Dejana i Suljo grle se srcima, a svojom zaraznom energijom ruše predrasude, motiviraju i inspiriraju.

Dejana Bačko je rođena bez ruku, a o njoj je davno pričala ekipa Provjerenog, o tome kako je upisala Likovnu akademiju, kako je osvojila titulu svjetske prvakinje u paratekvandou. A sada Provjereno donosi priču kako je ta djevojka zaraznog osmijeha osvojila i srce jednog posebnog mladića, koji je rođen samo s jednom rukom. Iz sudbonosnog susreta u trenutku kada je Suljo odlazio iz Novog Sada, rodila se najljepša ljubavna priča koju smo vam ikada ispričali.

Jedna velika ljubav, jedno prazno platno i samo jedna ruka. Ona je rođena bez obje, a on samo s jednom rukom. Za pomicati granice to ionako nije važno. Katkad što imaš manje, to se jače trudiš, kaže Dejana, uskoro akademska slikarica.

Život je lijep, kažu, posebno otkad su se pronašli. Dejanu je teško ne voljeti. Ona je 46 kilograma čiste pozitive i zarazan osmijeh koji osvaja. ''Zadivljen sam njenim pokretima. Ono što napravi nogom, ja ne mogu raditi rukom'', govori Suljo Keranović. Baš je zato i on odlučio pokušati kist, umjesto rukom, uzeti nogom, slikati prvi put u životu i to na način na koji to radi Dejana.

Oko kriterija što je zapravo lijepo, njih dvoje se teško mogu dogovoriti. I dok je Suljo po pitanju svojih slikarskih vještina poprilično optimističan, Dejana je strog kritičar. A kada ti je djevojka svjetska prvakinja u paratekvandou, onda ti je bolje da slušaš. Nije mu, kaže Suljo, samo jednom prijetila da će ga istući. To sluša gotovo svakodnevno, pa je, zlu ne trebalo, i on počeo trenirati.

Jedno od drugoga neprestano uče, postaju bolji ljudi. Žive ono što ljubav treba biti. Daju si krila, grade samopouzdanje. Tako se Suljo prije uvijek osjećao nelagodno i u javnosti povlačio lijevi rukav. ''I tada mi je ona rekla: 'Nemoj biti ono što nisi. Budi ono što jesi. Pusti neka se to vidi, to si ti, to je tvoj invaliditet i ne možeš to promijeniti nikako. Bespotrebno svlačiš rukav, samo na taj način privlačiš pažnju drugih'. I od tada evo sve do sada nikad više to ne radim. Stvarno sam shvatio da sam to ja i da ne mogu bit ono što nisam'', priča Suljo.

Prihvaćanje je nešto što se gradi, što sazrijeva. Dejana je kao mala dugo patila jer je bila drugačija, čeznula da na poklon dobije ruke i bude kao druga djeca. Najteže su, priznaje i Suljo, bile pubertetske godine.

Neznanje i predrasude nešto je s čim se svakodnevno susreću i protiv čega se svim srcem bore. I to na dvije fronte jer i 2019. ljubav jednog Sulje i jedne Dejane nešto je o čemu se ispod glasa govori, na što neki i dalje gledaju s neodobravanjem.

Ljubav ne poznaje granice. Za nju ne postoje ni vjera ni nacija ni invaliditet. Ljubav govori nekim drugim jezikom. I mnogo se smije.

Šest mjeseci. Toliko je prošlo od njihova prvog poljupca. I sva sreća da je Dejana dovoljno hrabra, inače bi, kaže, prvi poljubac još uvijek čekali.

Iako su neko vrijeme živjeli u istoj ulici, sudbina je htjela da se upoznaju posljednju večer Suljina boravka u Novom Sadu. Rođeni Cazinjanin bio je na studentskoj razmjeni, a za Dejanu nikada prije nije ni čuo. Sreli su se na autobusnoj postaji i on je odmah privukao Dejaninu pozornost. Razmijenili su kontakte, počeli se pratiti na društvenim mrežama i to je bilo to. On je tada bio u vezi, a ona je odlučila da je vrijeme da povuče ručnu.

Nakon četiri duga mjesca lajkao joj je fotografiju sa šarenim čarapama jer ih i on voli, a ona mu je u Sarajevo poslala paket s nekoliko pari za njegovu kolekciju. U međuvremenu je Suljo prekinuo dugogodišnju vezu, a kada je ponovno došao u Novi Sad, s Dejanom je dogovorio sastanak.

Ljubavna priča o kojoj govore mnogi, ljubav kojoj iz prve ruke svjedoči Katarina Brett ili Kaća, kako je od milja zovu. Poznaju se od srednje škole i ona je sada Dejanin osobni asistent. Iako ima osmosatno radno vrijeme, njih su dvije, odnosno, njih troje uvijek zajedno. Dobrog raspoloženja, u to nema sumnje. No, s njima, kaže Kaća, nije lako. ''Imam osjećaj kao da su savršeni jedno za drugo, baš kao da su se našli. Jednostavno nitko ne može Dejanu razumjeti kao što Suljo može nju i obrnuto'', kaže Kaća.

Bezuvjetna i puna razumijevanja, takva je njihova ljubav, ona prava, kakvu priželjkuješ, za koju ništa nije nemoguće.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju