Sudbine južnoafričkoga plaćenika i ribara isprepliću se u Oscarom nagrađenom filmu 'Krvavi dijamant'.

U razdoblju kaosa i građanskog rata koji je 1990-ih zahvatio Sijera Leone, Danny Archer (Leonardo DiCaprio), bivši plaćenik iz Zimbabvea i Solomon Vandy (Djimon Hounsou), ribar iz naroda Mende udružuju se kako bi ostvarili svoje ciljeve. Obojica su Afrikanci, ali njihovi životi i okolnosti u kojima žive potpuno su različite sve dok im se sudbine ne isprepletu u zajedničkoj potrazi za rijetkim ružičastim dijamantom, kamenom koji može promijeniti njegove živote. Solomon, koji je bio otet od obitelji i prisiljen raditi u rudnicima dijamanata, pronađe taj neobični dragulj i skriva ga, unatoč velikoj opasnosti. On zna kako bi dijamant mogao ne samo osloboditi njegovu ženu i kćeri od izbjeglištva nego i spasiti njegova sina Diju od još gore sudbine djeteta vojnika.

Archer koji zarađuje od trgovanja dijamantima za oružje, doznaje za Solomonov skriveni dragulj, koji je dovoljno dragocjen da mu bude izlaz iz Afrike i kruga nasilja i korupcije u koji je dobrovoljno uvučen. Tu se u priču uključuje i Maddy Bowen (Jennifer Connelly), američka novinarka puna ideala koja je u Sijera Leoneu kako bi otkrila istinitu priču u pozadini sukoba zbog dijamanata i razotkrila sudioništvo vodećih ljudi dijamantske industrije kojima je profit važniji od principa.

Film je nominiran za pet Oscara, a glumac Djimon Hounsou je za ovu ulogu dobio mnogobrojne nagrade NBR, Image, Black Reel. Za ulogu Dannyja Archera redatelj Edward Zwick predomišljao se između Leonarda DiCaprija i Russella Crowea.

Legendarni Leonardo DiCaprio u ovom je filmu utjelovio bivšeg plaćenika Dannyja Archera, no on nije jedini DiCaprio koji se pojavljuje u filmu. Kada Archer stigne u Južnu Afriku, na aerodromu ga dočekaju dvije žene. Te su žene DiCaprijeva majka i baka.

Glumačka postava ovog filma, između ostalih, sastoji se i od dvoje glumaca nagrađivanih prestižnom nagradom Oscar, a radi se o Leonardu DiCapriju i Jennifer Connelly. Connelly je na snimanju ovog filma pretrpjela i neke ozlijede. Za vrijeme snimanja scene potjere s DiCaprijem, lijepa glumica ozlijedila je vrat što joj je otežalo daljnje snimanje filma.

Takozvani „krvavi dijamanti“ postoje i u stvarnosti. Tako se nazivaju dijamanti iskopani u ratnoj zoni i od čije se preprodaje financiraju pobune i aktivnosti vojske. Pridjev „krvavi“ treba naglasiti negativne posljedice preprodaje dijamanta u ratne svrhe.

Kad je priča filma objavljena u javnosti, južnoafrička tvrtka za posredovanje dijamantima, De Beers, tvrdila je kako je trgovina dijamantima smanjena s 4 na 1 posto ukupnih kupnji prema Procesu iz Kimberlyja. De Beer je demantirao da je tvrtka izvršila pritisak na producente da stave obavijest kako su prikazani događaji izmišljeni i zastarjeli. Film je objavljen usred velike medijske pompe o trgovini dijamanata iz zaraćenih područja, uključujući pjesmu repera Kanyea Westa nazvanu "Diamonds from Sierra Leone", dokumentarac VH1-a o stanju u Sierra Leoneu nazvan Bling, i filma Andrewa Niccola Gospodar rata s Nicolasom Cageom.

Napeti akcijski film 'Krvavi dijamant' ne propustite gledati u petak u večernjem terminu na Novoj TV. Više filmskih naslova potražite na Nova TV.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju