Dvanaestogodišnji dječak nije imao šanse protiv njih trojice.

Ušli su mu u sobu oko osam sati navečer. Dvanaestogodišnji dječak nije imao šanse protiv njih trojice. Nije mogao ni moliti niti vikati upomoć, usta su mu zavezali majicom. Iživljavanje, toliko monstruzno, teško je uopće zamisliti da je dječacima zlostavljačima tako nešto moglo pasti na pamet. Silovali su ga četkicom za zube, tjerali ga da pije mokraću, jede zemlju i staklo.

Tukli su ga kabelom, palili užarenim upaljačem. I tako puna tri sata. Sve se to događalo u popravnom domu, gdje bi djeca trebala biti pod nadzorom, i to u tjednu kada je zbog istog takvog zlostavljanja od prije 10 godina osuđen odgajatelj. Kao da to nije dovoljna tragedija, dok je ekipa Provjerenog bila na terenu, stigla je vijest kako si je jedan od dječaka zlostavljača pokušao oduzeti život.

''Taj dan se dogodilo da su me sva tri dečka napala. Prebacili su deku preko moje glave i počeli su me tući šakama, nogama, čim su mogli. Metnuli su mi, kako da kažem, majicu u usta i preko te majice još jednu majicu i svezali oko glave tako da ne može ispasti ona druga majica iz usta“, prepričava zlostavljani dječak.

Sve se odvijalo u večernjim satima. Noćni odgajatelj sjedio je u svojoj kancelariji. Nije ništa čuo. Obično premlaćivanje trojicu zlostavljača nije zadovoljilo. Dječak prepričava kako su uzeli njegovu čarapu, natrpali je zemljom i zatim ga s tim počeli tući, žigosali ga ključem, gasili mu cigarete po nogama, lupali ga remenom preko leđa i tukli USB kabelom.

Ni na tome, kaže, nisu stali. ''Krv mi je išla iz leđa i onda su uzeli metlu i gurali u stražnjicu, tjerali me da pijem pišaku, četkicu u guz*** da guram si. Mislim, ja stvarno ne znam što da radim više. Čak su me tjerali da jedem zemlju i travu i staklo“, prisjeća se dječak. Odgajatelj je, prepričava zlostavljani dječak, nakon 22 sata krenuo u obilazak i tada ništa nije primijetio, a on se od straha nije usudio zatražiti pomoć.

Bio je bespomoćan. Trojica protiv jednog. Iza 22 sata ukazao se tračak nade. Odgajatelj je kreće u obilazak, ali ništa ne primjećuje. A dječak se od straha nije usudio zatražiti pomoć. Preživio je kalvariju. Na preskokce priča što su mu sve radili, svako malo se sjeti ponekog detalja jer iživljavanje je trajalo. ''Još me jedan mali dečko lupao šakom po vilici i vilica mi je iskočila. Dečko od 17 godina, ja sam njega uspio zamoliti da mi vrati vilicu i vratio je vilicu nazad. Nisam mogao otvoriti usta. Vratio mi je nekako vilicu nazad i ja ne znam kako, ali vratio je'', priča.

Prije nego je odgajatelj sve otkrio, uslijedio je završni čin iživljavanja. Tu je bio kraj. Odgajatelj ga je odveo na hitnu, gdje mu je pružena pomoć.

''Nešto me je naginjalo da nazovem, kao da nešto nije u redu. Vrag mi nije dao mira. Vuklo me da ga nazovem'', rekao je za Provjereno otac zlostavljanog dječaka. I nazvao je. Umjesto sina, javila se odgajateljica. ''Javili su mi da je otišao na hitnu u bolnicu i nakon toga, kad dođe odajateljica s njim, da će se javiti za pola sata. Ja sam došao s posla, prošlo je već sat vremena, zvao sam, javila se druga odajateljica i javili su mi da je u gradu, da su otišli na večeru i to mi je malo bilo sumnjivo'', ispričao je otac.

Osjećaj ga nije prevario. Ponovno je zvao. ''Onda mi je rekla da imaju problem, da je mali napadnut, da ima ozljede, da su bili na hitnoj, da mu je liječnik dao kreme i da su išli na policiju i da je napravljena prijava'', kaže dječakov otac.

Sin mu je rekao da je samo dobio batina. ''Nisam mislio da je to tako strašno dok nisam sam vidio'', kaže otac. Imao je što i vidjeti. No, agonija i traume ovdje ne prestaju, kako za dječaka, tako i za njegovog oca, jer dječaka vraćaju u dom, gdje se i dalje nalaze i njegovi zlostavljači.

Ekipa emisije Provjereno otišla je do Pule. Našli su se s osobom iz sustava socijalne skrbi. Anonimno je željela upozoriti na propuste u ovom slučaju. Prvi je napravljen već pri dolasku dvojice zlostavljača u Pulu. Kaže da nisu ni smjeli biti smješteni zajedno. Dvojica od trojice već pri dolasku u Dom, označeni su rizičnim, a zajedno kao velika hodajuća opasnost.

A slično se već i dogodilo prije devet godina. Zbog zlostavljanja djeteta od strane štićenika, uvjetno je osuđen odgajatelj jer nije redovito obilazio sobe. U smjeni je bio sam s 30-ak štićenika.

Je li se sve moglo izbjeći? Odgajatelj u noćnoj smjeni i u ovom slučaju bio je sam, iako je stručno vijeće doma od ravnateljice zatražilo da u noćnoj smjeni budu najmanje dvoje.

Po odgovore obrazloženja Provjereno je otišlo kod ravnateljice Doma Anice Idžaković. ''Ne, ja vam neću nikako ispričati okolnosti pod kojima i što se dogodilo jer je to sad u postupku. Predmet je u policiji i predmet se istražuje. Radi zaštite interesa djece ja vam ne mogu reći više od toga'', rekla je ravnateljica. U pismenom odgovoru iz Doma također nisu dobili detalje, a ravnateljica se pozvala na Zakon o zaštiti prava djece i maloljetnika.

No, dva dana nakon što je ekipa Provjerenog razgovarala s ravnateljicom, u dom je stigla policija i ispitala zlostavljače. Odlučeno je i da 14-godišnjak privremeno ide kući, da se odmakne od svega. Dan uoči njegovog izlaska uslijedilo je priznanje zlostavljača. Do tada su sve negirali. ''Oni su okrivili jednog malog dečkića da mi je to on napravio, a on me isto tukao, ali i ona dvojica još. I ta dvojica su okrivila njega i oni su rekli da i ja njega okrivim. Ja sam okrivio i onda su nekoliko dana oni priznali na policiji i na hitnoj i svim profesorima da su oni mene sva trojica tukli i čak da su mi to sve radili'', govori dječak.

Nakon priznanja, uslijedio novi šok. Najstariji od zlostavljača pokušao je počiniti samoubojstvo. Završio je na psihijatriji, odakle je ubrzo vraćen u Dom. A ekipa Provjerenog došla je i do novih saznanja. Ovo je drugo zlostavljanje 14-godišnjaka u ovom Domu. Prvo je bilo samo 15-ak dana ranije, kada je i stigao u Dom. ''Natrpali su mi puna usta filtera i zapalili filtere i rekli su da držim glavu prema dolje'', govori dječak. Informacija o tome nikada nije izašla iza zidina doma.

Nakon šokantnih novih saznanja, Provjereno je ponovno pokušalo dobiti odgovore od ravnateljice. Inzistirali su na izjavi, ali ravnateljica naprosto nema vremena.

Dječak je zlostavljan dva puta. Drugi put brutalno. Roditelji o tome nisu pravodobono obaviješteni. Potom je vraćen u isti Dom gdje je u iduća dva tjedna, sam priznaje, mogao doći u kontakt sa zlostavljačima. To se ne radi, pojašnjava predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu Lana Peto Kujundžić. ''Zakon o sudovima za mladež je vrlo jasan. Znači hitno će se postupiti, a hitno znači odmah. Dakle, nema još jednu noć će prespavati u tom krevetu, ništa se neće desiti do sutra. Hoće'', kaže Peto Kujundžić.

Dječak je sada kod kuće, a u opet bi ponovno trebao biti vraćen u Dom, što on ne želi jer i svaka pomisao na dom u Puli nova je trauma. ''Ja bih sve učinio samo da se ne vraćam nazad'', kaže.

Zlostavljač je, doznaje Provjereno, u srijedu i po drugi put pokušao dići ruku na sebe, ali je spriječen.

Upravlja li se Domom na pravi način? Brutalno iživljavanje, upitni postupci, dvostruki pokušaj samoubojstva. Jedina sankcija bio je otkaz dežurnom odgajatelju. A ministarstvo šuti.
Fizičke rane 14-godišnjaka će zarasti. Psihičke puno teže. Ali sa svime se ipak dobro nosi.
A sustav, kao vrhunac svega, vraća već istraumatizirano dijete u ustanovu gdje je brutalno zlostavljan. Tko će mu i kako to objasniti? Gdje je nestao zdravi razum?

 

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju