Ekipa emisije Provjereno pozvala je svoje gledatelje da im napišu najplemenitiju želju koju mogu zamisliti.

Danima su čitali poruke pune topline, ljubavi i empatije prema drugima, ali u motu ih poruka, dojmila ih se ona koju je poslao 12-godišnji dječak. Nisu dvojili sekunde!

Napisao je 12-godišnji Niko da njegovu mamu bole kosti toliko jako da ponekad plače od boli. Brata s posebnim potrebama mora voziti na vježbe, a auto se pokvario i mama nema dovoljno novca za automehaničara. Zato je Niko zajedno sa svojom braćom poželio da se mami popravi auto da ju ne bi morali gledati kako se muči i kako pati dok ju bole kosti.

Lijekovi protiv bolova svakodnevica su mami Martini, a posjeti liječniku prečesti. S ponosom Niko priča o mami, a ispod osmijeha na licu su strepnje i brige prevelike za jednog šestaša. ''Užasno puno nam pomaže. Neopisiva je! Ali to mame rade. Ja ne vjerujem da uz te bolove sve ona uspije nama udovoljiti. Stvarno ne znam kako bi je opisao'', kaže Niko za svoju mamu.

To mame rade. Vole neopisivo i za svoju bi djecu dale sve. Takve mame odgoje dijete poput Nike i nas ostave bez dileme. Nikina želja postala je misija ekipe Provjerenog. Oni su odlučili mami Martini popraviti automobil. ''Meni je došlo da padnem u nesvijest koliko sam sretan bio i jednostavno došlo mi je da zovem mamu, ali nisam htio, jer sam htio da to bude iznenađenje za nju'', rekao je Niko.

Zato se ekipa Provjerenog tri dana u tajnosti dopisivala s Nikom, kovala planove, tražila mehaničara. Cijelo to vrijeme Niko je čuvao tajnu. Na kraju je odao jedino sestri, ali Marta, kaže, nije izdajica. A onda je došao trenutak za koji su se pripremali tri dana.

Suze radosnice, ali i one od šoka što na kućnom pragu vidi televizijsku kameru. Da je Nikina želja i više nego pogođena, brzo je postalo jasno.

Auto je takav kakav je, ali bez njega ne mogu. Jedanaestogodišnji Vito dijete je s posebnim potrebama. Uz poremećaj govora i razumijevanja, ima problema i s mišićima koji nisu dovoljno srasli uz kosti pa ga mama Martina mora voditi na plivanje. Bez auta i uz njezine zdravstvene probleme, ionako dovoljno težak život, još je teži.

Ono što Niko, Vito, Marta i Lukas ne znaju je da nisu oni jedini koji su vidjeli našu objavu. Nisu jedini koji su pisali Provjerenom. Kada su oni otišli na spavanje, pisala je i njihova mama. Molila je ekipu Provjerenog da njezinoj djeci daruju bicikle, makar polovne i probušenih guma, a ona će to već nekako riješiti. Nažalost, ekipa Provjerenog mogla je ispuniti samo jednu želju, a Niko je bez razmišljanja odlučio da će to biti mamin auto.

Tri tisuće eura, koliko je stajao automobil, jedva je skupila. Puno su joj, kaže, pomogli roditelji. Kupila ga je prije malo više od godinu dana i jednako dugo s njim ima problema. Mjesečno, kaže, troši dvije do tri litre ulja, klima ne radi, a on se stalno kvari.

Kada je ekipa Provjerenog u automehaničarsku radionicu proslijedila Nikinu poruku, kažu, jednostavno se nisu mogli oglušiti. Mehaničar Igor Bubnjer odmah je krenuo u brzinsku procjenu. Problemi su se nizali jedan za drugim, a njihova su lica bila sve zabrinutija. I tako je to u životu. Da ne ide glatko već je navikla, ali odustati niti ne pomišlja. Srećom, nije sama.

A Niko? Sretan, iako je mamina želja da njezina dječica dobiju bicikle ostala neispunjena. ''Bolje mi je da je auto popravljen nego da sam ja nešto dobio. I ovako i onako ako se auto popravi, dobili smo svi. i onda mi je to bolje. Aali bicikl? A bicikl može čekati'', kaže Niko. Riječi od kojih majčino srce pukne. Ne od tuge, nego ponosa jer odgojiti ovakvo dijete bogatstvo je veće od svih automobila i bicikala ovoga svijeta.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju