Prije dva i pol mjeseca šačica najboljih stručnjaka koje ima ova zemlja – liječnika, kirurga, pedijatara – ispisala je medicinsku povijest.

Na zagrebačkom su Rebru, nakon operacije koja je trajala 15 sati, uspješno razdvojili sijamske blizanke, djevojčice Kristinu i Valentinu. O tome su šutjeli sve dok nisu bili sigurni kako su djevojčice izvan životne opasnosti.

Uspješno razdvojene sijamske blizanke su četiri mjeseca bile najstrože čuvana tajna zagrebačkog Rebra. Valentina je kažu, ona strpljiva, mirnija polovica, a Kristina je ona koja zna što želi.

Dok na njezine djevojčice budno paze sestre i liječnici, mama Marija Tambolaš stiže na zagrebački Glavni kolodvor. Za Mariju je ovo posljednjih mjeseci rutina. Svaka dva do maksimalno tri dana iz mjesta u okolici Virovitice dolazi u Zagreb, svojim djevojčicama na Rebro.

Svaki je novi susret razlog za osmijeh, nešto što se prije četiri mjeseca činilo tako daleko i neizvjesno, ali život piše nevjerojatne priče.

 

Prva tri mjeseca trudnoća je tekla normalno. Marija je mislila da nosi samo jedno dijete. A onda je na ultrazvuku njezin ginekolog utvrdio da nosi blizance i da nešto nije u redu. Poslao ju je u Zagreb, na Sveti duh na dodatne pretrage koje su potvrdile da je riječ o sijamskim blizancima.

Kakvih se sve komentara i savjeta naslušala, ne želi se niti prisjećati, ali ona i suprug, ma koliko uplašeni bili, nikada nisu dvojili. Njihove su im djevojčice svakim pokretom davale snagu.

Na kontrole su iz Virovitice u Zagreb dolazili svaki mjesec. I na svakom su idućem pregledu otkrivali nešto novo. Vijest da postoje dva srca dala je veliku nadu, a dobar se niz samo nastavljao.
Djevojčice su imale odvojene želuce, mjehure. Što ih zapravo čeka, ni roditelji ni liječnici nisu mogli znati dok se ne rode. Mogli su samo čekati.

U 33. tjednu trudnoće, gotovo dva mjeseca prerano, Marija je otišla na planirani carski rez. Valentina i Kristina zajedno su težile kao i prosječno novorođenče, svega 3800 grama i odmah po porođaju bile su oživljavane.

Docentica Ruža Grizelj za blizanke je znala i za njih pripremala svoj tim i prije rođenja jer Zavod za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu zagrebačkog Rebra, kojemu je docentica Grizelj na čelu, mjesto je na koje dolaze najteži slučajevi, novorođenčad koja treba najbolju moguću skrb.
Svega nekoliko dana nakon oplodnje iz nepoznatog razloga ne dođe do potpunog razdvajanja stanica zbog čega nastaju sijamski blizanci. U njezinoj dugogodišnjoj karijeri, sestre Tambolaš tek su treći slučaj.

Rođene sredinom siječnja, Valentina i Kristina odlučno su prkosile svim statistikama i strašnim prognozama. Spojene donjim dijelom trbušne šupljine i okrenute licima jedna prema drugoj, dijelile su inkubator i 24-satnu pažnju sestara na odjelu.

Ni trenutka ih nisu ispuštale iz vida jer su živahne djevojčice jedna drugoj često čupale sonde i cjevčice preko kojih su se hranile i koje su pratile njihove vitalne funkcije. Mama Marija kaže da su zato jednako njihove koliko i njezine.

Kada je nakon tjedan dana iz rodilišta na Svetom duhu došla kod svojih djevojčica na Rebro, Marija je bila puna strahova. Znali su da djevojčice moraju na operaciju, a liječnici su imali plan – čekati da se što bolje oporave od prijevremenog porođaja, da im se razviju pluća, one postanu snažnije.

No, kada su imale samo mjesec i pol Valentina je prestala mokriti, prijetilo joj je zatajenje bubrega, a Kristina je nastojeći pomoći sestri bila na izmaku snaga. Njezino je srce počelo otkazivati. ''To je bio znak da ako odgodimo operaciju da ćemo izgubiti obje i tu smo se ekipirali, angažirali, organizirali i krenuli u nešto što nije bilo sasvim izvjesno kako će završiti'', priča Grizelj. No imali su svu moguću potporu uprave koja je i donijela ključnu odluku. Operacija će se obaviti na Rebru, operirat će naši stručnjaci. U subotu 2. ožujka oko 7 i 30 ujutro započeli su s razdvajanjem.

Tim od 14 liječnika pod vodstvom samozatajnog profesora Tomislava Luetića započeo je petnaestosatnu operaciju. Prvi je rez napravio docent Bulić, plastički i rekonstrukcijski kirurg.
Čovjek koji je na bocama od ultrazvučnog gela radio izračune, pokušavao odrediti veličinu i smjer reza. Režući u obliku trokuta, a ne vertikalno osigurao je da blizankama ostane dovoljno kože kojom se mogu pokriti rane na trbušnoj šupljini. Nakon što su dva mala srca udaljena svega nekoliko milimetara uspješno razdvojili, mogli su krenuti dalje.

Doktor Danko Mikulić došao je kolegama u pomoć iz Kliničke bolnice Merkur i njegova je zadaća bila razdvojiti jetra. Operiralo se milimetar po milimetar, ali ovi stručnjaci kažu, to je ono što rade svakodnevno i ono u čemu su u samom svjetskom vrhu. Oko blizanki je na stolu uvijek bila velika gužva.

Cijelo to vrijeme mama Marija i tata Petar kod kuće su strepili uz dvoje starije djece, šŠestogodišnju Maju i četverogodišnjeg Ivana. Oni kod kuće, Valentina i Kristina na kirurškom stolu, a liječnici oko njih. Svatko u svojoj borbi bez predaje.

Nakon 15 sati, te subote nešto prije ponoći, opsežna i rizična operacija konačno je bila gotova.
Ovi su ljudi ispisali medicinsku povijest. ''I nakon toga nismo ni išli doma. Ja sam ostao spavati u bolnici. Bio sam cijeli dan u bolnici i na kraju nije bilo smisla da idete ujutro rano doma kad ujutro rano opet idete u nedjelju obilazit te pacijente. Prema tome, tu smo ostali do ujutro'', rekao je prof. dr. sc. Anko Antabak.

Ovo je ionako više od posla kažu. Na medijsku pozornost koju dobivaju posljednih dana, nisu naviknuli. Oni rade u tišini, svaki dan. I ovaj posao žive. A to najbolje znaju njihove obitelji.

Više od dva i pol mjeseca nakon operacije razdvajanja Valentina i Kristina su odlično. Udvostručile su težinu, rane dobro cijele, a one super napreduju. Mama Marija kaže, nikada neće zaboraviti trenutak kada ih je prvi put vidjela nakon operacije. Kako je bilo njoj i suprugu, kaže oni znaju najbolje, ali to je sada iza njih.

Snaga koju treba pronaći kada je najteže nešto je što se uči. Ako sve bude teklo kako treba, sa svojim se tetama neće još dugo družiti na odjelu. Cijeli album fotografija i cijeli život uspomena čeka ove djevojčice, uz toliko onih koji su u njih vjerovali, dali najbolje i najstručnije od sebe, uz one koji još uvijek strepe i nesebično daju.

 

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju