Svojom pojavom na hrvatskom tržištu, Taxi Cammeo je 2006. godine liberalizirao taxi tržište i smanjio cijene prijevoza.

Svojom pojavom na hrvatskom tržištu, Taxi Cammeo je 2006. godine liberalizirao taxi tržište i smanjio cijene prijevoza. Danas, ova firma broji 800 zaposlenih i 83 milijuna kuna dobiti.

No, sve ovo ne bi bilo moguće bez pomoći države. U vrijeme tadašnjeg ministra financija Slavka Linića, Cammeu je u prestečajnoj nagodbi oprošten dug od sedam i pol milijuna kuna. Uz ovu firmu vezuje se i predstojeći sudski proces u kojem se odlučuje o mogućoj utaji poreza u iznosu od pola milijuna kuna.

Na čelu Taxi Cammea trenutno se nalazi Vladimir Minovski koji je krenuo u novi oblik poslovanja. U Rijeci, Osijeku i Splitu otvorio je oko 200 jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću koje, ostvare li promet manji od 300 000 kuna, ne ulaze u sustav PDV-a.

Reporterka Provjerenog Ana Malbaš odlučila je istražiti krije li se iza novog poslovnog modela pokušaj umanjivanja davanja državi.

U razgovoru s bivšim i sadašnjim zaposlenicim Taxi Cammea, reporterka je otkrila niz nepravilnosti vezanih uz odrađivanje i plaćanje prekovremenih sati. Direktor firme Minovski pravda se kako se drže zakona po pitanju satnice svojih zaposlenika. "Držimo se toga da naši vozači ne voze, ne rade više nego što je zakonom dozvoljeno", rekao je Minovski.

No, zaboravio je napomenuti kako se u Cammeovim tvrtkama u Zagrebu i Osijeku obavlja inspekcijski nadzor te da su utvrđene nepravilnosti u više tvrtki u posljednje tri godine. Najčešće utvrđivani prekršaji su: neisplata zakonom propisane minimalne plaće radnicima, nedostavljanje isprava o plaći ili naknadi plaće, te radno vrijeme (osobito prekovremeni rad) i odmore radnika (osobito dnevni i tjedni).

Prema sudskom registru, Vladimir Minovski u Osijeku ima registriranih 55 jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću. Registrirani su s temeljnim kapitalom od samo 10 kuna, na istoj adresi, Bartola Kašića 70. U Splitu, u ulici kralja Stjepana Držislava 7, ima ih registriranih 50, a u Rijeci, na adresi Franje Belulovića 2, registrirano je čak 80 društava.

Dekanica Visoke škole za financijski menadžment Đurđica Jurić za Provjereno je pokušala objasniti razlog velikom broju kompanija registriranih na Minovskog.

"Ove godine svi poduzetnici koji će ostvarit primitke veće od 300 000 kuna, od slijedeće godine će biti u sustavu PDV-a. Ako se posao podijeli kroz nekoliko trgovačkih društava, onda je logično da će možda neke od njih biti te koje neće ostvariti promet veći od 300 000 kuna i na taj način u sljedećoj godini, i niz sljedećih godina neće biti obveznici PDV-a", rekla je Jurić.

Odgovor na ovo pitanje dao je i sam Minovski koji se pravda odlukom Grada Splita da jedna firma može imati jednu dozvolu. No, u Osijeku i Rijeci, gdje također ima otvoren velik broj društava, nije takav slučaj, pa nije morao "staviti" jedan automobil u jednu tvrtku. Ali je to - mogao - učiniti.

"Ne postoji nikakvo ograničenje broja trgovačkih društava koje pojedina fizička osoba može osnovati. Cilj je bio da se potakne mlade ljude koji nemaju nekog velikog kapitala da bi krenuli u poduzetničke vode", pojasnio je stalni sudski vještak za financije Davor Banović.

Više priloga iz jučerašnje emisije potražite na službenoj stranici emisije 'Provjereno', a propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr
 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju