O susjedima iz pakla koji teroriziraju svoje sustanare, Provjereno je objavilo nebrojeno priloga i svaki je iznova potpuno zastrašujući.

Sada su ih zvali stanari zgrade iz Kaštel Štafilića. Njih 39 zbog jedne sustanarke proživljava svakodnevnu agoniju.

Skladišti smeće u zgradi, prijeti im smrću, lani je čak zapalila zgradu. Intervenira policija, susjedi zovu liječnicu, socijalnu radnicu, pišu DORH-u. I sve je to bez rezultata, a oni su u takvom očaju, da čak i ako se žele odseliti i prodati svoje stanove, ne mogu jer se onamo nitko neće doseliti.

Ekipa Provjereno je o svemu upitala i nju.''Nije to skupljanje stvari. To su stvari koje sam ja razdvajala. Jesam, skupljala sam, bez daljnjega, ali isto tako idem na Pazar. Ne sramim se raditi, ne sramim se ništa'', govori Dragica.

 

Kulminacija svega je požar koji je izbio ispred njezinog stana jer je zapalila svijeću u hodniku zgrade. Dim se proširio do zadnjeg kata. Vatra se, srećom, nije proširila, već samo dim. Svi su evakuirani na vrijeme. Jedna je susjeda zbog respiratornih problema završila na pregledu u bolnici.

Stanarima je već dosta svega. ''Ujutro nije privedena kad je izbio požar, nego sam ja drugi put zvao policiju i privedena je u Firule gdje je bila testirana na drogu i imala je 4 vrste narkotika u sebi'', kaže njezin susjed Željko Sedlar.

39 stanova je u toj zgradi u Kaštel Štafiliću. Većina stanova kupljena je za odmor, a tek manji broj njih stalno je naseljen. Unatoč tome, nitko nema mira, ni oni koji povremeno dolaze ni oni koji svaki dan svjedoče donošenju i odnošenju smeća.

 

Ovakvo stanje, govore, ništa je naspram onoga što je bilo. Berima Rogić je većinska vlasnica u zgradi, kupila je ovdje tri stana. Svaki put kada dođe iz Beča ne može ući u svoje stanove.

Pokušali su Dragici pomoći, govore. Probali su na lijepo i bili strpljivi. Međutim, nikada ništa nije urodilo plodom. ''Pokušavali smo s njom razgovarati, financijsku pomoć je dobivala od nas, što god je trebalo na neki normalan način. Nažalost, ništa nije pomoglo. Sad smo napravili tužbe, pa ako tko bude htio prihvatiti, a ako ne, ja stvarno ne znam što dalje i kako'', priča Berima.

 

Ne znaju što je gore, smeće ili kad izbije svađa. Vrijeđa, viče i provocira ih. I nikako da shvati da zbog njezinog gomilanja stvari po zajedničkim prostorijama ugrožava druge, govori Željko.

Ona u prizemlju ima stan od 28 kvadrata u kojem živi s bratom koji se boji išta govoriti o njoj jer ipak je on podstanar u njezinom stanu. ''Stavite se u moju situaciju. Ne mogu ja sad govorit: 'Ona je takva i takva', kad ona može podnijeti zahtjev da se iselim, komotno može sudski jer još sam ja radio dosta ludosti u mladosti i tako da bi mogla. Još sam neko vrijeme bio u zatvoru, ali to je većinom zbog obiteljskog nasilja. Komotno može podnijeti zahtjev da me se iseli'', kaže anonimno njezin brat.

 Sve zajedničke prostorije bi zatrpavala, pa su susjedi u dogovoru sve zaključali. Međutim, ona smatra kako je za sve kriv susjed Željko koji radi spačke i razbija kako bi mogao popravke naplatiti od drugih susjeda, a pri tome optužuje nju. ''Jel vam ja izgedam kao netko tko prijeti smrću? Pogledajte gospodina. Do prekjučer smo mi pili kavu skupa'', govori Dragica.

Ekipi Provjerenog je pokazala u hodniku zmiju zaljepljenu na karton, koju je ona pronašla ispred svojih vrata. Tvrdi da su joj susjedi pomagali donijeti stvari u zgradu, pa čak i Željko, sve dok se nije okrenuo protiv nje. Govori da ju stalno privodi policija otkako se Željko namjerio na nju, nikako da je pusti na miru. ''Ja prvi za to nisam da ide u zatvor. Ona je za liječenje i njoj treba pomoći'', kaže Željko Sedlar.

Komunicirali su s njezinom liječnicom, socijalnom radnicom koju je potjerala, molili upravitelja zgrade za pomoć. Međutim, ništa od toga nije urodilo plodom, pa su sve i prijavili DORHU-u koji im je odgovorio kako se za sve navedeno već vode prekršajni i kazneni postupci. ''Nije nitko da se njoj nanese neka nepravda, ali stručna pomoć da joj se pomogne i sa medicinske strane jer ona nije pri zdravoj pameti'', kaže Željko.

Neki od stanara poput Berime već su potrošili živce i pokušavaju prodati stan, ali i to je treutačno nemoguće. ''E kad je neki dan došao iz agencije čovjek, preksinoć me nazvao i kaže: 'Nema šanse da bi se ovo stavilo u prodaju jer ovo je nemoguća misija'. Kad je čovjek ušao i vidio hodnik kaže: 'Gospođo, ja mogu pokušati, ali tko god dođe od kupaca,, čim vidi hodnik, on će se okrenuti i otići''', govori Berima.

 

Ona čas tvrdi kako su to njezine stvari, čas kako ih nalazi okolo pa ih prodaje i od toga živi.

Susjedi više ne znaju što da rade osim da podnesu grupnu tužbu za isključenje suvlasnika iz suvalsničke zajednice. A nitko, zapravo, ne želi da završi na cesti.

Rekla je kako je radila na brodu, pa da je fizioterapeutkinja, čak i profesionalna vozačica, kako dolazi iz bogate obitelji, ali su joj svi preminuli, kako je sve pročardala i sad prodaje stvari u zalagoanici kako bi kupila mačkama i sebi hranu. A droga je njezina prošlost.

U insititucije ne vjeruje i ne misli da joj mogu pomoći. Ona samo želi da je se puti na miru. A susjedi, pak, žele predah od smeća i sigurnost u zgradi. ''Bit će bolje! Neka smo mi živi i zdravi. Sve ostalo će biti. Ima i gorih stvari'', kaže Dragica.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju