Nakon toliko godina seksualnog uznemiravanja odlučile su progovoriti

 

Potresnom ispovijesti srpske glumice pokrenuta je lavina – brojne žene i u Hrvatskoj odlučile su progovoriti o vlastitim traumatičnim iskustvima seksualnog zlostavljanja koje su doživjele na mjestima koja bi trebala biti oaza akademske elite – fakultetima. Provjereno večeras donosi ispovijesti dviju žena, žrtava uznemiravanja sa zagrebačkog Veterinarskog fakulteta.

 

''Počelo vam je s blagim uvredama: 'Glupa si', 'Lijepa si, bolje ti je da šutiš', 'Sigurno ne misliš zato što si tako lijepa', 'Fulala si profesiju, trebala si se unovčit'', prisjeća se riječi svog profesora djevojka koja je odlučila javno ispričati svoju priču.

''I onda vam je s godinama sve više i eskaliralo. 'Ti si kur** svog mentora. Sve što si postigla, postigla si zato što spavaš sa svima njima sa svoje klinike. Trebala si doći kod nas vidjeti što su pravi muškarci'', nastavlja.

Prije desetak godina o tom je čovjeku ovisio nastavak njezina obrazovanja. Fakultet koji je voljela u ranim dvadesetima toliko joj je zagorčao život da su antidepresivi bili jedino rješenje. Mislila je, kaže, kratko će trajati, završit će studij i onda ga više nikad neće vidjeti. ''Pusti, šuti, proći će. Ti si mala riba, studentica si, moraš završiti, dobiti diplomu. Tko će stati iza mene?'' govori kroz suze. ''Kad vam kaže otvoreno: 'Ti si nitko i ništa. Ja sam jedan ugledni docent i kirurg.' Kad vam sam on to kaže, onda znate da se zaista nemate kome obratiti'', nastavlja.

''Kada bi se presvlačile u svlačionici za kirurgiju, gdje moramo obući kirurško odijelo, klompe i bijelu kutu, kolegicama, koje su bile naslonjene na stolac ili na stol u ovom slučaju, ušao je u svlačionicu i rekao: 'Kolegice, znate da ono što je na stolu, to je i ponuđeno''', ispričala je.

Ova se djevojka pak odlučila suprotstaviti i tada je naišla na zid – odlučila je da neće biti žrtva seksualnog zlostavljanja, no postala je žrtva nadmoći.

''To je meni bio prelazak s pete na šestu godinu. Sve sam imala potpisano, svi predmeti bili su položeni. Falio mi je samo potpis s ambulantne klinike. Od prvog dana, otkako su započeli upisi, svaki dan dolazila sam njemu u kancelariju. Odbijao mi je dati potpis'', priča.

Sve je to prijavila još 2018. godine, no umjesto odgovora nadležnih dobila je podrugljive osmijehe prijavljenog profesora kada bi ga srela na hodnicima.

Cijelu ispovijest žrtava koje su odlučile progovoriti o svojim iskustvima pogledajte u večerašnjem Provjerenom. Emisija donosi i analizu razloga koji stoje iza dugogodišnje šutnje žena s ovakvim iskustvima.

Emisiju "Provjereno" gledajte četvrtkom u večernjem terminu na Novoj TV! Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr!

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju