Za njih ne postoji riječ nemoguće!

Istraživačka emisija Provjereno, koja slovi kao sinonim borbe za pravdu, zaključila je još jednu uspješnu sezonu. Slijedeći svoju misiju, i ovu, 15. sezonu obilježile su velike priče koje su ukazivale na nepravde i nepravilnosti, priče koje su potaknule institucije da rade svoj posao, podizale svijest o problemima s kojima se susrećemo i pokazale da nema nedodirljivih.

''Nakon 15. sezona, čovjek bi pomislio – što može još biti, a što već nismo čuli ili vidjeli? Što još može iznenaditi, razljutiti, rastužiti i razveseliti? No još jednom se pokazalo da ima još priča koje moraju biti ispričane. Bilo je uistinu svega i svaka je emisija bila izazov. Svaka priča dodatni motiv da damo sve od sebe. Tako radimo oduvijek i tako ćemo i nastaviti. Tema, kao što smo se svi zajedno uvjerili, ne nedostaje.'', rekao je za kraj sezone urednik Provjerenog Mato Barišić.

Jednu od priča koja je obilježila sezonu donijela je Ana Malbaša – onu o troski u Dugom ratu koja desetljećima ugrožava zdravlje stanovnika. Priča objavljena u Provjerenom potaknula je analize kojima su otkrivene premašene vrijednosti četiri spoja opasna za zdravlje. Za istu priču Ana Malbaša nagrađena je nagradom HND-a ''Velebitska degenija''. Reporterka Provjerenog osim te, ove je sezone osvojila još dva priznanja – primila je posebno priznanje Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata za istraživačko novinarstvo u medicini s osobitim doprinosom za prava pacijenata, a dobitnica je i nagrade HND-a ''Marija Jurić Zagorka'' za televizijsko novinarstvo.
Ovu nagradu dobila je za priču o malverzacijama sa zemljištima i građevinskim dozvolama u Milni na otoku Braču, a priča je nakon emitiranja u emisiji Provjereno dobila i pravni epilog.
Uspjeh Provjerenog bio je i u privođenju bivšeg gradonačelnika Petrinje. Provjereno je još prije godinu dana razotkrilo priču o namještanju poslova Darinka Dumbovića u koji su upetljani i njegov sin i snaha.


Ovu sezonu obilježila je i priča reporterke Barbare Majstorović Ivezić o ilegalnom domu za starije osobe koji radi bez dozvola i rješenja, objavljenog u veljači 2022. Reporterka Provjerenog uspjela je upisati vlastitu majku u isti dom kako bi dokazala praksu koja se ondje odvija dulje vrijeme. Zahvaljujući prilozima na teren su izašli policija i inspektori, a rezultat svega su podignute tri kaznene prijave i tri optužna prijedloga protiv vlasnice doma i još dvoje djelatnika. Provjereno je donijelo i priču žene koja je javno progovorila o smrti supruga koji je nakon transplantacije u KBC-u Zagreb preminuo od posljedica Covida 19. Nakon objavljenog priloga javila se još jedna žena s istom tragičnom pričom, a ove slučajeve Provjereno će nastaviti istraživati i u novoj sezoni.

Prilozi Eme Branice također su rezultirali konkretnim odgovorima institucija. Među njima je i priča o ženi koju u kolicima čovjek dovodi u središte Zagreba da prosi, a on joj potom uzima sav novac. Nakon objavljenog priloga policija je obavila kriminalističko istraživanje 74-godišnjaka i predan je pritvorskom nadzorniku. Protiv njega je podnesena kaznena prijava za trgovinu ljudima, a gospođi u kolicima je pomogao Centar za socijalnu skrb.

Nerijetko su upravo priče Provjerenog mnogima izmamile suze i ujedinile građane u pomoći onima kojima je to bilo uistinu potrebno. Jedan takav je i prilog Maje Medaković o tužnoj sudbini 73-godišnjeg Ivana, koji bez struje, kupaonice, i s psom koji mu je jedino društvo živi drvenoj kućici od sedam kvadrata na rubu šume. Priča je to koja je dirnula mnoge i ono što se Ivanu dotad činilo nemogućim postalo je stvarnost. Kredit na koji mu je odlazilo gotovo pola ionako skromne mirovine u potpunosti je otplaćen zahvaljujući dobrim ljudima. Maja Medaković nagrađena je i nagradom ''Svjetionik'' za dostojno izvještavanje o siromaštvu. Nagradu je dobila za prilog o Nadi i Dragani Boromisi, dvjema ženama, koje žive na rubu šume, bez osnovnih uvjeta za život. Na kraju sezone stigle su i lijepe vijesti. Njihova će se najveća želja da dobiju bolji smještaj za mjesec dana i ostvariti.

Redakciji Provjerenog ove se sezone pridružila i Sara Duvnjak koja se i sama pred kamerama okušala u zahtjevnim izazovima. Pa je tako skočila s padobranom, a prema metodi Wim Hofa uronila je i u kantu ledene vode.

Provjereno je u prosjeku bilo najgledaniji format u svom slotu. Premijerne emisije je ove sezone u prosjeku gledalo gotovo 220 000 ljudi te je ostvaren udio u gledanosti od 29,8%.

Emisija će i u budućnosti nastaviti donositi nevjerojatne, intrigantne i dosad neispričane priče. Za njih ne postoji riječ nemoguće, a oni su borci za pravdu koji čine svijet boljim mjestom i pomiču granice istraživačkog novinarstva. Da su uspješni u tome, dokazuju rezultati gledanosti, kao i brojne reakcije gledatelja i fanova na društvenim mrežama koji potvrđuju da tu odgovornost itekako provode u djela.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju