Razlika u plaći između muškaraca i žena za iste poslove, je10 posto.

Povod za sljedeću priču emisije Provjereno bili su rezultati Državnog zavoda za statistiku, objavljeni ove godine. Prema tim brojevima, razlika u plaći između muškaraca i žena, ali za iste poslove, je 10 posto. Na primjer, u prodaji za isti posao razlika u plaći je 1500 kuna. Zato je ekipa emisije Provjereno po uzoru na norveški sociološki eksperiment okupila djecu i dala im isti zadatak, a djeca su zatim nagrađena.

Poznato je da se o onima koji su diskriminirani treba govoriti često, a žene to jesu. Možda se čini da djeca nemaju veze s ovom statistikom, ali mnogi bi od njih mogli puno toga naučiti. Pet djevojčica i petero dječaka dobili su jedan zadatak – plave loptice staviti u jednu vazu, a roze u drugu. Nakon što su to učinila, djeca su dobila nagradu, a nagrada za svakog je bila zdjela slatkiša. No, dječaci su u svojoj zdjeli imali duplo više slatkiša od djevojčica.

Sva su se djeca začudila zašto je to tako, a ostala su šokirana kada im je rečeno da su djevojčice dobile manje samo zato jer su djevojčice. Zaključili su kako bi trebali dobiti jednu nagradu, a da nije fer da su žene za isti posao manje plaćene od muškaraca. Neki su dječaci nesebično podijelili svoje slatkiše s djevojčicama kako bi imali jednako slatkiša u svojim zdjelama, a drugi su priznali i kako bi neke djevojčice trebale dobiti više slatkiša jer su brže posložile loptice u vaze.

Posljednje statistike kose se s razmišljanjem ove djece. Žene u Hrvatskoj čine gotovo pola ukupnog broja zaposlenih, a plaća im je oko 10 posto manja od njihovih muških kolega. Najniže plaće imaju žene zaposlene u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima te u prerađivačkoj industriji. Njihova prosječna neto plaća iznosi oko 5 740 kuna, a plaća muškaraca u istim sektorima je gotovo dvije tisuće kuna više, za isti uloženi trud i istu količinu umora. Tko je i kada odlučio da je to u redu?

Prošlogodišnje istraživanje Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj otkrilo je koji su razlozi zbog kojih su za ista radna mjesta muškarci i žene različito plaćeni. Osim zapreka na radnom mjestu, slabe političke zastupljenosti i duboko usađenih društvenih stereotipa, nejednake roditeljske dužnosti su itekako bitan razlog. Ipak se, srećom, tu vide najveći pomaci. Djeca iz ovog eksperimenta su ispričala kako bi i njihovim obiteljima roditelji trebali imati jednaku plaću, kad bi se za to dobivala plaća.

A od doma sve kreće – spoznaja da jednostavno nije fer. Za isti posao i muškarci i žene trebaju dobiti istu plaću. Pogledajte kako su reagirala kada smo im rekli da su djevojčice dobile upola manje bombona samo zato što su djevojčice.

 

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju