je znao, bio je dužan prijaviti. Ako nije, on je sukrivac. Prema tome, spomenutog franjevca koji sve zna (s kojim ste razgovarali!) smatram krivim što nije slučaj prijavio, a i žrtve su bile dužne prijaviti. Da sam ja što znao ranije, poduzeo bih ranije mjere koje sam sada poduzeo, a bile su vrlo odlučne i beskompromisne. Lako je biti general nakon završene bitke...“, rekao je fra Josip Blažević, provincijal franjvaca konventualaca. Na pitanje zašto onda i on sam nije prijavio kada je 2011. išao u Rim baš zbog sumnji u nastranosti fratra Gracijana, ekipa emisije Provjereno nije dobila odgovor.

Skandali poput ovog modernu su crkvu u nekim zemljama bacili na koljena. Zbog ignoriranja, nemara, prešućivanja. Tako su Čileanci, i to uoči papina dolaska u siječnju ove godine, palili crkve iz revolta.

Ameriku i dalje trese skandal oko zlostavljanja u Pennsylvaniji u koje je uključeno više od 300 svećenika. I u Irskoj je papa dočekan s tim pitanjem. „Volio bih da kaže istinu, da prizna jednostavnu činjenicu o zataškavanju i ulozi Vatikana u tome. To je točka od koje možemo krenuti razgovarati“, rekao je Colm O'Gorman, žrtva svećeničkog zlostavljanja.

Najnoviji podaci govore da se Njemačka suočava s podatkom od 3.500 žrtava i gotovo 1.700 pripadnika klera. Neke su biskupije u svijetu i bankrotirale zbog tužbi i isplata odšteta, ali kao da se u ovom moderno doba kada se sve čuje i dozna u sekundi, neki nisu opametili pa se vode po kanonskom pravu i ignoriraju činjenicu da je zločine potrebno prijaviti.

U Slučaju koji Provjereno prati godinama, zlostavljač svećenik osuđen je nepravomoćno na godinu dana uvjetno, zbog zlostavljanja dječaka. Nitko ni taj slučaj nije prijavio. premda je prema izjavama svjedoka, tadašnji biskup Srakić sve znao

Šablona po kojoj se šuti nije novost, to je modus operandi. Uz to, počinitelji računaju na to da će žrtvama biti dovoljno neugodno da govore koje su strahote proživjeli od ljudi koji bi trebali širiti mir i dobro.

Jedan od trajno unesrećenih mladića, žrtva zlostavljanja, zbog traume koju je proživio dignuo je ruku na sebe. Prije toga tražio je pomoć od nadbiskupije, provincije franjevačkog reda kojem je pripadao bivši franjevac, od nuncija, pa i Vatikana. Kod nabiskupa Barišića bio je čak tri puta. Nadbiskup o svemu odbija pred kameru, a njegov tajnik šalje sljedeći odgovor: „Vi dobivate interesne informacije od svoga izvora, a mi te informacije ne možemo i ne želimo komentirati isključivo iz razloga čuvanja dobrog glasa Vašeg izvora. Još jednom, nereagiranje na Vaše upite na temelju spomenutih informacija čuva dobar glas dotične osobe. I ovim putem ćemo reći da žrtvama, ali doista žrtvama, treba pružiti potrebitu pomoć, a prije svega potrebna je cjelovita istina i pravednost."

S franjevcima se sastala ekipa emisije Provjereno, ali bez kamera. Da im je bivši brat homoseksualac, znali su, kao i za slučaj jednog mladića koji je također bio na meti nastranog svećenika. O tom je slučaju nadbiskup sve znao 2003. godine. U to vrijeme student više nije bio maloljetan i zato po njima zločin nije počinjen, iako to iskustvo govori o sklonostima fra Gracijana.

Zlostavljač je dobio otpremninu od 20.000 kuna. Žrtve i dalje čekaju pravdu i odštetu, prijeko potrebnu psihijatrijsku pomoć. Teško su bolesni, traumatizirani, na rubu snaga. Najčešće osamljeni, u tajnosti skrivaju od javnosti tragediju koja im se dogodila, jer nažalost, ista ta javnost sklonija je opravdati počinitelje, nego imati razumijevanja za njihovu bol. Nadbiskupija, provincija, nuncijatura, svećenici, svi i dalje misle da je o ovoj temi u medijima bolje šutjeti.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju