Preko daljinskog upravljača bori se protiv terorista 12 sati na dan. Ostalih 12 sati odan je suprug i otac s periferije...

 Etablirani redatelj Andrew Niccol nerijetko se umjetničkim izričajem bori protiv nejednakosti i rata – priznatim filmovima poput Gospodara rata koji je antiratni film te Vrijeme je novac, filmom o antiekonomskoj nejednakosti.

Zajedno s glumcem Ethanom Hawkom surađivao je na nekoliko projekata. Međutim, ako mislite da je ovo još jedan kratkovidan i nacionalistički nastrojen film o ratu, varate se.



Niccol je izjavio kako mu je namjera bila pokazati tamnu stranu stvarnosti u ratu. Pokušao je, kako kaže, pokazati u kakvoj se situaciji vojnik nalazi ako se u njemu dogodi sukob između dužnosti i morala.

Njegov glavni lik je borbeni pilot iz Las Vegasa koji postaje pilot dronova. Preko daljinskog upravljača bori se protiv terorista 12 sati na dan. Ostalih 12 sati odan je suprug i otac s periferije. Uskoro se počinje pitati je li njegov posao moralan ili ne, stvara li više terorista nego ih eliminira te bori li se u ratu koji nema kraja.



Na pitanje želi li pokazati ono što američka vlada sakriva, Niccol je mudro odgovorio kako vlada ništa ne pokušava sakriti, ali isto tako i ne pokušava pokazati. No, ako ovim filmom može izazvati razgovor i razmišljanje o onome o čemu se šuti, to je već napredak.



Glavni glumac, Ethan Hawke je za ulogu rekao kako mu je perspektiva vojnika kojeg igra vrlo zanimljiva s psihološkog gledišta. 'To je vojnik koji ide vodi borbu u drugoj zemlji bez da zapravo bude u opasnosti. Jednostavno sam to morao glumiti!' – izjavio je.


I dok Hawke svoju ulogu vrlo skromno tumači, Niccol za njega ima samo riječi hvale. 'Jednostavno je nemoguće da Ethan nešto glumi neiskreno'.



Film 'Točno u metu' debitirao je na Venecijanskom filmskom festivalu i bio je odlično prihvaćen kako od kritike tako i od publike.

Napeti triler ne propustite  pogledati u utorak u večernjem terminu na Novoj TV. Više filmskih naslova potražite na nova.hr 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju