Nakon toliko suza, neprospavanih noći, uspjeli su se izboriti da njihov Joso dobije mjesto na kojem će moći dostojanstveno dobivati potrebnu skrb.

Obitelj Grdović iz Zadra je uspjela. Osamnaest godina njegova života Ivica i Jagoda Grdović nose svoj križ. Za gotovo punoljetnog mladića, koji boluje od niza bolesti, nije bilo mjesta ni u jednoj instituciji diljem zemlje. Vozili su ga od bolnice do bolnice, a u svakoj selidbi život mu je visio o niti. No, priča je došla i do ministrova srca koji se osobno angažirao i riješio taj problem. Josip je napokon dobio svoje mjesto u specijalnoj bolnici u Gornjoj Bistri, gdje će moći dobivati odgovarajuću potrebnu skrb.

Prije samo mjesec i pol dana i u zadarskoj bolnici zamjenik ravnatelja morao je konstatirati da ni njihova ustanova nije rješenje. Svaka bolnica u kojoj je bio, bila je privremena, a njegov život stalna neizvjesnost.

Lani ekipi iz Provjereno na upit o smještaju za Josu iz ministarstva nisu odgovorili. Nedavno, prije mjesec i pol, stigao je odgovor da i ministarstvo i hzzo rade na rješenju, bez nekih konkretnih odgovora. Činio se kao još jedan u nizu kurtoaznih i birokratskih odgovora, onih u kojem daju nadu da se nešto radi, ali se na kraju ispostavi suprotno. No, ovog puta, čini se, nešto se pomaknulo s mrtve točke. Već nakon nekoliko tjedana, stgila je informacija da će se prvotna ideja o smještaju Josipa u specijalnu bolnicu u Gornjoj Bistri ipak realizirati. ''U dogovoru s ministarstvom i ravnateljem Mittermayerom sve je riješeno. Napravljena je soba i skupljena oprema za ono što je njemu potrebno'', rekao je dr. Željko Čulina, ravnatelj Opće bolnice Zadar.

Koliko god stanje bilo teško, nepromijenjeno, koliko god su jedva dočekali ovaj dan, tih 300 kilometara koliko će dijeliti Josu i njegove roditelje, kao da su baš u tom trenutku stali između njih. Svaki dan su ovdje, bez iznimke, prije ili poslije posla. Kad bi ga odvezli u Rijeku ili Zagreb na liječenje, u petak popodne Ivica bi bio u busu i krenuo u posjetu sinu. ''Znam kako će biti. Poznavajući mu tatu, to će biti svaki vikend. On je već unaprijed napravio kalendar. Sumnjam da će izostati i jedan. Ja vjerojatno hoću, ali za njega ne vjerujem, on će svaki ići'', rekla je Josina mama Jagoda.

Josu smo upoznali prije nešto manje od godinu dana. Tada su njegovi roditelji prvi put za Provjereno ispričali svoju priču, životnu bitku za dostajanstven život svog sina. ''Nitko nije prije Jose. Joso je prvi i gotovo. Vi ste svi drugi. To je to. I Joso mi daje motivaciju'', rekao je u travnju prošle godine Ivica Grdović.

Josip, naime, ima cerebralnu paralizu, niz teških bolesti i stanja. Ne čuje, a kako tvrdi Ivica, sumnja da je svjestan ičega oko sebe. Prije nekoliko godina umalo je umro. Njegov je dom od tada isključivo bolnica, a infekcije i bolesti, dio njegova života.

Nakon nešto više od tri sata vožnje, ekipa emisije Provjereno s Grdovićima je stigla u Bistru. Josu prepuštaju liječnicima i osoblju koji ga vode na pregled, a ravnatelj im je pokazao mjesto koje bi Josi trebalo postati novi i, što je bitnije, stalni dom. ''U našoj bolnici imamo pacijente koji su od tri mjeseca do 40 godina. Ako neko dijete kod nas bude duže vrijeme, mi ga otpuštamo samo u situacijama ako ide na neko bolje mjesto'', rekao je dr. Renato Mittermayer, ravnatelj Specijalne bolnice u Gornjoj Bistri.

Posljednjih mjesec i pol dana u Bistri je utrošeno na uređenje Josina sobe i nabavu opreme, poput infuzijske pumpe i opreme za hranjenje koja, u Josinu slučaju, ide izravno kroz krvožilni sustav. ''To je poseban izazov za naš tim. Poduzeli smo mjere da taj naš mali pacijent bude potpuno izoliran od ostatka bolnice, da ne bi dobio neku infekciju, a tim je još adekvatno obučen da mu može pristupiti'', ističe dr. Mittermayer.

Joso u svibnju slavi 18. rođendan, 18 godina bitke. U njihovom slučajum bio je to, i ostao, život sa šakom smija, a vrićom suza, ali nikada se nisu predali ni u najgorim trenucima. Taj luksuz roditelji nemaju, zar ne? Grdoviće je ekipa Provjerenog ostavila na klupi bistranskog dvorca čiji zidovi čuvaju mnoge male nesretne duše, teške, možda nikad ispričane priče. Njihova, koliko god teška bila, svoj je mir već našla.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju