Dvojici braće, Marku i Nikoli, ostvarili su san.

Nogometni klub iz Čakovca, učinio je nešto nepojmljivo, toliko divno i nezamislivo, a zapravo toliko jedino ispravno i normalno. Dvojici braće, Marku i Nikoli, ostvarili su san. Omogućili su im da postanu pomoćni treneri.

Život osoba s intelektualnim poteškoćama je bolno usamljen život. Predrasude okoline i nemogućnost ostvarivanja želja dio su njihove svakodnevice. Provjereno donosi priču jednu drugačiju priču, o Marku i Nikoli, dečkima s intelektualnim teškoćama, čiji se djetinji san da se bave nogometom ostvario. Oni su pomoćni treneri Nogometnog kluba Sloga iz Čakovca. Sakupljaju medalje, raduju se svakom treningu i žive ispunjen život.

Teško je izbrojiti koliko osvojenih medalja imaju Nikola i Marko, a brojne su osvojili kao pomoćni treneri nogometne škole NK Sloge iz Čakovca. No, put do medalja nije bio lagan.



Prvo dijete, umjesto slavlja i veselja, u obitelj Hančić donio je prve brige. Marko je rođen s intelektualnim teškoćama. Četiri godine poslije, život donosi još jedan križ. Mlađi brat Nikola također je rođen s intelektualnim poteškoćama.

Nogomet za ovu dvojicu braće nije samo sport, nije ni samo ljubav. Nogomet je za njih doslovno život. Sanjali su postati nogometaši, istrčavati na teren dok im cijela nacija kliče. Ali njihova je stvarnost daleko tih snova.

Dok su s prozora gledali na nogometni teren, to da bi baš oni mogli postati pomoćni treneri, činio se kao ludi san. Ali, nogometni klub Sloga, na čije utakmice ih je još kao male vodio njihov pokojni otac, odlučio ih je angažirati baš za to. Braća Marko i Nikola dobili su neprocjenjiv dar, toplinu koja je prije bila rijetkost.

Biti dio ovog nogometnog kluba za njih znači ići tatinim i bakinim stopama. Tata je uređivao okoliš i teren, a njihova baka je bila ''teta'' kluba, brinula se o dresovima i svemu drugom što je bilo potrebno.

Nema tko ne zna za ove dvije dobre duše kluba. Kako žive preko puta nogometnog igrališta, apsolutno ništa im na terenu, i oko njega, ne može promaknuti.

Otkad su dio nogometne škole, njihov dan se dijeli na vrijeme treninga i vrijeme iščekivanja treninga. I kod kuće vrijeme krate loptom, i to kao Barcelona protiv Real Madrida.

Nikola obožava Rakitića, čak ga je i čekao jednom u Svetom Martinu na Muri kako bi dobio autogram, ali Rakitić nije došao. Pitamo se kako bi bez nogometa, odnosno nakon nogometa, uopće izgledao njihov život.

Otkad se osjećaju korisnima, otkad ih zajednica cijeni i voli, oni žive ispunjeniji život. Napokon imaju prijatelje.

Poput svakog pravog trenera, razmišljaju o nogometnim taktikama, vode burne rasprave. Znaju imena baš svih igrača kluba i sve djece u nogometnoj školi.

Ekipu emisije Provjereno dečki su odveli u u svlačionicu kako bi im pokazali sve pehare koje su osvojili sa svojim klubom.

Koliko bi samo siromašniji, tužniji i prazniji bio život ovoj braći bez Sloge, uz koju napokon osjećaju da pridonose svojoj zajednici. Sloga je prihvatila braću. Ni sami nisu svjesni koliko su puno za njih učinili i dali im smisao za ustajanje svakog jutra.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju