Više saznajte u ovotjednoj emisiji!

Večerašnja emisija 'Provjerenog' donosi priču o mladiću rođenom u kolovozu ratne '92. u podrumu slavonskobrodske bolnice. Sada, 27 godina nakon i dalje traga za odgovorom tko je žena koja ga je donijela na svijet, a u potragu za istinom krenula je i ekipa Provjerenog te u moru krivih navoda, zbunjujućih spisa sugovorniku iz priče donijela odgovore koje je tražio.

Ivan Tolić, kaže, bio je sretno dijete, poput sve druge sretne djece, a ljubav i topli dom osigurali su mu udomiteljiDragica i Stipo, koji su se tada nakon više od 20 godina braka i nekoliko neuspjelih pokušaja da dobiju dijete odlučili na posvojenje. „Kad je on vidio mene kad sam ja došla, on se odmah uhvatio za onaj krevetac i samo što nije rekao nosite me, i onda sam stvarno vidjela da je to rodito za mene“ priča majka Dragica. Dali su mu ime Ivan i s deset ga mjeseci doveli kući. Nikada mu ništa nisu tajili, od početka je znao da ima dvije mame, onu koja ga je rodila i njegovu pravu mamu Dragicu. S osamnaest godina imao je pravo u centru za socijalnu skrb zatražiti spis o svom posvojenju, ali to nije učinio. No, prije šest godina, na nagovor liječnika da možda ne bi bilo loše da sazna obiteljsku anamnezu, Ivan kreće u potragu za svojom biološkom majkom. Odgovore je trebao pronaći vrlo jednostavno u dokumentima iz rodilišta, no ono što je trebao biti lagan zadatak, pretvorilo se u agoniju koja traje već godinama. Osim imena i prezimena, u papirima je navela i adresu stanovanja u Slavonskom Brodu te da je izbjeglica iz Cerića. U spisima također stoji da je majka 66. godište, u logoru Cerć silovana i zadržana do 30. tjedna trudnoće te kako je po porodu dijete odvojeno od majke koja ga želi dati na posvojenje. Na temelju podataka koje je imao, Ivan je relativno brzo došao do žene za koju vjeruje da je njegova biološka majka. No, onda je uslijedio još veći šok - žena koju je pronašao tvrdi da ga ona nije rodila. „Tu piše da ona nije imala isprave ni osobnu ni zdravstvenu ni putovnicu ni ništa, a za mojom molbom da se anonimno nađemo da napravimo DNK analizu neće ni da čuje“ kaže Ivan uvjeren da je upravo ona njegova biološka majka. Međutim, žena iz otpusnog pisma tvrdi i da zna tko je njegova biološka majka. Tim tragom krenulo je i Provjereno, no kao i gospođa čije se ime nalazi u otpusnom pismu, tako ni Marija M. tvrdi, nije Ivanova majka. „Ne, ja nisam nikad rodila nikog, ni njega ni bilo koga drugoga.

Nisam bila nikad ni trudna u životu. Ne znam ja o čemu ona razmišlja“ tvrdi. U priči u kojoj je toliko nelogičnosti i još više pitanja, reporterka Maja Medaković odgovore je pokušala pronaći u Centru za socijalnu skrb Slavonski Brod. Ravnateljica Anica Gusak Krajnović kaže, procedura je jasna. Bolnica uzima podatke od majke, na temelju osobnih dokumenata, no vrlo je lako moguće da se netko krivo predstavio. Pred kamere je stala i referentica koja je te noći bila u bolnici. „Došla sam upisati tu ženu koja je rodila i ona je plakala. Neprekidno. Jedva sam ju upisala. Ona mi je rekla ime i prezime, nije imala dokumenata. Rekla je da su bile njih par žena u nekakvoj kući zarobljene i da su dolazili neprijateljski vojnici silovati ih i da su one silovane bile. Tako je ona rekla. I da je to plod silovanja“ otkrila je.

Je li Ivan ostavljen baš zato, jer je plod silovanja? Ako su podaci lažni, ako u Ceriću nije bio logor, ako je adresa lažna, kao i godina rođenja, je li i ime majke također lažno? Kako se u cijelu priču uklapa Marija M? Odgovore na pitanja, kao i na rezultate DNK testova potražila je ekipa Provjerenog, a do kakvih otkrića je došla, ne propustite doznati u večerašnjoj emisiji na Novoj TV!

Emisiju "Provjereno" ne propustite pogledati u četvrtak u večernjem terminu na Novoj TV!

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju