Ubija se iz dana u dan u takozvanim "osvježivačima", novoj sintetskoj drogi koja se posve legalno kupuje po kioscima, smart shopovima, i to za dvadesetak kuna.

Snimala ga je očajna majka, koja već mjesecima vapi da joj netko pomogne. Ovo je priča mnogih hrvatskih obitelji, samo se o tome ne govori javno, jer to je kao sramota. No, nije sramota, već bolest.
Sramotno je to što je institucijama trebalo toliko dugo da reagiraju i nađu način kako zaustaviti to. Dobra vijest je što ipak napokon jesu.

Napadaji slični epilipetičkim, potpuna dezorijentacija, halucinacija, pjena na usta, i sve to zbog droge koja službeno nije droga. Legalna je i mladi ju kupuju po takozvanim smart shopovima. Spomenuti simptomi posljedica su s kojim se jedna obitelj bori već godinama. Sin je punoljetan i odbija pomoć. Nalaze ga onesviještenog po parkovima, klupama, cestama. On odbija priznati da ima problem, a očajni roditelji ne znaju što više učiniti. Otvoreno progovaraju o onome o čemu drugi šute i priznaju da je njihov sin ovisnik i mole odgovorne da zabrane otrov koji truje našu djecu. ''Ne mogu više. Kad gledam to, onda shvatitie koliko ste nemoćni, ne znate što napraviti. Dođu vam liječnici i molite samo da se nešto učini, ali nitko ništa ne poduzima u vezi toga'', govori njegova majka Ankica Vidović.

Očajna, tužna, bijesna, odlučila je reći s čime se nosi cijela obitelj jer na sva su ostala vrata pokucali. Tako već posljednje dvije godine. ''On ne zna, on nije svjestan da smo mi kraj njega, da ga mazim, da ga ljubim, da ga molim da otvori oči, i da govorim 'sine, otvori oči''', priča majka.

Njihov je sin punoljetan. U trenutku dok su roditelji razgovarali s ekipom emisije Provjereno, on je spavao, pa je reportere Provjerenog upoznao kasnije. Nije želio o svom problemu jer, tvrdi, on nema problema. Znao je da će mu roditelji o tome govoriti. Kaže, to je njihova stvar.

Još prije nekoliko godina, ekipa emisije Provjereno radila je priču o novoj drogi na tržištu, takozvanim osvježivačima prostora. Od baš takvih droga već šest mjeseci liječi anonimni 20-godišnjak koji je s konzumacijom počeo na početku srednje škole. Unatoč svim mučnim simptomima, ni sam ne zna zašto je ponovno koristio ovu drogu. ''Zato što, ne znam... U većini slučajeva sam koristio i alkohol uz to i zajedno s drogom, pa mi bude nekako bolje na tome. A nisam mogao spavati bez toga pa sam jednostavno morao da ne bi preživljavao te paranoje i grčeve i krize. Pa sam morao uzimati ujutro i popodne i navečer'', ispričao je.



Trebalo je dugo, ali srećom shvatio je da više tako ne može, da je došao do zida, da je droga previše uzela maha u njegovom životu. Što je najgore, mnogi njegovi vršnjaci, pa i mlađi, i dalje su ovisni.

Psihologinja u terapijskoj zajednici Iva Kristić radi s ljudima poput ovog mladog čovjeka. kaže, problem je prepoznat u stručnjaka, ali ne u samih korisnika. ''Posljedice na zdravlje su katastrofalne u najmanju ruku. Pogotovo nakon dugogodišnjem konzumiranja. Zato što dosta sastava koji se prodaje pod tim nazivima vi zapravo ne znate i samim time su nepredvidive posljedice'', objašnjava Kristić.

Ekipa emisije Provjereno još 2014. godine je vještačenjem nekih uzoraka osvježivača utvrdila zabranjene supstance u jednom od osvježivača, a jedan od tih je sintetski kanabionoid koji je na listi zabranjenih sredstava. No , proizvođači su vrlo lako doskočili tome. Kako se radi o kemijama, samo su s vremenom usklađivali sastav proizvoda i dalje ga plasirali na tržište.

Na deklaraciji proizvoda lijepo piše da nije za konzumaciju i da je štetan za ljude. No, i oni koji su naručili tu deklaraciju, svjesni su da se ovaj proizvod gotovo nikad ne koristi kao osvježivač. Reporter emisije Provjereno telefonski je kontaktirao distributera i pitao zašto se uopće bave uvozom ovakvih preparata kada znaju za njegovu zluporabu. Zaposlenica je rekla kako nije ovlaštena razgovarati o tome te da će se šefovi javiti naknadno, ali nisu se javili.

Zna se za što se koristi, ali profit je očito bitniji, kako distributerima tako i samim trgovcima. Nije tajna da su zabilježeni i smrtni slučajevi. Češće pak ovisnost rezultira psihičkim i fizičkim bolestima, agresijom, halucinacijama, problemima sa srcem.

Roditelji mladića iz ove priče svaki put pozovu hitnu i policiju. Odvezu ga na psihijatreiju, a on nakon što se smiri, ode, pobjegne. Punoljetan je, sam odlučuje i nitko mu ne može zabraniti. Situacije se ponavljaju, a roditelji su u strahu od najgoreg. ''Zvali su, rekli su da je mrtav, da su ga pronašli mrtvog. Ne mogu sad ni funkcionirat normalno. Suprug je došao po mene i mi smo sjeli u auto. Tolikom brzinom smo jurili, znači ugrozavali svoje živote i tuđe, razumijete? Kad smo ga vidjeli gdje leži, liječnici oko njega, policija, ja sam iz vozećeg auta izletjela van. Ja sam trčala preko ceste. Nisam gledala ide li auto ili ne. Ja sam mislila da je mrtav. Ako ste roditelj, ne dao vam Bog da ikad doživite'', govori majka Ankica.

I njihov sin, ali i mladić koji je anonimno o tome govorio, tvrde da je osvježivače lako nabaviti. Stoje najviše do 100 kuna, a moguće je nabaviti i u manjim, jefitnijim dozama. Lako je početi, navući se, ali teško prestati. ''Čim oni prestanu s konzumiranjem, vi vidite agresive ispade, impulzivno ponašanje, nemogućnost kontrole impulsa i isto tako dođe do mučnina, povraćanja, vrtoglavica, naravno i halucijacija, iznimne uznemirenosti i potrebe da radite neke pokrete koje inače ne bi radili. Tako da se na ponašanje to jako dobro očituje'', objašnjava psihologinja Kristić.

Anonimni sugovornik i njegova majka zbog ovisnosti su ostali bez stana. ''Ja i mama smo živjeli kao podstanari u stanu i izbačeni smo iz tog stana zbog učestalog dolaska policije, zbog razbijanja mog, što sam se derao da mi da novce, što sam razbijao po stanu pa je gazdarica stana došla, vidjela to sve i završili smo u kući. Bez struje i vode'', ispričao je.

Ankica i Dragan tvrde, srećom, agresivnih ispada prema njima nije bilo. Kažu, on je dobar i vrijedan, ali očito ne zna prestati, a oni više nemaju ideja.

Ministarstvo zdravstva krenulo je sa javnom raspravom oko izmjena zakona o zlouptrebi droga. prijedlog je u raspravi. ''Novim zakonom će se stvari ubrzati i omogućiti ministru, u slučaju sumnje da se radi o psihoaktivnoj tvari, da je odmah izuzme i povuče s tržišta na najviše godinu dana dok se ne utvrdi rizik od takve tvari. Bit će zabranjen i uklonjen iz prodaje i svaka osoba koja će prodavati takvu tvar biti će kažnjena s kaznom najmanje od 100 tisuća kuna'', pojašnjavaju iz Ureda za suzbijanje droga.

I prije snimanja priloga za emisiju Provjereno, roditelji Ankica i Dragan dvojili su oko toga trebaju li o tome govoriti javno ili anonimno. No, kažu da njihov problem ionako svi bližnji znaju. A njihov je cilj upozoriti, apelirati da netko nešto poduzme, da se barem zabrane legalno prodavati, a time i onemogućiti veća dostupnost.

Premda se trgovine koje su to nudile mahom zatvaraju, u nekim dijelovima zemlje i dalje nude isti taj otrov, pod deklaracijom osvježivača. Prodaja se sve više seli na internet. Institucije obećavaju da će se obračunati s ilegalnom prodajom opijata. A obitelji ovisnika upozoravaju da čitate, razgovarate, pitate. Prepoznajte problem na vrijeme jer nažalost bitka sa ovisnošću je duga i teška.

 

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju