Američki filmski institut film 'Riskantan posao' uvrstio je na listu top 100 najboljih američkih filmova.

Dvije najveće preokupacije u životu 17-godišnjeg Joela Goodsena (Tom Cruise) su upis na fakultet i zabava s djevojkama, iako se ovo drugo događa samo u njegovoj mašti. Međutim, Joelovi roditelji odlaze na odmor i ostavljaju ga samoga u kući, što je savršena prilika da Joel i njegovi prijatelji dožive ono što nikako nisu mogli u blizini roditelja. Situacija će se ubrzo izmaknuti kontroli, a Joel će naučiti mnogo toga o sebi, djevojkama i životu, i to uz pomoć snalažljive prostitutke Lane (Rebecca De Mornay).

Za audiciju za glavnu ulogu, Joela Goodsena, prijavilo se mnogo poznatih glumaca – Sean Penn, John Cusack, Nicolas Cage, Michael J. Fox i Tom Hanks. Uloga je pripala Tomu Cruiseu koji se morao „pomladiti“ za ovu ulogu. Kako bi izgledao što mlađe Cruise je bio podvrgnut neobičnom treningu. Trenirao je sedam dana u tjednu kako bi izgubio kilograme. Kada je dostigao željenu težinu odmah je stao s treningom te počeo s ekstremno masnom prehranom kako bi dobio sloj masnoće. Na taj je način dobio svježi tinejdžerski izgled.

Iako je dobio glavnu ulogu u ovom filmu, Cruise ranije nije u potpunosti impresionirao redatelja Paula Brickmana. Na prvu audiciju Cruise je došao potpuno nepripremljen i neprikladno odjeven – u izlizanoj traper jakni, otkrhnuta zuba i masne kose. Takav je došao jer mu je njegov agent rekao samo da „pozdravi ekipu u uredu“, bez ikakvog govora o tome da se radi o audiciji. Brickman ga je u čudu gledao i vrlo brzo mu je pokazao vrata. Na drugoj je audiciji Brickman želio provjeriti kako bi se slagali Cruise i Rebecca De Mornay kojoj je pripala jedna od glavnih uloga. Prema riječima Cruisea, između njega i glumice isprva nije bilo nikakve kemije, ali Paul Brickman odlučio je vjerovati da će glumački par ipak odraditi dobar posao. Cruise i De Mornay su naspolijetku započeli kratku ljubavnu vezu za vrijeme snimanja filma „Riskantan posao“.

Uloga Lane, koja je pripala Rebecci De Mornay, prvotno je ponuđena Kim Basinger koja ju je odbila jer joj se nije sviđao scenarij. Tom Cruise je kolegiji Diane Lane predložio da se prijavi za ulogu Lane, no Dianein otac se tome protivio rekavši da „nema šanse da njegova kći glumi 20-godišnju prostitutku“. Za tu se ulogu prijavila i Sharon Stone.

Nekim je filmovima dovoljna samo jedna scena da bi postali nezaboravni. U slučaju “Riskantnog posla“  to je scena u kojoj Joel Goodson počne plesati po kući odjeven samo u košulju, gaćice i čarape s kojima je trijumfalno uklizao u centar kadra. Joel koristi svjećnjak kao mikrofon, pjeva bezvremensko “Old Time Rock And Roll“ Boba Segera i uživa u kući bez roditelja. Nezaboravnu scenu pogledajte u videu. 

Legendarni film 'Riskantan posao' ne propustite gledati u petak navečer na Novoj TV. VIše filmskih naslova potražite na Nova TV.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju