Za slučaj liječnika iz Obrovca ekipa Provjerenog doznala je krajem prošle godine.

Pacijenti su se žalili na prljavog i vulgarnog liječnika. Potom, dva mjeseca poslije doznali su da je priča mnogo ozbiljnija i opasnija nego što se činila na prvi pogled.

Otkrivaju se za kaznene prijave, doznaje se za osobu koja se predstavlja kao medicinska sestra, za stvari koje su se činile toliko nestvarnima da bi bile istinite. Ekipa Provjerenog kontaktirala je HZZO i, naravno, Ministarstvo da ih pitaju je li to doista istina.

HZZO im tada, prije dva mjeseca, odgovara kako je slučaj riješen te da je u tijeku postupak oduzimanja koncesije. Ekipa Provjerenog zaključila je da za njih nema posla. Jednom su institucije odradile svoj posao kako treba. A onda, prije dva tjedna doznaju kako to nije istina, da u ordinaciji u Obrovcu još uvijek rade i liječnik i žena koja nije medicinska sestra.Tada su shvatili da jednostavno moraju reagirati, prije nego što dođe do tragedije!

Odgovor do dana današnjeg od Ministarstva nisu dobili niti je itko od nadležnih htio stati pred kamere emisije Provjereno. I zato je Mato Barišić otišao sam pronaći ministra.

Dom Zdravlja zadarske županije u kojoj radi dr. Jusup kaže da s tim nemaju veze. Dvije inspekcije HZZO bile su u ordinaciji, jedna u studenom 2018., a druga u siječnju ove godine, a liječnik i dalje radi.

Otišlo je dvije trećine pacijenata. OD 1300 ostalo ih je 400. Inače, HZZO prati koliko tko ima pacijenata, ali ni to nije bio neki alarm. Pa mu je otišla jedna medicinska sestra u mirovinu, druga bila tek nekoliko dana, pa je došla žena koja uopće nema medicinsku školu. Ni to nitko nije shvatio ozbiljno! ''To je, koncesionar je privatnik, morate to znati. On sebi određuje ko radi kod njega, koga zapošljava'', kazao je ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić.

Pa su imali prijave. Pa je znao i regionalni ured u Zadru, koji je pacijentima savjetovao da odu drugdje., pa su u veljači u HZZO-u rekli da je sve riješeno, ali jasno da ništa nije bilo riješeno. U trenutku snimanja priloga za emisiju Provjereno – liječnik i dalje radi po starom.

I treća institucija, Hrvatska liječnička komora, još tada je odgovorila da znaju za problem i da rade na njemu, pa je ekipa Provjerenog ponovno poslala upit. No, odgovora i dalje nema.

Četvrta je institucija ona krovna - Ministarstvo zdravstva, koje ekipi Provjerenog tada ništa nije odgovorilo, da bi u prošli četvrtak nakon najave emisije Provjereno prema riječima ministra Kujundžića poslali inspekciju. Poslali su inspekciju čim su vidjeli najavu priče, a do tada ništa.
Ako vam je to čudno, još čudnija je izjava ministra nakon inspekcije: ''Inspekcija je dolje bila. Ozbiljnijih propusta nije bilo''. Dan kasnije ministar je rekao: ''To je dolje jedan nesretan splet okolonosti gdje taj liječnik očito u zadnje vrijeme razvijao bolest i nije funkcionirao''.

Dakle, da pojasnimo još malo. Na odlazak stotina pacijenata, pritužbe istih, odlazak medicinske sestre koja je u međuvremenu radila vrlo kratko, na pozive, na činjenicu da su o problemu znali od građana i pacijenata do regionalnog HZZO, direkcije HZZO-a u Zagrebu koja je slala dvije inspekcije, lokalnog doma zdravlja, liječničke komore, ministarstva – dolazimo do toga da nije bilo većih propusta.

Je li moguće da kraj toliko institucija, od kojih svaka ima svoj dio odgovornosti, odgovornost ostaje na onima koji su ukazali, onima koji su tražili rješenje? Sankcije su na kraju samo na glavnim akterima priče. I za njih je takav rasplet još i najbolji, bolovanje i hospitalizacija, s time da je medicinska sestra još i kazneno prijavljena. Od svih uključenih – samo ona. ''Ovakav slučaj još nismo imali i zahvaljujemo Bogu da se ništa nije dogodilo'', kazala je Slava Šeper, predsjednica Komore medicinskih sestara. Što da se dogodilo? Nije da u posljednje vrijeme nije bilo tragedija u medijima.

Tko bi tada odgovarao? Koga bismo onda prozivali? Do kad bi se i sugovornica iz priloga osvrtala preko ramena zbog prijetnji koje je dobivala od bivšeg supruga i njegove medicinske sestre i strepila za vlastiti život? Do kad bi pacijenti bili bez adekvatne medicinkse skrbi?
Da je problem višeslojan, jest. Ugrožena je dobrobit mnogih, pa i samog liječnika i lažne medicinske sestre. Budimo realni, obzirom na sporost sustava, oni su mogli bez problema nastaviti i dalje po starom.

Ne sumnjamo da će dežurni etičari iz fotelja i dalje teroetizirati što, kako, koliko i slično, a da će institucije tvrditi da rade sve po zakonu. No, u to više nitko ne vjeruje.

Je li se slučaj Obrovac trebao dogoditi? Nije. Da je netko radio svoj posao, nije se trebao i ne bi se ni dogodio. No, očito da je morao kako bi otkrio da je nesretna epizoda iz Obrovca, samo kap u dubokoj bari hrvatskog mutnog sustava koji jednostavno ne valja.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju