Ovakav nastup na televiziji se rijetko viđa.

Njih tri, Ljiljana, Nada i Ana, usprkos stigmi, predrasudama i možda nekom prezirnom pogledu, hrabro su stale pred kamere Provjerenog i prikazale se u najranjivijem izdanju; razodjenule se i pokazale grudi, ono što je ostalo od njih. Učinile su to kako bi osnažile druge oboljele, kako bi dokazale da ženstvenost ne može odrezati niti jedan kirurški nož, kako bi pokazale svijetu, ne svoj ožiljak, već trofej iz mukotrpne borbe za život.

Ljiljana Pranjić ima 52 godine i više od 18 godina živi s rakom. ''I u tih 18 i pol godina imala sam bezbroj puta operacije. Neke su bile u općoj anesteziji, neke u lokalnoj, ali sve skupa, ja sam 5 puta pobijedila rak'', rekla je Ljiljana. Riječi su to koje oduzimaju dah, uznemire i u trbuhu zavežu čvor.

Sreća i zahvalnost su posljednje što je Ana Crnoja mogla i zamisliti da će joj strašna dijagnoza donijeti. I njoj je, kaže, život zaustavljen u trenu. Karcinom joj je prvi put otkriven kada je imala 33 godine, a danas ona ima 46. 60-godišnja Nada Đurinec u tim je godinama iza sebe već imala i mastektomiju i kemoterapiju i zračenja.

Ljiljana, Ana i Nada. Tri žene, tri sudbine, tri hrabre borbe protiv istog neprijatelja – karcinoma dojke, bolesti od koje u Hrvatskoj na godinu obole dvije i pol tisuće žena. Svaki dan umru tri. One koje ostanu, osim s rakom, bore se i s predrasudama jer žena bez dojke, s ožiljcima,, netko je od koga mnogi okreću glavu.

I baš zato one su odlučile učiniti nešto za što su mnogi uvjeravali da će biti nemoguće. Sretne su jer im je rak izgradio samopouzdanje i dao snagu da se skinu pred kamerama Provjerenog, da pokažu svoje ožiljke, sruše predrasude.

Ekipa emisije Provjerenog organizirala im je šminku i frizuru, unajmila studio, dogovorila fotografkinju. Rajna Raguž pristala je bez razmišljanja.

Živjeti u trenutku jedna je od prvih lekcija koju ju je rak naučio Nadu. Kaže, i prije su ptice pjevale, ali ona ih jednostavno nije čula. Nije uživala u sitnicama, nije bila dovoljno hrabra. Pokazati svoje ožiljke, razgoliti prazninu na grudima, za Nadu danas nije hrabrost, već život.

Rizik na koji mnoge žene operirane od raka dojke nisu bile spremne. Iz udruge Sve za nju danima su među svojim fajtericama, kako ih zovu, tražili one koje bi bile dovoljno hrabre razodjenuti se pred kamerama, ali bezuspješno. I onda kad bi neke od njih pristale, pritisak obitelji i okoline nerijetko bi doveo do toga da na kraju odustanu.

Teško joj je, kaže Ana, kada drugi vide samo njezine rezove, tijelo otečeno zbog zadržavanja limfe, posljedice nekoliko operacija u posljednjih 12 godina, razlog zbog kojeg se u zadnja dva tjedna udebljala 12 kilograma.

Rak je Ljiljanu promijenio. Ne jednom, nego pet puta, kroz pet teških borbi i pet velikih pobjeda. Prije 18 godina sigurno ne bi bila spremna skinuti se za kamere na nacionalnoj televiziji. ''Definitivno me zamaralo što drugi misle o meni. Bilo mi je strašno. Dapače, bilo mi je važnije što drugi misle o meni, nego što ja sama o sebi mislim. Bili su mi svi drugi važniji od mene'', kaže Lijljana.

I ni po čemu, kaže, nije bila drugačija od drugih. To je tako, ma koliko si mi žene lagale i uvjeravale se u suprotno. Danas Ljiljani smetaju predrasude, okretanje glave, stigma koju na svojim leđima uz teret bolesti nose mnoge žene operirane od raka dojke. I baš zato ovo radi.

S osmijehom na licu svoje ožiljke nosi i Nada. Njezini su ožiljci već punoljetni, a njezina energija zarazna. Nada je bolja, mirnija, sređenija i zadovoljnija nego ikada prije. Svojoj se bolesti nasmijala u lice. Iz bitke koju u životu nitko ne bira, Nada je izašla kao pobjednica. A Nadin osmijeh tu je da drugim ženama da nadu.

Bez puno razmišljanja one su ekipi Provjerenog poklonile povjerenje, dale dio sebe koji zapravo nemaju, kako bi osnažile druge žene, one koje sada vode najteže bitke, čija nada curi kroz igle kemoterapije, da pokažu da je borba jedino što se isplati.

Hrabrost i snaga često žive tamo gdje ih najmanje očekujete. Izrastu namjestu gdje bolest nagriza strahom, a kirurški nož odreže komad vaše ženstvenosti. Na tom mjestu, kaže Ana, s vremenom nikne najljepši spomenik životu i pobjedi. ''U starom Japanu kad se razbila zdjela, spojili bi je ponovo zlatom. Ipunili bi je zlatom. Na taj način je stara zdjela postajala još ljepša, dragocjenija i vrijednija nego je ikada bila. To sam ja. Ja sam sve svoje ožiljke ispunila zlatom i zato sam sada najbolja moguća varijanta'', rekla je Ljiljana. Ona koja se ne zamara time što će drugi reći. Ona koja vjeruje da će umjesto šoka i okretanja glave, ljudi ipak vidjeti njih. Ljiljanu, Anu i Nadu. Nečiju mamu, sestru, kćer, suprugu. Da će vidjeti onu pravu, istinsku ljepotu, onu koju niti jedan rak ne može pobijediti.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju