Svake godine 10 djece se ubode na odbačenu špricu.

Korištene i odbačene šprice na dječjim igralištima sve su češća pojava.

Da razloga za strah među roditeljima itekako ima, dokazuje podatak da na godinu samo u Zagrebu desetak djece doživi strašan ubod u parku.

A jedan takav park u Velikoj Gorici postao je noćna mora za obitelj četverogodišnje Lote, čija se bezbrižna igra s bratom i sestrom pretvorila u godinu dana neizvjesnosti i straha. Strepnja od nalaza koji će pokazati je li njihova djevojčica zaražena HIV-om ili hepatitisom, trajala je nikad dužih šest mjeseci.



Iako se danas četverogodišnja djevojčica uboda ni ne sjeća, njezini roditelji tu situaciju vjerojatno nikad neće zaboraviti. ''Tu postoji šestomjesečna agonija, koju ja mislim ni jedan roditelj ne može ravnodušno podnijeti. Teško je uopće pričati o tome'', istaknuo je Lotin otac Igor Belić.

No, zabrinjavajuća je činjenica da slučajeva poput Lotinog ima sve više. U najpoznatijoj Klinici za infektivne bolesti u zemlji kažu kako godišnje viđaju desetak takve djece.

Ubodi se najčešće događaju na javnim mjestima. Dakle, na onim mjestima na kojima bi trebali biti najsigurniji.

Da su dječji parkići noću i danju dva različita mjesta, svjesni su i oni kojima su gradske ulice radno mjesto. Krešo, radnik u komunalnom poduzeću, smatra kako bi parkovi i javne garaže trebale biti što bolje osvjetljene te kako bi to rješilo problem.

Da ne bi sve ostalo samo na priči, novinar Provjerenog noću je obišao parkove i dječja igrališta te se uvjerio kako se igle ne moraju dugo tražiti. Iako nije pronašao ovisnike, tragovi njihova prisustva bili su posvuda, i to sve na mjestu koje za rekreaciju koristi stotine djece svaki tjedan.



Problema je svjesna i policija. Iako šprice i igle upućuju na to da posla ima, tvrde kako su patrole na takvim mjestima redovite.

''Nije potrebno dizati paniku već pozvati na oprez i odgovorno ponašanje, osobito onih koji brinu o takvim objektima''
, naglasila je Marina Mandić iz MUP-a.

Iako infektolozi tvrde kako je mogućnost zaraze vrlo mala, to ne znači da ne trebamo biti oprezni i reagirati.

''Svi ljudi u sebi imaju onaj najgori scenarij i razmišljaju o tome što je dosta logično, ali kad nekako objektivno gledate parametre i kad procijenite o kakvoj se nezgodi radi, zapravo je rizik prvo mali',
ističe prof.dr. Josip Begovac iz Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević.

Premda je otklonjena svaka sumnja da bi malena Lota s igle pokupila neki virus, roditelji i tri godine nakon toga nisu mirni. Kažu kako njihov kontakt s gradom nije bio napozitivnije iskustvo. Naime, odgovornost se prebacivala s institucije na instituciju, a konkretni potezi gotovo da su izostali.




Svatko tko je se djetetom bio u parku zna da se nezgoda uvijek može dogoditi. Poderano koljeno, pa i slomljena kost. No da vlastita odgovornsot može podrazumijevati i opasnost od zaraze opasnim virusima zbog narkomanskih igala, čini se, ipak krajnje suludim i zabrinjavajućim.

Više priloga iz emisije potražite na službenoj stranici emisije 'Provjereno', a propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr


Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju