Da u rudarskom sektoru u Hrvatskoj vlada kaos, nije nikakva novost.

Vadili su više od milijun tona kamena na godinu i izvozili ga u Italiju. Čak su dva puta uhvaćeni u bespravnom vađenju i nikome ništa. U tome se sektoru ni ne zna tko bi mogao odgovarati, tko je nadležan.

Da u rudarskom sektoru u Hrvatskoj vlada kaos, nije nikakva novost. Prije dvije godine to je jasno pokazalo izvješće Državne revizije. Dvije godine kasnije, ekipa emisije Provjereno krenula je tragom iz nalaza i zatekla isti takav kaos. Tvrtka koja je izvukla kamen iz rudnika, uopće nije "pospremila" za sobom. Lokot je još na vratima, strojevi stoje, a nadaju se da će dobiti natječaj za sanaciju, istu onu koju sami nisu proveli. Nadležne institucije kažu da nemaju nikakvo pravo biti tamo, ali ne poduzima se baš ništa.

Tvrtka Maškun d.o.o. bespravno je eksploatirala dvaput. Direktor tvrtke Rade Radulovć reporteru emisije Provjereno priznao je da se to dogodilo i se jednom radilo o namještaljci. Kamenolom i dalje nije saniran, a direktor tvrdi da je za sve kriva lokalna udruga. ''Oni se samo bore protiv nas, podnose stalno neke prijave'', kaže Radulović.

No, ni dokumenti nisu vjerodostojni, a novi natječaj još stoji. Činjenica je da kamenolom nije saniran, da na mjestu kamenoloma u Raklju već trebala biti nautička luka, ali i da tvrtka još drži lokot na vratima, a nije napravila ono što je trebala i ne smije biti ovdje. Ali za sve imaju dobro opravdanje.

Ekipa emisije Provjereno slijedila je trag državne revizije koja je kamenolomu iz ove priče posvetila više od pola stranice. Revizori su pedantno utvrdili da je trebao biti saniran još 2011. godine. ''U više navrata smo pisali, u vrijeme dok se izvršavala sanacija, da će se sa sigurnošću probiti rokovi. Međutim, nitko nas nije doživljavao i sad imamo taj prostor takav kakav je'', govori Matteo krelja iz Udruge za zaštitu okoliša Raškog zaljeva.

Na samom ulazu u kamenolom ekipu emisije Provjereno dočekao je čovjek koji ih je na vrhu brda upozorio da paze kako snimaju jer je opasno. Riječ je Radi Raduloviću, o odgovornoj osobi za tvrtku koja je vadila i brodovima izvozila kamen u Italiju, i to više od milijun tona kamena na godinu.

Nakon što iskopaš kamen, saniraj posljedice. Tako kaže zakon, a u suprotnom se aktiviraju jamstva i to radi netko drugi. No, u ovom slučaju, nije se dogodilo, a odgovorna osoba za sve krivi državne institucije i udrugu koja ih prijavljuje za nepravilnosti.

Tragovi oštećenja vide se na kućama u blizini kamenoloma. Sve je to, kažu mještani, od miniranja.
Žele ostati anonimni iz straha od osvete. Prijavljivali su ono što su mogli, ali reakciju nisu dočekali. Da je stanje u rudarskom sektoru kaotično, nije tek uobičajena fraza koja se može čuti iz usta građana ili političara. Izvješće državne revizije potvrdilo je ono što brojni zeleni aktivisti upozoravaju godinama, i sve to samo u jednoj županiji, Istarskoj. ''Postoji jako puno crnih rupa, područja u kojima jednostavno neka udruga za zaštitu okoliša ne može doći do informacija'', govori Dušica Radojčić iz udruge Zelena Istra.

Uz svu silu birokratskog aparata, zakona, propisa i pravilnika, tragikomični nalazi revizije nekoga bi začudili, ali ne i dobre poznavatelje domaćeg sustava u kojem je najvažnija vještina prebaciti odgovornost s jedne institucije na drugu. Ekipa emisije Provjereno zato je zvala redom sve koji su u jednom trenutku imali neku nadležnost. ''Nama samo dolaze izvješća koliko je tko iskopao kamenja, koliko novca, koliko se plaća. To je to'', rekli su iz županije.

Iz Ureda državne uprave kažu da od 1. siječnja ove godine to nije u njihovoj nadležnosti, već ministarstva graditeljstva. No, Ministarstvo graditeljstva tvrdi da oni rade samo jedan mali dio. Sve je na Ministarstvu gospodarstva. Prije nego što je sve preuzelo ministarstvo, bili su nadležni Uredi državne uprave. Ekipa emisije Provjereno je Ured državne uprave pitala kako je moguće da se baš toliko moglo raditi ispod radara. ''Što vi nikad niste čuli da neko vozi bez vozačke? I vozi dok ga ne uhvate. Kad ga uhvate onda je na****. Pa da, ne može mu se unaprijed zabranit'', rekli iz Ureda.

Kamenolom danas čeka već dvije godine na odluku tko će ga sanirati iz drugog pokušaja. Javila se i tvrtka Maškun. Ministarstvo pomorstva tvrdi da je sve na DORH-u, koji mora dati suglasnost na dokumentaciju, a iz Ministarstva gospodarstva dolazi informacija da je tvrtka već jednom uhvaćena u bespravnoj eksploataciji u vrijednosti milijun i 800 tisuća kuna. Tvrtka se nagodila i platila pola iznosa. Onda je kao bonus Državno odvjetništvo u Puli odustalo od kaznenog progona.

Za samo pola cijene bespravno izvađenog kamena, otvorio se put za još jednu koncesiju.
Lidija Runko Luttenberger, bivša pomoćnica u ministarstvu zaštite okoliša kaže da slučajevi u kojem koncesionar ne sanira kamenolom nisu rijetkost. ''To ne napravi i nitko ga zbog toga ne lovi i ne odgovora što bi dalo onda se naslutiti da postoji i neka druga vrsta interesa'', kaže doc. dr. sc. Runko Luttenberger.

Dokument koji posjeduje ekipa emisije Provjereno pokazuje da je protupravnog vađenja bilo i prije. i to u puno većem iznosu koji je kasnije naplaćen, opet u pola cijene. No, u ovom kamenolomu nije problem samo što ga koncesionar nije sanirao i što je bespravno vadio, već je sporna i sama luka za ukrcaj kamena. ''Prema dopisu Ministarstva graditeljstva nema lokacijske, građevinske ni upravne dozvole'', kaže Krelja iz Udruge.

Radulović tvrdi da se radi o privremenim konstrukcijama koje su opravdane pravilnikom o takvim konstrukcijama. A onda se upliću i Hrvatske šume. Prije dvije godine tražili su na uvid Ugovor o koncesiji koji nisu mogli pronaći. Tražili su da se tvrtka makne, ako ga nema.

Sudeći po odgovorima, Rade Radulović žrtva je velike zavjere ili, pak, ne govori istinu. No, to bi trebale utvrditi institucije koje rade svoj posao. Treba istaknuti da je tvrtka podmirila sve obveze koje je imala, bilo svojom voljom ili kad su ih uhvatili u sivom. No, pitanje je zašto se toleriraju tolike greške i, ono najvažnije, nesaniranje kamenoloma, što je bila ugovorna obveza.

Iz nadležnog Ministarstva nisu htjeli pred kamere. Potvrdili su samo da tvrtka danas nema nikakvo pravo biti tu gdje jest. Ovo je samo jedan primjer iz kaosa na terenu. Od ove godine većinu nadležnosti za rudarstvo preuzelo je Ministarstvo gospodarstva. Provjereno neslužbeno doznaje kako ni tamo nema dovoljno službenika, a pogotovo inspektora. A kad jednom dijelu sustava nedostaje ljudi, dok u drugom ne znaju kuda će od slobodnog vremena, posljedice se vide golim okom.

 

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju