Ovaj mališan osvojio je srca javnosti u prilozima magazina Provjereno svojim pozitivnim stavom i rušenjem predrasuda prema osobama s invaliditetom.

Javnost ga je upoznala u emisiji „Provjereno“ još 2014. kao dječaka koji boluje od Treacher Collinsovog sindroma te mu je prijeko potreban slušni implantat.Osvojio je srca svojim pozitivnim stavom i rušenjem predrasuda prema osobama s invaliditetom. No, priča o malenom Patriku Miljanoviću traje i dalje – u posljednjih je sedam mjeseci prošao dvije operacije, uz pomoć kojih je dobio novo uho na lijevoj strani, no ono će biti kompletno samo ako uz njega dobije i novi implantat za poboljšanje sluha, koji košta 76.000 kuna i nije na listi HZZO-a. Umjesto tog, Patrik nosi svoj stari aparatić koji nije optimalno rješenje za oštećenje sluha kakvo on ima, često zna pištati i sklon je mehaničkim kvarovima. Uz to, iduće godine čeka ga identična operacijska procedura kako bi dobio ušku i na desnoj strani.Prva operacija je bila jako teška i sve me boljelo, ali ova druga je bila baš lagana. Bio sam tri dana u bolnici s tim da sam prvi dan ostao, onako, prespavati, drugi dan sam ležao, a treći dan sam otišao“, priča mali Patrik za „Provjereno“, no njegova majka Jelena Mašek svjesna je kako borba ne staje na operaciji.

„Ja sam spremna isfinancirati aparat, ali onda je aparat privatno vlasništvo. Onda opet tražiti negdje tko će to implantirati, da li će opet biti privatno nešto? Ti troškovi idu u nebo, razumijete? I nije to problem. Kad se treba, onda se skupi, ali realno, rekao je jedan moj dragi prijatelj, ne može tako, ne mogu se djeca liječiti pozivima 060“, kaže.„Nevjerojatna je činjenica da recimo jedna Slovenija ima već preko 10 godina to u svom programu zdravstvene zaštite, da jedna Bosna i Hercegovina, da Srbija, Rumunjska, Bugarska, države koje su nekada prije 25 godina bile i gospodarske i društveno iza nas, one danas ne samo da odobravaju jedan implantat nego odobravaju čak dva“,
rekla je za „Provjereno“ dr. Ivana Marinac koja je i sama do prije tri godine imala isti aparatić poput Patrikova. Danas ima implantat koji joj je donirala tvrtka koja ga i proizvodi, ali zbog toga što zna koliko stari aparatić otežava stanje – bori se za prava onih kojima implantat nije dostupan.

'Provjereno' gledajte u četvrtak, 16. studenog u 22:30 sati na Novoj TV, a propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju