Da je barem bilo malo više gljiva...

 Jelo protkano poviješću, kako ga je najavio žiri MasterChefa, nije donijelo sreću Jelici Boto, koja ga je replicirala najlošije od svih kandidata u stres testu. S njom su se za ostanak u showu natjecali Tihomir Krklec, Luka Piasevoli i Ivana Ivić.

Chefovi Stjepan Vukadin, Damir Tomljanović i Melkior Bašić dočekali su kandidate u MasterChef kuhinji kako bi pred četvorku najlošijih u prethodnom izazovu, staviti još jedan zadatak. Jelica, Tihomir, Luka i Ivana morali su im donijeti repliku jela kojeg je pripremio Melkior. ''Ovo se jelo prenosi s koljena na koljeno. Ima mnogo varijacija, pokušaja varijacija, skakanja s teme na temu, ali bit jela je tu, i nesumnjivo je remek djelo kulinarstva'', opisao je Stjepan stake Wellington.

''Pretpostavlja se da dolazi iz Afrike, gdje je duke prilikom svojih osvajanja vidio sličnu varijantu motanja mesa u kruh. Puno je jela utjecaj pokupilo negdje u svijetu'', objasnio im je Damir. Za pripremu ovog jela dobili su 75 minuta, ali zabranjeno im je bilo korištenje mandoline. Na raspolaganju su imali nož te su mogli koristiti i šoker.

Budući da obično natjecatelji u stres testu mogu izabrati nekoga od kandidata koji izazov prati s galerije, za pomoć, svo su četvero već i prije dolaska u kuhinju dogovorili koji će mu kandidat biti pomoćnik i izvikivati savjete s galerije. I iako su se pripremili za pomoć, kandidati su čuli od žirija da nemaju pomoći s galerije jer će im pomagači biti sami chefovi. ''Super što će mi mentor biti pomagač, jer je on spremio jelo. Realno, dat će mi bolje savjete nego ekipa s galerije'', veselio se Luka.

Prema pravilu koje im je izložio žiri – svatko svog mentora može pozvati na samo pet minuta tijekom kuhanja. ''Mislim da je najbolje pozvati mentora pred kraj'', kazala je Lora Cepetić.

Čim su počeli pripremu Wellingtona, Melkior ih je zaustavio. Već u startu im je pokazao kako ispravno miksati. Ivana je prva pozvala svog mentora za pomoć. Odlučila se za to kada je radila umak, jer na receptu nije bilo napisano detaljno što treba raditi, pa joj je Stjepan priskočio u pomoć.

Luka je svog mentora Melkiora pozvao pred kraj, kada je već i tijesto bilo razvaljano i spremno. No, Melkior je primijetio kako je Luki tijesto pretanko i savjetovao mu da razvalja novo. Dok je Luka to radio, Melkior ga je upozoravao da treba biti nježniji. ''Tih pet minuta od mentora je bilo puno vrjednije nego da mi je netko s galerije vikao 75 minuta'', istaknula je Ivana zadovoljna savjetima koje joj je Stjepan dao.

Luki se tijekom pečenja dogodila nezgoda kada nije dovoljno ugrijao pećnicu, pa je strepio kako će mu jelo ispasti. Iako isprva u žurbi, pred sam kraj, kandidati su shvatili da imaju 15 minuta praznog hoda. Nešto s tih 15 minuta nije bilo sasvim u redu, pa su zaključili kako možda ipak nešto nisu napravili kako treba. Tihomir je izvadio meso prerano i nije bio siguran je li meso pečeno, a kasnije se pokazalo da ga je upravo to moglo koštati ostanka u MasterChefu.

Dok su kandidati iz stres testa, poslije kuhanja čekali rezultate ocjenjivanja, ekipa s galerije bila je slobodna i bez stresa uživala u vili.

Nakon što su probali sva jela, žiri se složio da su jela različita samo u nijansama i da će samo one presuditi tko napušta natjecanje. ''Iako je jelo imalo grešaka, napravila si dosad svoj najbolji tanjur. Ali problem je konkurencija. Ove godine konkurencija je strašna'', rekao je Stjepan Jelici, a Melkior nastavio: ''Nedostajao je okus jedne namirnice. Okus gljiva. Jelice, to je bilo kod tebe. Falio je okus gljiva. Nažalost, ti nas danas napuštaš.''

Jelica, koja bila puna pozitivne energije kada je ušla u kuhinju, nije s ništa manje energije izašla iz nje unatoč ovom porazu: ''Ponosna sam, napravila sam najbolje što sam mogla. Došla sam u top 17. MasterChef mi je donio još tri osobe s kojima znam da ću biti povezana cijeli život. Navijam za njih tri da što duže ostanu ovdje. Nadam se da će ove godine pobijediti žena i da će to biti jedna od mojih cimerica''.

Što sljedeće očekuje ove ljubitelje kuhanja i koje još izazove moraju svladati u lovu na MasterChef titulu, doznat ćemo uskoro.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju