Nema koga nije ganula, ali istodobno i razljutila, priča o suzama jedne tinejdžerice zato što ne može u školu svaki dan.

Ružica je cijelu prošlu godinu u školu išla svaki drugi dan, zato što kao srednjoškolka nije mogla ući u autobus sa osnovnoškolcima. Isti se scenarij nastavio i ove godine.

Zakon je promijenjen, a županija je čekala da im potvrdi ministarstvo obrazovanja, koje je čekalo potvrdu ministarstva prometa.

Međutim, ovo nije priča o institucijama koje se doista igraju sa ljudskim životima, već o razredu srednjoškolaca koji se s tom nepravdom nisu mirili. Prosvjedovali su noseći crninu, pisali su poruke, transparente, a zatim su pisali i u redakciju emisije Provjereno. Predivna je to priča o prijateljima u nevolji, o djeci koja su već sada veliki ljudi.

Ružica Marković nije mogla ići u školu utorkom i četvrtkom, a sada može, ali drugim gradskim busom koji staje ispred njihove kuće u Markovićima. Ružica i njezin brat Marinko od ovog tjedna mogu biti na nastavi.

Samo dan nakon reportaže emisije Provjereno, grad je uveo dvije nove autobusne linije kako djeca ne bi ostajala kući i učila sama. Tako je barem bilo prošle godine. ''Nisam ni jedan sat bila na kemiji u drugom polugodištu, i morala sam pisat sve testove. Bio je taj neki zadatak… Moji iz razreda su to počeli učiti i profesorica im to objašnjava. Ja nisam slušala ništa od toga, a većina sata je nešto što slušate, a ne ono što zapišete. I baš zbog toga je nezgodno. I informatika, primjerice. Ja u osnovnoj nisam išla na informatiku i kod kuće nemam kompjuter, a morala sam radit sve vježbe. Bilo je nezgodno jer mi nije imao tko objasniti'', prisjetila se Ružica.

I bez obzira što Ružica nije slušala sve predmete, to je nije spriječilo da postane jedna od uspješnijih učenica u školi. A nada se da će joj nove linije donijeti i nove dobre ocjene.

Ekipa emisije Provjereno ušla je s Ružicom na sat glazbene umjetnosti koju sluša prvi put otkako je krenula u senjsku gimnaziju. Sada može i čuti i vidjeti svoje prijatelje za klupom, u učionici, a ne im samo od kuće tipkati na društvenim mrežama i žaliti što nije s njima. Najviše joj je nedostajala Ena, njena školska kolegica i najbolja prijateljica zbog koje je i ono propušteno bilo nadoknađeno. ''Došla bih doma, odmah njoj uslikala što smo radili u školi i onda bi ona prepisala i tako svaki drugi dan'', prepričava Ena kako je pomagala Ružici dok je nije bilo u školi.

Ružičini školski kolege su odlučili reći ''ne'' nepravdi. Svakog utorka i četvrtka, kada Ružice nije bilo na satu, oni bi obukli crninu i fotografirali se, i pisali su redakciji emisije Provjereno. Htjeli su da se nešto napokon pokrene, osobito zbog činjenice da Ružica i Marinko nisu smjeli ući u bus koji je prevozio osnovnoškolce.

Ekipa emisije Provjereno otišla je u Ličko-senjsku županiju koja je dužna organizirati prijevoz učenika osnovnih škola, ali ne i srednjih. Sa županom nisu mogli razgovarati jer je, kažu im, župan zauzet. Zato ih je primila pročelnica Odjela za društvene djelatnosti koja se u slučaj uključila ove školske godine.

Pročelnica kaže da je u svibnju, krajem prošle školske godine, došlo do promjene Zakona o cestovnom prometu po kojem djeca iz srednjih škola u iznimnim slučajevima mogu ulaziti u autobus s osnovnoškolcima. Ali, oni su čekali da počne nova školska godina i da im to potvrdi ministarstvo znanosti. Ministarstvo znanosti je pitalo ministarstvo prometa. Potvrda je stigla dva dana prije reportaže emisije Provjereno kad su Ružica i Marinko već bili izgubili neke sate.

Grad je tek sada donio odluku o novim linijama i odluku da će bratu i sestri financirati karte. Brojni ljudi dobroga srca kontaktirali su Ružicu i njenu mamu Daliborku čim su vidjeli reportažu. Pomoć im stiže sa svih strana svijeta.

Dok brojni srednjoškolci sanjaju o najnovijim modelima mobitela, tableta i laptopa, Ružica će biti zadovoljna s bilo kakvim, kaže, jer sada ima samo mobitel. Laptop svakoga dana treba stići na kućnu adresu od nepoznatog profesora informatike. ''Najviše me iznenadio taj čovjek koji je odlučio odmah poslati laptop i dva tableta. Odmah u ponedjeljak ujutro mi je poslao poruku i raspitivao se za adresu. Onda je poslije kontaktirao i mene i zbog toga mi je bilo najviše drago'', priča Ružica. A drago joj je i zbog stipendije koju joj je poklonio jedan poduzetnik. Želi samo, veselo priča Ružica, da se školuje, napreduje, uspije.

No, nisu Ružica i Marinko jedina djeca koja s tog područja putuju u srednju školu u Senj. Postoji još dvoje đaka u Vratniku koji isto tako trebaju prijevoz.

''Dogovorili smo sa prijevoznikom mogućnost da se prime u autobus, da se stave na popis putnika i da se prevoze iz škole i u školu. Postojao je samo problem za ta četiri učenika s područja grada Senja gdje smo sada riješili za ovo dvoje učenika iz Vratnika i ovih dvoje učenika s oltara gdje je, prema informacijama grada Senja, grad Senj organizirao sada prijevoz i utorkom i četvrtkom'', navodi Valentina Zdunić, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Ličko-senjske županije

Onima kojima slična pomoć možda negdje još treba, Ružica poručuje: ''Ne odustajte, borite se za svoje pravo i sigurno ćete uspjeti!''

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju