Nakon pucnjave na Vukomercu pa Držićevoj i Dubravi, pucalo se i u Velikom Pašijanu i to po kući obitelji Šajnović.

To je ona zloglasna obitelj koja je, između ostalog, napala i ekipu emisije Provjereno. Iako je taj postupak završen u ekspresnom roku, Nenad Šajnović nije u zatvoru, kao ni glava obitelji Ivica Šajnović.

Unatoč 5 pravomoćnih presuda s bezuvjetnom zatvorskom kaznom oni su još na slobodi, a ostalih 10 postupaka koji se vode samo na sudu u Bjelovaru, vrlo vješto opstruiraju. Bolan lakat, karcinom koji se pojavi pa nestane, sve su to ispričnice koje im prolaze. To sve ide na račun poreznih obveznika, jer oni nemaju primanja. Voze skupocjene automobile, žive u viletinama i još uvijek siju strah i trepet.

Ovog ljeta dogodila se prometna nesreća u kojem su sudjelovala dva razbijena vozila i jedno poznato lice.
Ivica Šajnović Šeki i njegovi sinovi namjerno su se zabili u automobil Danijela Tadića koji je nakon napada na ekipu emisije Provjereno na sudu rekao istinu. ''Oni su udarili u moj auto i ja sam izgubio kontrolu i zabio se u drvo. I dijete mi je bilo u nesvijesti. Ja sam odmah izašao iz auta, uzeo dijete. Meni je cijela ruka bila natečena i nisam znao. U biti, imao sam i ja dosta ozljeda, ali dijete je moje bilo dosta ozlijeđeno, tako da se nisam ni brinuo za sebe'', prepričao je Tadić. Odvjetnik Tihomir Volić potvrdio je da je sudski vještak utvrdio kako je prometna nesreća namjerno izazvana.

Danijel i njegovo dijete pukom su srećom zaradili hematome i ogrebotine. Namjera da ih se izgura sa ceste osveta je za svjedočenje, iako na sudu nisu rekli ništa posebno, već ono što i kako je bilo kada Nenad Šajnović i njegova majka Ana nasrnula na snimatelja i reporterku emisije Provjereno.

Na kuću sina Ivice Šajnovića pucano je nekoliko dana nakon što su braća Šajnović izašla iz istražnog zatvora. Šajnovići su uprli prst u braću Tadić. Ali, pod vodstvom novog načelnika policijske postaje Garešnica, Tadići nisu jedini imali pretres. Prestres je napravljen i kod Šajnovićevih. ''I kod njih su našli, tako sam čuo, kod Nenada Šajnovića jedan pištolj u kući'', rekao je Ivan Tadić.

Jesu li pucali sami na sebe ne bi li to podmetnuli braći, tek će se utvrditi. Mama Ana, brat Nenad, partnerica Danijela, sinovi Slobodan i Siniša, svi oni sudjeluju u prevarama i zastrašivanjima, pod vodstvom Ivice Šajnovića. Radni staž im je nula, a ima se velebno zdanje, nadzorne kamere, skupi automobili i konji.

Njihova imena često su dio sudskih procesa, a rijetko kad leže iza rešetaka. Najčešće je razlog tome što je gotovo nemoguće doći do presude kada se optuženici nikada ne pojavljuju na sudu. ''Pa uvijek je netko bolestan. Ili čak u zadnje vrijeme su se vadili na odvjetnike. Odvjetnici nisu mogli dolazit. Dobili su bili prvostupanjek presude. Međutim ponovno je vraćeno na ponovno suđenje. Navodno da je suđeno bez prisustva. A kako ga osuditi kad niti na jednom ročištu nisu svi tu'', rekao je Dalibor Ugarković, jedna od žrtava obitelji Šajnović.

Dalibor sedam godina pokušava doći do pravde. Tada ga je, naime, cijela obitelj Šajnović blokirala automobilima i brutalno su ga pretukli, i to pred kućom jednog policajca. ''Uhvatili su moju majku, Danijela Sužnjević i Anka Šajnović, majka od Ivice, uhvatili su nju i držali dok su ovi mene napadali. Siniša me prvi pogodio kamenom u nogu da sam ja pokleknuo. Tu su svi nasrnuli na mene pajserima, eurokokom, štangama su me cipelarili, gazili'', prepričao je Dalibor napad. Ozlijeda je imao najviše po glavi, višestruke frakture, operacije.

Gospođi Štefaniji Pavlić, koju su prevarili za zemlju, isto tako ne dolaze na suđenja. Ona pak šest godina pokušava doći do presude. Vječito su bolesni pa ne mogu na sud, ili baš taj dan imaju preglede ili pak voze djecu na preglede pa ne mogu doći. Odvjetnik Tihomir Volić zastupa nekoliko ljudi koji vode maratonske sporove. ''Oni na neki način opstruiraju te kaznene postupke na način da donose liječničku dokumentaciju koja je vrlo upitna. Znači, vrlo je upitna što se tiče same dijagnoze jer tamo se uvijek spomene bolni lakat. Spominje se karcinom koji odjednom nestane'', govori Volić.

U Štefanijinom slučaju sutkinja ih je čak poslala na pregled da se utvrdi, kad su već tako bolesni, mogu li uopće biti sposobni za suđenje. Liječnik je, govori Štefanija, utvrdio kako su sposobni dolaziti na ročišta.

Aidu Sučić su, primjerice, prevarili za automobil 2014. godine. Tri godine čekala je potvrdu hoće li uopće na sud. ''Raspravno ročište sudačkog vijeća je u 2. mjesecu 2017. godine donijelo odluku da prihvaćaju sve točke optužnice. Do dana današnjeg nisam dobila niti jedan poziv za raspravno ročište'', tvrdi Aida Sučić.

Ili se čeka godinama da bi se spor pokrenuo ili se pak ne pojavljuju na sudu. Oni su na slobodi, a svo odugovlaćenje platit ćemo porezni obveznici. Tako su porezni obveznici platili suđenje u slučaju s ekipom emisije Provjereno. Nenad Šajnović bio je oslobođen plaćanja sudskih troškova jer nema primanja. Postavlja se pitanje kako sada vozi automobil vrijedan 30.000 eura. Pušten je iz istražnog zatvora pa se to proslavilo janjcima i odojcima, a dobio je i nagradu, govori Aida, u obliku kuće i tog automobila.

Sve što se prijavi mrcvari se po sudovima. ''Ako postupak duže traje i predugo gubi se interes javnosti, gubi se interes oštećenika, gubi se interes svih zainteresiranih osoba. Tako da sve to dovodi do toga da se izrekne možda i kazna puno blaža nego što bi to bilo da se postupak završio u razumnom roku'', ističe Volić.

Nakon priloga u emisiji Provjereno, ipak se nešto promijenilo. Načelnik policije u Garešnici, a i neki su došli i do presude, poput obitelji Matee iz Velike Gorice koje su prevarili za automobil. I tu je sve stalo. Presuda je pravomoćna, ali Šekijevi sinovi još nisu u zatvoru. Dalibor je godinama tražio pomoć jer je imao po 18 prijetnji i napada na mjesec.

Sve što Šajnovići posjeduju prepisano je na maloljetnu djecu ili na snahe. Danijela Sužnjević ima porezni dug gotovo 300.000 kuna. Kuće su im ilegalne, bez građevinske dozvole, a neke nisu ni ucrtane. Oni nigdje ne rade, a voze skupocjene automobile. Zavlače sudove, izbjegavaju kazne. Zakon bi trebao vrijediti jednako za sve. Pitanje je koliko dugo njihov teror može trajati.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju