Provjereno je objavilo snimku sastanka liječnika u KB Dubravi

Liječnici operativci koji rade s COVID bolesnicima tek nakon 7 mjeseci prvi su se put sastali s Ivicom Lukšićem, glavnim čovjekom za upravljanje i koordiniranje u bolnici.

Prvi ih je put sazvao, a kakvi su problemi, nije trebao ni pitati jer su liječnici sami počeli govoriti, otvoreno i konkretno. Sve je snimljeno na snimci koja je nakon sastanka procurila u javnosti. "Nemamo dovoljno respiratora i moramo čekati da se neko mjesto oslobodi kojeg nema ili kojeg neće uskoro biti, a imamo mlađe pacijente koji su u jako lošem stanju i koji mogu umrijeti bez tog respiratora. Mi ne želimo da nama pacijenti umiru jer nema respiratora", čuju se riječi jednog liječnika na snimci.

"Ja sam bila u ponedjeljak sa šest pacijenata koji su bili za intenzivnu, a samo jedno mjesto. Tko sam ja da odlučujem tko će od njih ići na intenzivnu?" dodaje njegova kolegica. Frustracija je tim veća jer dok oni pucaju po šavovima, u javnosti se servira informacija kako je sve pod kontrolom. Liječnici s kojima smo razgovarali sabrali su probleme koji ih more.

"U dežurstvima nas zovu kolege iz drugih bolnica jer ste vi rekli u nekoj izjavi da imamo još 220 kreveta na raspolaganju, a mi grcamo'', zaključili su na snimci. Oni kojima su najmiliji na liječenju znaju iz prve ruke da je unutra raspad sistema i da osim pacijenata ispaštaju i sami liječnici.

"Veliko hvala i velika podrška liječnicima i sestrama“, riječi su kojima je Silvija Zidarić započela ispovijest o liječenju svoje majke u Dubravi. Njezina majka inače je umirovljena liječnica. "Hoće ići kući pod svaku cijenu. Ja ću ju sada citirati - da makar rikne kod kuće'', govori Silvija.

Majka joj je srčani bolesnik, bila je hospitalizirana na Merkuru. Pokupila je COVID i prebačena je u Dubravu. Uz zdravstvene ima i česti psihološki problem starijih ljudi - nuždu ne može vršiti u pelenu. ''Oni su nju pustili 18 sati da ne ide na toalet. Ona bi to sama pokušavala, znalo se dogoditi da bi čekajući sestru, jer ne može više izdržati, sama našla kolica. Dok je na WC-u, netko bi odvezao kolica, onda se ona pokuša sama vratiti, pa kolabira i leži pored tog zaštopanog WC-a dok netko ne dođe i pomogne joj da se vrati u krevet", priča Silvija.

Dodaje da u dva tjedna, koliko je već u bolnici, njezinu majku niti jednom nisu okupali. ''To su dva liječnika na 28 pacijenata, a sestre same kažu: 'Nas je četiri, a vas je 70'. Dakle, četiri sestre na 70 pacijenata'', govori Silvija Zidarić.

Problem je i s primanjem terapije. Njezina majka primarno je srčani bolesnik. Kao liječnica sama prepoznaje simptome i liječe li se. U njezinu slučaju to joj je spasilo život. Lijek za srce dobila je u zadnji čas.

Upravo zbog iskrenosti liječnika, priča Silvija, puna je razumijevanja za liječnike i sestre, unatoč strahu za život majke. I zato se kao kći oboljele pacijentice s pravom zapitala: "Kako su to naša država, Vlada i sustav spremni kad nakon dva tjedna rasta tamo vlada apsolutni raspad sistema?"  Pitaju se to i sami liječnici. Kako to da nas je ovaj drugi val zahvatio potpuno nespremne? Konkretnog odgovora nije bilo. A najgore, poručeno im je, tek predstoji.

Procjenjuje se da će vrhunac biti oko 20. studenog. "Ovo je gašenje požara, bilo je sasvim dovoljno vremena da se pripremimo", kaže liječnik na snimci sa sastanka s COVID koordinatorom. Tri su razloga zbog kojeg je došlo do kaosa, zaključili su liječnici: ustroj, organizacija i odgovornost. To troje u KB-u Dubrava ne postoji.

Ustroj je postavio ministar. Dubrava je jedina COVID bolnica u kojoj ravnatelj nije glavni za COVID jer je kadar bivšeg ministra Kujundžića. Ravnatelja inače imenuje upravno vijeće, dok je šefa COVID stožera postavio direktno ministar, svog čovjeka Ivicu Lukšića.

"Najviše konfuzije stvara hijerarhijski ustroj. Mi ne znamo tko je nama nadređen, vi ili ravnatelj. Kome se obratiti za rješenja koja sami možemo iznaći?'' pitao je Lukšića jedan od liječnika. "Sad je osnovni problem u praksi da netko mora odgovarati za te ljude, a to je u zrakopraznom prostoru. Odgovarat će svi koji se nađu na nekom dokumentu'', dodaje drugi. "Mi mjesta nemamo, respiratora nemamo, doktora nemamo, sestara nemamo. Sestara najviše. I što sad?" zapitao se na sastanku još jedan liječnik. Ravnatelj Lukšić objašnjava kako on koordinira rad, ali neka pitanja ne može riješiti.

U trenutku dok se vodio ovaj sastanak još se nije znalo da će cijela bolnica biti isključivo za COVID. Probleme iznesene na sastanku anonimno nam je potvrdila i jedna liječnica.

"Kad tražimo pomoć, ne dobijemo nikakve odgovore i šalje se loptica s jedne na drugu osobu. Činjenica je da nam logistika šteka, to nam nije pravovremeno dostupno." Prepušteni su sami sebi. A tako se, kaže, ne može raditi. "Sam COVID kod nas nije najbolje zbrinut jer su liječnici koji rade kardiolozi, endokrinolozi, nefrolozi'', govori.

Bolnica je imala jednu infektologinju na pola radnog vremena. Epidemiologa nemaju. ''Odluke se donose od danas do sutra stihijski, bez sagledavanja posljedica tih odluka", objašnjava. No stihijske odluke na njih itekako utječu. "Teško mi je jer vidim svoje roditelje koji sutra mogu tako završiti", kaže nam liječnica. Baš kao što je završila majka Lorene Ugrine. "Sedamnaest sati provela je pokrivena jednom dekicom sa četiri pacijenta koja su pozitivna na COVID. Opće je poznato da onkološki pacijenti, pogotovo od leukemije, trebaju biti izolirani od drugih jer su neotporni na bilo koju infekciju", ispričala nam je Lorena.

Tih sedamnaest sati provela je u prostoriji koja nimalo ne izgleda sterilno. Agonija tu tek počinje. Prebacili su je prvo u malu sobu s još tri pacijentice, a tek onda, kao visoko rizičnog pacijenta, u zasebnu sobu gdje je WC bio prljav i zapušten. Lorenina majka također je medicinska sestra i također je puna razumijevanja za kolege.

Javila nam se iz bolnice. "Tako malo osoblja na tako puno pacijenata, sigurno ne mogu sve stići. Uvjeti su katastrofa zato što ovo nije za čovjeka. Ni za životinju, a kamoli za čovjeka. Jednostavno, nisu uvjeti da netko bude pacijent", rekla nam je.

COVID je na prvom mjestu, a sve ostale bolesti potpuno su nevažne. Higijena, terapija, hrana, problemi su isti za sve. Upravo su to najčešće primjedbe koje su stizale na adresu voditelja odjela kvalitete.

"Odnose se na medicinsku dokumentaciju, način liječenja, uvjete, prijetnje kaznenim postupcima zbog nesavjesnog liječenja. Pojedine stvari trebale su i morale biti bolje. Nisam uspio u inzistiranju, smatram se odgovornim, ali podnio sam ostavku", rekao nam je tako Božo Radić, bivši pomoćnik šefa Povjerenstva za kvalitetu KB-a Dubrava.

Obavještavao je nadležne, prosljeđivao pritužbe pacijenata. Molio i kumio, jer je i sam radio u COVID dijelu. Dosad nije javno istupao. Ni na jednu pritužbu odgovor nikada nije dobio. Ostavku je podnio i šef respiracijskog centra Ivica Grgurević, ogorčen ustrojem i odnosom prema liječnicima.

Kako bi se rasteretili liječnici, ponuđeno im je smanjenje intenziteta rada. No oni su poručili - na rad smo spremni, intenzivniji ako treba.

''Mi radimo s onkološkim bolesnicima i smanjenje intenziteta našeg rada može rezultirati umiranjem bolesnika jer bolest neće čekati dok COVID završi'', istaknuo je jedan od liječnika.

Požalili su se da se ni sami ne stignu testirati na koronu, zbog sebe, pacijenata, svojih obitelji. O samoj bolesti, priznaju, ne znaju puno jer su različitih specijalizacija, a stručnih kadrova nemaju.

''Nama bi trebao epidemiolog. Imamo hrpe tehničkih pitanja što sa pacijentima, kako sa pacijentima, fali nam epidemiolog i po mogućnosti barem dva do tri infektologa'', dodaje još jedan doktor. KB Dubrava ministar Beroš nazvao je srcem obrane protiv koronavirusa. "Nalaz i očitovanje ravnatelja tek će pokazati Upravnom vijeću tko nije bio na tragu uputa ekspertne skupine Ministarstva zdravstva koje su bile jasne. Kada to budemo imali, postupat ćemo dalje'', kaže Beroš.

Na kraju, nije smijenjen čovjek koji je sedam mjeseci bio glavni za COVID, a jednom se sastao s liječnicima. On je unaprijeđen na mjesto ravnatelja, a aktualni je odletio. No što je prouzročilo političko kadroviranje u glavnoj COVID bolnici u kriznoj situaciji kakve nije bilo od Domovinskog rata? Kaos.

Ispaštaju liječnici i njihove obitelji, teško je, ali ne i do kraja srušeno. Ovime smo htjeli ukazati na propuste koji se još mogu ispraviti. Odgovorni moramo biti, zbog onih koji neposredno nose najveći teret pandemije - a to je medicinsko osoblje. Ali i zbog sviju nas.

Provjereno pratite četvrtkom u večernjem terminu na Novoj TV! Propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju