Dok njihovi vršnjaci slobodno vrijeme provode razmišljajući o prvim izlascima i djevojkama, Bogdan i Nemanja imaju potpuno drugačije interese.

Ekipa Provjerenog stoga se odlučila posjetiti Modriču u susjednoj Bosni i Hercegovini kako bi upoznali nesvakidašnje junake, koje je spojila ljubav prema životinjama.

Kako u njihovom gradu nije bilo skloništa za životinje, ova dvojica petnaestogodišnjaka odlučila su pomoći životinjama u nevolji i sami otvoriti azil za životinje u svom gradu.

Životinje su najprije smještali u kućicu na drvetu koju su izgradili vlastitim rukama, no ona je brzo postala tijesna i hitno su morali pronaći neko drugo, trajnije rješenje. Naišli su na stari, oronuli prostor od kojeg su napravili utočište svojim četveronožnim prijateljima. Sami su počistili, obojili i uveli struju i vodu u napuštenu zgradu te od nje napravili svoj azil za životinje.

Njihov cilj više je nego plemenit. Želja im je udomiti svaku životinju, ali dok se to ne dogodi, prema njima postupaju zrelo i odgovorno. Prije no im pruže privremeni dom, odvode ih na veterinarski pregled, kako ne bi ugrozili zdravlje već smještenih životinja. Osim za njihovo fizičko zdravlje, Nemanja i Bogdan brinu se kako se niti jedan stanovnik azila ne bi osjetio zapostavljenim. Maženje i paženje u njihovom je skloništu dnevna rutina.

Trenutno se brinu za 23 psa i dvije mačke. Svakom od njih pružaju ljubav, brigu i pažnju, što ističu kao najveću razliku između njihovog skloništa i ostalih azila.

Iako hrana za pse nije jeftina, nikad nisu pomišljali štedjeti na njoj i, za promjenu, kupiti nešto sebi.
''Ako dobijemo par maraka za školu, mi odvojimo trećinu, polovinu, skupimo i odemo ja i Nemanja biciklima. Bio snijeg, bila kiša, bilo vruće, odemo u grad i kupujemo im hranu'', priznaje Bogdan.

Donedavno su brigu o životinjama financirali isključivo svojim džeparcem, ali kako se za njihovo dobro djelo brzo pročulo, počele su pristizati i prve donacije.

Peć kojom svakodnevno griju prostor u kojima obitavaju štenci, dobili su od donatora. Često im nedostaje i drva, pa je tako završila i kućica s početka priče. Važno da štencima nije hladno, kažu.

Naglašavaju kako su njihovi kapaciteti ponovno prepuni te da, unatoč molbama da to ne čine, ljudi svejedno napuštaju svoje neželjene ljubimce pred njihovom zgradom.

Već četiri mjeseca ustrajni su u ovakvom načinu života i tome ne vide kraj, već predviđaju vrlo perspektivnu budućnost.

''Nadamo se sad, nešto smo ja i drug razmišljali... Kad budemo punoljetni, pošto smo još mladi, nitko nas ozbiljno ne shvaća, razmišljamo otvoriti taj naš neki smještaj – azil u kojemu će se postupati sa psima drugačije. U kojemu će im se pružati ljubav, redovni obroci i u kojem neće ići na eutanaziju. To nikako to ne podržavamo, ni ja ni Nemanja'', ističe Bogdan.


Više priloga iz emisije potražite na službenoj stranici emisije
'Provjereno', a propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju