Hajduk je ispao iz Kupa od Osijeka, a u prvenstvu bori se za peto mjesto.

Na klupi Splićana zasjeo je treći trener samo ove godine. Kako se nekada trofejni klub, jedan od dva najveća hrvatska našao u jednoj od najvećih rezultatskih kriza? Ivan Čorkalo analizira kada su stvari u Hajduku krenule nizbrdo, koji model upravljanja je gori: kada konce vuku političari koji su klub doveli do bankrota ili pak navijači koji ga vode prema rezultatskom dnu.

Hajduk je u jednoj od najvećih rezultatskih kriza, a ona je potakla i nove kritike modela upravljanja Hajdukom. Jedan od najžešćih kritičara udruge "Naš Hajduk" koja provodi izbore je Igor Štimac.

Na Poljud je posljednji trofej stigao u svibnju 2013. godine. Hajduk je protiv Lokomotive osvojio hrvatski kup. Kako izgleda proslava naslova prvaka, na Poljudu se već zaboravilo. To se dogodilo se davne 2005. godine. Nakon toga uslijedila je suša. Kola su krenula nizbrdo. Uslijedila je kriza rezultata, ali i upravljanja.

Dugovi su se gomilali, a istovremeno se trošilo na sve strane. Politika je kadrovirala. Hajduk 2008. godine postaje sportsko dioničko društvo. Dug od oko 300 milijuna kuna prema gradu i državi pretvara se u dionice, a pojedinačno od dioničara u Klub stiže injekcija od 82 milijuna kuna, ali politika je i dalje tu. ''U Hajduku nikada nije bilo problem novca, nego lošeg upravljanja. Tako je on vrlo brzo došao opet u dužničko ropstvo'', kaže Bojan Islamović prvi tajnik udruge ''Naš Hajduk''.

Iduće tri godine ništa se nije mijenjalo. Klub je tonuo, rezultatski i financijski. ''2011. Hajduk dočekuje svoj 100. rođendan. Nikad u gorem i jadnijem stannju, a u istom vremenu u gradu javlja se jedna oporoba nezadovoljnih navijača koji to više ne mogu gledati'', kaže Islamović.

I ovdje zapravo nastaje projekt ''Naš Hajduk''. Udruga 2011. preuzima izbor Nadzornog odbora po principu jedan član, jedan glas. Nadzornici biraju i kontroliraju upravu Kluba. Šest godina poslije ''Naš Hajduk'' postaje vlasnikom 25 posto dionica. ''Upućujemo poruku čudnovatim, opskurnim likovima koji nas zovu svakakvim imenima da je bilo dosta ismijavanja naših ideala, da je bilo dosta ruganja'', kaže prvi predsjednik udruge ''Naš Hajduk'' Ivan Rilov.

Kad je Hajduk u pitanju, oko jedne stvari svi su navijači složni, a to je da je riječ je o klubu za koji se ne navija nego živi. A iako je tek šesti u prvenstvu, ipak je po nečemu prvi, ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe. Kad je bio na konopima, brigu o njemu preuzeli su navijači.

Politika je činila velik dio sportskih uspjeha majstora s mora u posljednjih 25 godina, ali bila je i ključ bolnog pada. ''Politika je postavljala apsolutno svakog člana upravnog ili nadzornog ili već kako je Hajduk bio oformljen, postavljala je da uravlja klubom, a onda su oni kadrovirali po klubu direktore, predsjednike upravne skupštine, zavisi sad koji je model bio na snazi sukladno onome tko je njima vjeran'', ističe Islamović.

Jedini kontinuet u tom periodu imao je predsjednik Branko Grgić, s kojim je Hajduk osvojio posljednje titule. Ali već tada, unatoč uspjesima, dolazi do razilaženja tribina i uprave. Prozivali su ih da od Hajduka samo uzimaju.

Tih su se godina u i oko Hajduka vrtjeli milijuni. Igrači su potpisivali basnoslovne ugovore, klub bi im ostajao dužan. Vrhunac krize bio je 2008. godine. Dug je plaćen, stečaj izbjegnut pet do 12.

Trend se nastavio, novac rasipao, ali su rukovodeći od tada nadalje, nakon preoblikovanja,
račune morali polagati za 6 tisuća dioničara. ''Među njima je bilo puno pripadnika Torcide koji su na tim skupštinama, iščitavajući bilance, vidjeli u kojem smjeru taj klub ide i napadali kako oni nisu očekivali'', govori Islamović.

I dobili su navijači ono što su zahtijevali. Grad je udruzi ''Naš Hajduk'' prepustio organiziranje izbora za Nadzorni odbor. Nadzornici uskoro izabiru novog predsjednika, Marina Brbića. Osnovni zadatak je sanacija kluba. Ali i to ide teško, jer grijesi iz prošlosti dolaze na naplatu. Iz ormara ispadaju kosturi i klub je ponovno u financijskoj dubiozi. Od grada se, kao većinskog vlasnika, traži jamstvo za kredit spasa od 30 milijuna kuna, no Kerumova vlast to odbija. Tada je Torcida stigla tada ispred gradske uprave. Kroz nekoliko dana jamstvo je izdano.

Hajduk nije uspio vratiti dug. Prebijen je ulaganjima u stadion, o kojem je trebao brinuti grad. Danas je, kažu u udruzi, Hajduk transparentan klub, bez dugovanja.

Gdje ide novac od članarina jedno je od čestih pitanja. ''U niti jednom trenutku niti jedan iznos članarine ne ide na račun NH. Klub odmah direktno u trenutku kada je to uplaćeno na njegov račun s istim iznosom i raspolažu, može kupiti može ulagati može platiti račune s tim iznosom'', objašnjava Natalija Đukanović. Taj se novac knjiži kao nepovratna pozajmica koja će se u trenutku dokapitalizacije pretvoriti u dionice. A to je i krajnji cilj, da navijači otkupe klub i postanu većinski vlasnici.

To je nešto od čega oportunisti zaziru. Protivnika ovog modela ima. Uglavnom, među bivšim funkcionerima i legendama kluba. Baš njih naš Hajduk proziva zbog srozavanja. Među njima je Igor Štimac, bivši kapetan, trener i direktor. Zbog načina na koji je vodio klub, među navijačima je persona non grata. A i sam Štimac za udrugu kaže da je sve osim onog za što se predstavlja. ''Bilo kakvo drugačije mišljenje nije dobrodošlo, bilo kakva kritika, bez obzira koliko ona bila argumentirana i potkrijepljena činjenicama, u njima stvara takav otpor da se pretvaraju u zvijeri koje prijete, koje siluju zakone i sve ono za što se navodno zalažu'', govori Štimac.

Za bivše postoji puno nejasnoća. Iako je u njihovo vrijeme klub plesao na rubu opstanka, rezultatski je, ističu bio znatno uspješniji. Rezultata danas nema. To je činjenica. Ove godine još jedna neuspješna sezona.

Nema alternative, ali dječje bolesti i početničke pogreške su neizbježne. Dogodile su se, po mišljenju mnogih, izborom prošle uprave. Predsjednik Ivan Kos i sportski direktor Branko trošili su na igrače upitne kvalitete poput bogataša, a rezultat je izostao. A oni su pali su zbog kršenja kodeksa. Presuda je glasila: ''NO je utvrdio kako nije prekršio zakon ali je drugačijim tretiranjem sudaca, noćnim izlascima ovlaštenih djelatnika kluba sa sucima prekršio je temeljne vrijednosti kluba'', kazao je Slaven Marasović predsjednik NO Hajduka.

I u tome je poanta. Prstom u druge smije se upirati tek kada je ispred tvog praga sve čisto. To žele navijači i udruga ''Naš Hajduk'', ali žele i povratak na stare staze uspjeha. To sada očekuju od nedavno imenovane nove uprave, koju će nakon nadolzećih izbora nadzirati novi nadzorni odbor. I zato je na svakom članu sada velika odgovornost . Sami odlučuju i moraju izabrati kvalitetne ljude, jer prava na izgovor nitko više nema.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju