Mnogi su smatrali da Mel Gibson ne može biti zamijenjen kao Max Rockatansky, ali Tom Hardy je u posljednjem nastavku preuzeo tu ulogu.

'Pobješnjeli Max' (eng. Mad Max) je kultni ZF film iz 1979. godine s Mel Gibsonom u glavnoj ulozi, što je ovog dotad nepoznatog australskog glumca lansiralo među najplaćenije filmske zvijezde. Snimljena su i tri nastavka: Pobješnjeli Max 2: Cestovni ratnik (1981.), Pobješnjeli Max 3: Thunderdome (1985.) s Tinom Turner u jednoj od glavnih uloga i Pobješnjeli Max 4: Divlja cesta (2015.). Danas 'Pobješnjeli Max' ima status kultnog filma.



Mnogi su smatrali da Mel Gibson ne može biti zamijenjen kao Max Rockatansky, ali Tom Hardy je u posljednjem nastavku preuzeo tu ulogu. Stoga nam se nameće pitanje, koji 'Pobješnjeli Max' je bolji? Mel Gibson ili Tom Hardy?

Odlučili smo predstaviti Gibsona i Hardyja kroz svojevrstan dvoboj kako bismo vidjeli koji je glumac omiljeniji.

1. MLADOST ILI ISKUSTVO

Mel Gibson
prvi je put glumio kao Max Rockatansky 1979. godine sa svega 22 godine i tada još uvijek nije bio poznat. Nije otišao na audiciju za film kako bi dobio ulogu, nego kako bi otpratio svojeg prijatelja do tamo. No, dan prije se potukao u nekom baru i bio pun modrica, pa su mu rekli da se vrati za tri tjedna jer za snimanje treba puno 'čudaka'. Kada se vratio nakon tri tjedna, modrice su zacijelile te su ga zamolili da napravi audiciju za glavnu ulogu.

U posljednjem nastavku tu je ulogu preuzeo Tom Hardy kao 37-godišnjak. On je tada već poznat po svojim ranijim ulogama u filmovima Pad crnog jastreba, RocknRolla, Bronson, Početak, Ratnik i Dečko, dama, kralj, špijun. Također je utjelovio zločinca Banea u filmu Vitez tame: Povratak

 2. STIL

Koža je nezaobilazan dio kostimografije u svakom nastavku. Kožna jakna s odsječenim rukavima, koju je Gibson nosio u prvom nastavku, najčešće se povezuje s Rockatanskym i postala je jedan od zaštitnih znakova filma. Hardy također ima istu jaknu, iz čega se da zaključiti da postoje stvari koje se jednostavno ne mogu poboljšati i kako su ključne za svojevrsnu dosljednost. 

3. FRIZURA

Složit ćemo se da i Gibson i Hardy imaju očajne frizure. Za to možemo okriviti prirodu uloge, modu, stručnjake koji su radili na filmovima, nedostatak financija... Da ne duljimo, slike govore same za sebe!


 

4. AKCIJA

Dok prvi nastavak odlikuje napeta i zastrašujuća atmosfera, drugi akcija i prikaz života nakon propasti civilizacije, treći uvodi dramske elemente i kompleksnije likove putem kojih je mnogo toga suptilno rečeno i naznačeno (njihovi karakteri, motivacije i sl.).

Pravac i elementi viđeni u trećem nastavku do savršenstva su razvijeni u žestokom i silovitom četvrtom dijelu 'Divlja cesta'. Iako u prethodnim nastavcima nije bilo toliko vatre, pucnjave, krvi i akcije kao u posljednjem, moramo imati u vidu da tada specijalni efekti nisu bili na razini kao danas. Kada to uzmemo u obzir, postaje jasno da akcije ne manjka niti u jednom nastavku, već je ostvarena na najbolje moguće i najatraktivnije načine karakteristične za filmsku industriju u vrijeme kad su filmovi snimljeni.

5. MIŠIĆI

Mel Gibson nikada nije bio pretjerano nabildan. Njegov Max je vitak, pametan i tiho ispunjen bijesom. Tom Hardy je druga krajnost. On je kao Max puno veća zvijer i izgleda zaista opasno. U jednom trenutku čak zaprijeti da će pojesti protivnika! U ovoj kategoriji, Hardy definitivno pobjeđuje.


 

Napeti akcijski film 'Pobješnjeli Max' ne propustite pratiti u nedjelju u večernjem terminu na Novoj TV. Više filmskih naslova potražite na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju