Priča o otpadu koji je pronađen u srcu bioparka Divlje vode u okolici Samobora sve je luđa.

Tko je zakopao otpad usred bioparka Divlje vode? Čije je to zemljište zapravo? Kako je samoprozvani vlasnik došao do zemljišta?

Otpad koji smo snimili i krajem kolovoza i krajem rujna i dalje je tamo. Godinama je bio zakopan. Tko ga je odložio?

''Taj koji je dopeljao taj nasip, taj ga mora i dislocirati'', kaže Drago Noršić. ''Pa znali su svi zaposlenici Samoborke. Ta firma 15 godina zatrpava otpad u okolici Samobora'', rekao je Miljenko Horvat.

Riječi su to ne samo bivšeg djelatnika Samoborke Miljenka Horvata već i Drage Noršića, koji se predstavio kao vlasnik Bio parka.

Vlasništvo države o kojemu nitko ne vodi računa

Sve te informacije poznate su Inspektoratu. Oni tvrde da su završili svoj posao, a DORH, koji je naložio istragu, i dalje ostaje pri tvrdnji da izvidi traju. I pritom su tajni. Samoborka koju se proziva i dalje šuti.

Sve to odvija se na zemlji koja je prema izvacima iz zemljišnih knjiga vlasništvo Republike Hrvatske. Vlasništvo o kojem praktički nitko ne vodi računa.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kaže – pitajte Inspektorat. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine tvrdi da se radi o poljoprivrednom zemljištu. Ministarstvo poljoprivrede navodi pak da se te čestice nalaze u turističko-ugostiteljskoj zoni grada Samobora.

Sve prijavljeno još 2015. godine

Sam Drago Noršić, koji je prvo napao, a potom prepriječio put ekipi Provjerenog, sa željeznom šipkom u rukama, kaže da nije znao da je to otpad. Čudno je da nitko ništa ne zna jer je Miljenko Horvat prvi put sve prijavio još 2015. godine.

''Inspekcije vele da su napravile prijave na Općinsko državno odvjetništvo, a one vode taj predmet. Sve to traje pet godina. Takav se predmet može riješiti u mjesec dana, kad se hoće'', kaže Horvat.

Nije sumnjivo samo to kako je otpad došao do Divljih voda već i kako je Noršić došao do imanja. On 2001. godine od Zagrepčanke d.d. u stečaju kupuje dio nekretnina i zemljišta. Prodaju mu ono što je u naravi vlasništvo Republike Hrvatske i što nisu ni smjeli prodati.

Pokušao se upisati kao vlasnik, ali...

Na pitanje je li možda u koncesiji ili je vlasnik zemljišta, Noršić kaže: ''Da, ja sam to kupio.''
Nastojao se upisati kao vlasnik, no to po sili zakona ne može. Svoj je obrt zatvorio. Sin Tomislav Noršić otvara novi na istoj adresi. On je taj čiji obrt danas upravlja Divljim vodama. Zemljište je pak Drago Noršić darovnim ugovorom prepisao na kćer Mariju Matijaščić, koja sa svojim bratom Tomislavom potpisuje ugovor o najmu.

Ni njegovi nasljednici, na koje je prenio sva prava, ne uspijevaju se upisati kao vlasnici.
Dakle, gotovo dvadeset godina koriste zemljište koje de jure nije njihovo. Usput ograđuju i koriste zemljište kojim bi trebale upravljati Hrvatske vode.

Problem i za Hrvatske vode

Hrvatske vode šalju im pak inspektore i tvrde da imaju višegodišnje probleme s posjednikom. ''Uz zemljišne čestice javnog vodnog dobra izgrađeni objekti (zgrade, ustave, mostovi (propusti), zahvati vode, stepenice, ispusti…).

Za objekte posjednik nije ishodio: vodopravne uvjete, suglasnosti, potvrde, vodopravnu dozvolu za ispuštanje otpadnih voda, nema koncesiju za vodozahvate, vodopravnu dozvolu za korištenje voda, pravo građenja, korištenja i služnosti na javnom vodnom dobru. 

Onemogućen je pristup javnom vodnom dobru, i to izgradnjom u koridoru vodotoka, postavljanjem ograda i zabranom pristupa i prolaska. Nestručnim i neovlaštenim korištenjem vodozahvata poremećen je vodni režim i onemogućeno upravljanje poplavnim događajima'', kažu iz Hrvatskih voda.

U čijoj je onda nadležnosti zemljište?

Dakle, niti državna tvrtka koja se obratila državnim institucijama dosad nije uspjela riješiti svoj problem s državnim zemljištem pod njihovom upravom. Očito se vlasnik zemlje, država i sve institucije uključene ne mogu dogovoriti čija je nadležnost briga o zemljištu.

Inspektorat je već ranije pronalazio otpad, ali i utvrdio zagađenje voda. Prema našim saznanjima, DORH dosad nije podnio nikakve optužne prijedloge. Pitanje je i kakav će biti ovaj posljednji nalaz.

Nitko od niza onih kojima smo se obratili nije želio ili su tvrdili da nema potrebe stati pred kameru.

Provjereno gledajte četvrtkom na Novoj TV, a propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

  

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju