O tome što je napravio kolega novinar iz Poljske Patryk Szczepaniak priča ovih dana cijela Europa.

Njegov istraživački rad, snimke koje su nastale dok je na tajnom zadatku bio zaposlen u klaonici, uzdrmale su cijelo tržište mesom Europske unije. Krave, toliko bolesne da ne mogu stajati na nogama, vuku se na klanje.

Sami radnici su uklanjali dokaze bolesti: tumore i gnojne upale, a potom su, umjesto veterinara, stavljali žigove kako je meso pregledano i posve u redu. Kamo je otišlo meso bolesnih krava, sada utvrđuje policija. Naši inspektori tvrde, kako u Hrvatskoj nije završilo meso baš iz te klaonice. Ali, što s drugim? Jer, nakon što je priča izašla van, Patriku ne prestaju dolaziti dojave kako je to što je snimio, klanje bolesnih krava, uobičajena praksa u Poljskoj. ''Najšokantniji mi je bio trenutak kada je prva krava dovezena u klaonicu. To je bila krava bez glave. To je već bila mrtva životinja'', kazao je Patryk Szczepaniak, novinar istraživačkog magazina "Superwizjer''.

Pokucao je na vrata, rekao da je u životnoj nevolji i da mu hitno treba posao. Odmah počinje raditi u klaonici u malome mjestu u regiji Mazovian, na istoku Poljske. Prvo danju, a onda noću. ''Prve noći prebrojao sam 23 krave. Samo su dvije bile sposobne same stajati i hodati. Treća je isto hodala, ali se okliznula i pala. Ostalih 20 su vukli užetom za glave ili rogove. Dvadeset metara su vukli krave koje su patile do mjesta gdje bi ih objesili naopačke i zatim bi pričekali nekoliko trenutaka i dokrajčili ih puškom ili bi im prerezali grlo'', rekao je Patryk.

Klali su takve krave samo najodaniji radnici. A on je s iskustvom fizičkog rada prije ovog novinarskog dobro znao kako im se približiti i sve ispitati. ''Kao novak, pitao sam ih zašto su bolesne, zašto ne stoje, što se događa. Oni su mi odgovorili da samo ne pitam. Cijeli se proces događao noću jer vlasti na taj način to nisu mogle kontrolirati. Pokrajinski veterinarski inspektori nisu mogli doći poslije 22 ili 23 sata, pokucati im na vrata i pitati ih što se događa'', objašnjava Szczepaniak.

Da su to mogli ili htjeli učiniti, imali bi što za vidjeti. Ne samo da su krave bile jedva pokretljive, slomljene i nemoćne, one su bile i bolesne. ''Bio je to još jedan uobičajan dan za njih. Jedan od njih, koji radi već 10 ili 15 godina u klaonici, rekao mi je da mu je ovo posao iz snova. Ovo je posao koji je oduvijek htio raditi. Kad sam ga pitao hoće li biti ikakvih problema jer te krave nisu dobro, nešto nije u redu s njima, a on mi je rekao: 'Kako sam ti i prije rekao, nemoj postavljati pitanja. Bolje ćeš spavati, ako ne budeš postavljao pitanja' '', prepričava Szczepaniak.

Kad bi noću zaklali bolesne krave, a meso raskomadali, ujutro bi ga pakirali. Tada je u klaonici bio veterinar. ''Radili smo posao veterinara. Veterinar bi trebao staviti žig, pregledati svaki dio mesa, a njega nikad tamo nije bilo. On to nije radio. Samo bi se pojavio ujutro i potpisao papire. I sve je u redu'', kaže.

Takvo meso, otkriva Patrik, završavalo je u kebabima diljem Poljske. Ekipa emisije Provjereno posjetila je jedno takvo mjesto u blizini metroa u središtu Varšave gdje brojni ljudi u prolazu, prije prijevoza, zastanu i preko usta prevale brzu hranu. Razgovarali su s prodavačem. I dok on vjeruje dobavljaču, njegovi kupci vjeruju njemu.

Reporteri Provjerenog otišli su potom u jednu od najpoznatijih ulica u središtu grada koja je puna turistima i prepuna restoranima. Ušli su u njih nekoliko. Vlasnici ne žele otkriti odakle dolazi meso s menija, a još manje žele komentirati aferu s poljskim mesom.

Meso je, može se slobodno reći, dio poljske kulture. Dobro to znaju i turisti. U Poljskoj su sve popularniji burger barovi, a ekipa emisije Provjereno posjetila je jedan od posjećenijih. Uspjeli su od menadžera Dariusza Wierzchowskog doznati odakle nabavlja govedinu. Njegov čovjek od povjerenja je njegov prijatelj mesar u blizini Varšave, a ističe kako je siguran u to meso. ''Siguran sam. Prije ugovaranja suradnje s tim čovjekom bio sam ondje nekoliko puta, vidio sam mjesto, meso, kušao sam. Mnogo ljudi koji rade taj posao dolazi ovamo i nudi različito meso, zamrznuto, svježe, ali uvijek ih odbijam jer ne znam odakle meso dolazi'', kazao je Wierzchowski.

I baš zbog toga što su nesigurni u ono što im je na tanjuru, a osobito nakon šokantnih prizora istraživačke emisije, brojni će Poljaci, kažu, dobro razmisliti prije nego što idući put zagrizu kebab ili burger.

I mladi Poljak Lukasz Debowski se zgraža nad onim što se činilo u poljskoj klaonici. Diplomirao je geografiju, a na studentskoj razmjeni bio u Hrvatskoj. Ovo bi, kaže, moglo biti pogubno za zemlju kojoj je mesna industrija jedna od značajnijih gospodarskih grana. ''Mislim da bi država trebala hitno reagirati i malo smiriti situaciju na europskom tržištu. Treba smiriti zemlje u koje izvozimo to meso. Treba što prije zatvoriti te klaonice gdje se to događalo'', kazao je Debowski.

Na najjačoj poljskoj komercijalnoj televiziji TVN ekipa emisije Provjereno našla se s novinarom Patrykom Szczepaniakom svega nekoliko dana nakon objave mesne afere koja je potresla Europu.
Telefoni mu ne prestaju zvoniti. Traže ga BBC, Guardian, Der Spiegel, Euronews. ''Oni imaju papire koji im omogućavaju da izvoze to meso bilo gdje u zemlje Europske unije. Naša najveća tržišta su u Ujedinjenom Kraljevstvu, Finskoj, Njemačkoj, Hrvatskoj, Češkoj i nekoliko drugih zemalja'', ističe Szczepaniak.

Je li govedina bolesnih krava otišla u Hrvatsku, koja je samo prošle godine uvezla više od 5600 tona u vrijednosti od oko 20 milijun kuna, ekipa emisije Provjereno pokušala je doznati od njihovog ministarstva poljoprivrede, no nisu uspjeli. Izgleda da su posebno rezervirani prema stranim novinarima jer ova je afera odjeknula jako u svijetu i mogla bi utjecati na izvoz mesa iz Poljske. ''Prije dva dana, dijelovima govedine koji su iz Poljske izvezeni u UK nije dopušten uvoz. Kad je carina vidjela da je meso iz Poljske, rekli su: 'Ne! ne želimo to ovdje!' '', rekao je Patryk Szczepaniak.

Poljska svake godine proizvede 560 000 tona govedine. Od izvoza zaradi milijarde eura. Velika je zarada i na državnoj razini. ''Znam da se, tijekom moga rada u klaonicama, meso slalo u lokalne škole, vrtiće, u vojsku kao hrana u konzervama'', kazao je Patryk.

Ekipa emisije Provjereno uspjela je saznati naziv klaonice, pa su ušli u nekoliko trgovina kako bis provjerili može li se njihovo meso još kupiti, no nisu pronašli govedinu iz sporne klaonice. Razlog je vjerojatno to što se njihovo meso nastoji povući iz poljskih trgovina.

''Moguće kontaminirano meso dospjelo u distribucijske lance. Sve zalihe bit će provjerene kako bi se pronašli slučajevi nezakonite prakse'', rekao je Mariusz Ciarka iz Glavnog policijskog sjedišta Poljske.

Policija provodi istragu, i to u nekoliko smjerova – ugroza života i zdravlja ljudi, prijevoz životinja izvan zakona te kršenje veterinarskih pravila. ''Još jedna nit je lažna izjava veterinara u veterinarskoj dokumentaciji radi dobivanja materijalne koristi'', dodala je Edyta Lukasiewicz iz Okružnog tužiteljstva u Ostroleki.

Klaonica s istoka Poljske je zatvorena, a naloženo je i da se sve ostale provjere. Jer Patrik je samo dan nakon emitiranja reportaže primio velik broj mailova u kojima se tvrdi da se isto događa u klaonicama diljem zemlje. ''Stavio sam oglas u lokalnim novinama da sam trgovac i da želim kupiti bolesne, mrtve krave. Bilo je to prije tri tjedna. Svaki dan me zovu: Pozdrav, ja sam xy, zovem iz malog sela iz jedne poljske regije. Imam kravu koja ima slomljene noge, bolesna je ili leži nekoliko dana, možeš li je, molim te, kupiti?' Jednostavnije ju je prodati nego nazvati veterinara. Bojim se da će u sljedećim tjednima te klaonice, koje su imale takve proceduru, jednostavno smiriti, neće prihvaćati bolesne, mrtve krave. Pričekat će da se smiri pritisak javnosti'', priča Szczepaniak.

I zato se pitamo može li nas umiriti tvrdnja hrvatske inspekcije da meso bolesnih krava iz jedne klaonice nije završilo u Hrvatskoj. ''To je obiteljska klaonica. Suprug, supruga i djeca rade za kalonicu i plus još nekoliko radnika iz sela u okruženju. Nikad nisam mogao zamisliti kako je raditi u klaonici. Pokušavao sam se pripremiti. Gledao sam neke snimke. U prvih nekoliko dana porezao sam prste. Nisam znao držati nož kako treba. Ja sam vegetarijanac. Jeo sam meso s njima. Najgori dio na koji se nisam mogao pripremiti bilo je ubijanje krave. U svojoj sam glavi ovdje kao novinar, ovdje sam kako bih razotkrio kriminalne radnje. To je cijena koju sam morao platiti'', govori novinar Szczepaniak.

Brojne zemlje nakon prizora koje je on uspio snimiti tajnim radom u klaonici, razmišljaju o uvozu mesa iz Poljske. I Hrvatska je jedna od njih. Ali Patrikova namjera nije bila uništiti poljski izvoz mesa, kao što su mu neki spočitavali na društvenim mrežama. On je samo htio, kaže, zaštiti i prava životinja i prava čovjeka i natjerati sve one kontrolne mehanizme da dobro razmisle kada na pakiranom mesu vide oznaku ''zdravstveno ispravno''. Jer takvu je oznaku možda stavio još jedan novinar ili radnik od povjerenja.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju