Tom Cruise i Cameron Diaz kao "power couple"

Čest je slučaj da kod prijevoda filmskih naslova na neki drugi jezik, film dobije totalno drugačiji naziv kojeg je teško povezati s originalom. Struka za to zasigurno ima objašnjenje.Nekad je potrebno samo jedno slovo da se promijeni značenje.
U ovom slučaju, originalni naslov filma „Knight and day“ preveden je kao „Noć i dan“. Na engleskom jeziku je vrlo zgodno što je kod čitanja riječi „knight“ glas „k“ nečujan pa naziv dobiva dvojno značenje.

Naime, prezime glavnog lika kojeg utjelovljuje Tom Cruise je upravo Knight (što se saznaje tek kasnije u filmu).

S druge strane, zbog gubljenja glasa „k“ u izgovoru, film se čita kao „Night and day“ što bi moglo simbolizirati suprotnosti koje predstavljaju glavni likovi Roy i June.Budući da se već glavni junak prezimenom spominje u naslovu, neki su pokušali pronaći poveznicu naslova s ništa manje važnom junakinjom. Ipak, ime glavne junakinje June Havens teško je povezati s preostalom polovicom originalnog naziva - day. Jedino što je preostalo jest povezati da lik June utjelovljuje Cameron Diaz čije je prezime homofon španjolske riječi „dias“ koja znači dan. Ta-da!

Sada kada vam je mozak zapetljan od ovih zavrzlama, ne preostaje vam drugo nego ga opustiti gledajući film „Noć i dan“ ili „Vitez i dan“ ili kako god ga preveli.
 

Akcijsku komediju "Noć i dan" ne propustite pogledati u subotu u večernjem terminu na Novoj TV. Više filmskih naslova potražite na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju