Ljubavna priča barba Šime i bake Jozice sigurno je nešto naljepše što smo ovaj tjedan čuli.

Zaljubili su se kao djeca i proveli zajedno dugih 60 godina. A onda je Jozica oboljela od demencije i morala biti smještena u bolnicu. Bilo je dana kada uopće nije znala tko je čovjek koji joj dolazi u posjet, ali njega to nije obeshrabrilo i pokolebalo. Svakoga dana, po najvećoj vrućini, buri ili hladnoći, taj je 86-godišnjak išao ljubavi svojeg života. Sve dok ih jednoga dana, život zauvijek nije rastavio. I onda, mjesec dana poslije, istim putem prema bolnici kojim je hodao svaki dan, ponovno je krenuo barba Šime. Ovog puta s nevjerojatno plemenitom željom.

''Bili smo kao djeca svojih godina. Svatko je imao neku svoju kozu, ovcu. I onda je cijela grupa dječaka išla u polje gdje je bilo trave, pogotovo ljeti. I malo po malo, ja sam onda pošao u vojsku i poslije vojske smo se, zapravo, mi smo se poznavali prije, ali poslije vojske je bilo da smo za. 'Išli smo skupa' neko vrijeme i znate što se događalo? Ja kažem: 'Ako mi možemo ovako sto godina, nećemo ništa imati ni ovako ni onako, i ajmo se mi ženit'. Tako smo se mi vjenčali '57.''. Počinje tako barba Šime svoju ljubavnu priču dugu više od 60 godina.

Pokazuje pritom put kojim je svaki dan bez iznimke, čak godinu i pol, išao iz Preka prema Psihijatrijskoj bolnici u Ugljanu. Ondje je njegova jedina Jozica bila smještena nakon što je oboljela od demencije.

Jedva je čekao jutro da ode k Joski. Krenuo bi svaki dan autobusom u 9:30 iz Preka, a vraćao se u 11 sati. I po najvećoj vrućini, i po najvećoj hladnoći, buri, jugu, kiši. Katkad je išao i pješke dio puta kada autobus ne bi vozio.

Ponio bi bočicu vode sa sobom, govori, i pokazuje gdje bi stao odmoriti se u hladu. Barba Šime ima 86 godina, srčani je bolesnik s ugrađenim pace makerom. Ali posjet ljubavi svojeg života se naprosto nije preskakao.

U bolnici nema osobe koja ga ne pozna, i zaposlenici i pacijenti odjela na kojem je bila njegova supruga. Točan kao sat, u deset sati, barba Šime dolazio bi svojoj Joski, pozdravljajući je s najvećom pažnjom i ljubavi.

Nikad u bolnicu nije došao praznih ruku. Uvijek bi, osim svojoj supruzi, nešto donio i sestrama, barem malu čokoladu. A s vrata sobe, prvo što bi Jozicu pitao je boli li je što.

To je zaista bila ljubav, kaže sestra Matija. Prava ljubav, ona koja daje smisao. Jozica bi katkad Šimu prepoznala, a katkad ne bi znala tko je, ali on je dobro znao tko je ona – njegova vjerna životna partnerica više od 60 godina. I u trenucima kada ga ne bi prepoznala, spominjala je svojeg Šimu.

Njihova ljubavna priča nalikuje na one iz filmova i raznježila je sestru Matiju te je o njoj napisala objavu na Facebooku. Post je odmah postao viralni hit. Podijelila ga je, lajkala i komentirala cijela Hrvatska. Priča o pravoj ljubavi rasplakala je mnoge. A barba Šime o njoj priča tako jednostavno i skromno. Voljeli su se i to je to.

Jozica je preminula u zadarskoj bolnici. Šime je bio shrvan. Ali nakon mjesec dana evo njega ponovno na vratima odjela. Želi volontirati, želi pomagati staricama poput njegove Joske. I tako već mjesec dana, ponovno istim putem hoda prema bolnici.

Poznavajući barbu Šimu, kaže doktor Višić, ovo je bilo i za očekivati. Pomagajući dementnim staricama, osjeća neprekinutu vezu sa svojom ljubavi. Kad pomaže, lakše mu je.

Barba Šime je u samo godinu dana izgubio sestru, suprugu i kćer. Ekipi Provjerenog pokazao je osmrtnice koje je ponio sa sobom. Važno mu je da ih pokaže i time učini još življim sjećanje na svoje voljene. Ali da se pusti, odustane, to tvrdoglavi otočki geni nisu dopustil, kao ni to da izgubi duh.

Pričao im je o svojoj supruzi. Voljela je Jozica lijepo se odjenuti, voljela je pjesmu i druženja.
Voljeli su šetati uz more. Tepao joj je da je njegovo janje. To da je nekome njihova ljubav zanimljiva, njemu je čudno. Iako, svjestan je da se vrijeme promijenilo.

Zato Šime kaže da treba mnogo u braku i pregrmjeti. To mladi danas ne znaju. A za dobar brak potrebno je poštovanje, a nikako ne smije biti ljubomore. Govori iz svojeg iskustva.

Prepun je životne mudrosti barba Šime. Jednostavni gospodin iz Preka koji je zbog svoje ljubavi prema supruzi odlučio pomagati onim najviše stigmatiziranim bolesnicima, duševnim, palijativnim, ni ne sluteći koliku zapravo veliku stvar čini. Njegova ljubav prema supruzi generirala je još ljubavi, a dobrota još dobrote, iI uljepšala posljednje dane onima drugima koji nisu imali svojeg barbu Šimu.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju