Odiseja u mistično doba bogova kada su duhovi vladali Zemljom i mamuti kročili planetom.

Mladi lovac D'Leh (Steven Strait), pripadnik plemena koje živi u zabačenome planinskom području, pronašao je ljubav svoga života, prelijepu Evolet (Camilla Belle), pa kad je otme banda tajnovitih ratnika kamp plemena Yaghal, D'Leh predvodi malu skupinu lovaca do kraja svijeta kako bi je spasio. Morat će se boriti protiv prapovijesnih grabežljivaca, preživjeti surove klimatske uvjete te shvatiti da sudbina njegova plemena leži u carstvu o kojem nisu ni sanjali, gdje se piramide uzdižu do neba i gdje se moraju suočiti s okrutnim bogom. D'Leh napokon shvaća da njegova uloga nije samo da spasi Evolet, nego i cijelu civilizaciju.

 

Ime glavnog junaka D'Leh je obrnuto od 'Held' što je njemačka riječ za junaka. Redatelj Roland Emmerich je sam izabrao ime glavnog lika. Ovaj film sadrži neke navodne povijesne kontroverze, primjerice izgradnju velikih piramida prije 12.000 godina (gotovo 7.500 godina ranije) i postojanje Ben Benovog kamena (kamen koji nedostaje s vrha piramide Khafre). Spominje se i povezanost između položaja piramida i Orionovog zviježđa, Sfingi s glavom lava koja je navodno povezana sa zviježđem Lava te zanimljive teorije oko mogućih neljudskih izvora prvih egipatskih kraljeva.

 

Orionovo zviježđe u filmu likovi nazivaju „zvijezdama ratnika“, a ono je igralo ključnu ulogu i u filmu „Zvjezdana vrata“ iz 1994. godine.

Iako je u filmu prikazano nekoliko različitih zviježđa, potkrale su se i poneke pogreške. Naime, u nekoliko scena zvijezde na noćnom nebu prikazuju moderna zviježđa. Zbog astronomskih pokreta zviježđa su bila uvelike drugačija prije 12.000 godina nego što je to prikazano u filmu.

Osim pogreške sa zvijezdanim nebom, u filmu se može pronaći i nekoliko drugih pogrešaka. Tako glavna glumica u filmu ima plave oči iako se genetska mutacija za plave oči pojavila tek prije 6 do 8 000 godina.

 

Na sceni s brodovima prikazuju se kavezi od željeza, ali željezno doba nije započelo sve do oko 1.200 prije Krista, što je čak 8.800 godina nakon perioda u kojem je smještena radnja filma. Isto tako, tijekom napada ptica, vidimo muškarce kako jašu konje. Najstariji dokaz pripitomljavanja konja datiraju gotovo 6.500 godina nakon postavljanja vremena u filmu.

Upustite se u putovanje u prošlost uz avanturu '10.000 prije Krista' u nedjelju u popodnevnom terminu na Novoj TV. VIše filmskih naslova potražite na novatv.hr

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju