Provjereno donosi nove ekskluzivne snimke koje rekonstruiraju sve što se događalo u zatvoru prije i poslije požara.

Snimka koju je prije dvije godine objavila emisija Provjereno zgrozila je cijelu zemlju. U samici pulskog zatvora izbio je požar, a izazvao ga je zatvorenik Bojan Bešić. Htio je privući pozornost, natjerati da ga puste van, no izgorio je u samici. Tri godine poslije Provjereno donosi nove ekskluzivne snimke koje rekonstruiraju sve što se događalo u zatvoru prije i poslije požara. Za taj su događaj optužena dva pravosudna policajca koja u trenutku požara uopće nisu bila u zatvoru.

Bojan Bešić htio je privući pozornost, natjerati da ga puste van iz samice. Pogledavao je prema kameri, misleći da ga netko gleda i da će ga spasiti. No, nitko nije gledao. Kada je krenula akcija spašavanja, bilo je već prekasno. Bojan Bešić izgorio je u samici. Tri godine poslije Provjereno donosi nove ekskluzivne snimke koje rekonstruiraju sve što se događalo u zatvoru prije i poslije požara. Za taj su događaj optužena dva pravosudna policajca koja u trenutku požara uopće nisu bila u zatvoru. Snimke nadzornih kamera otkrivaju istinu.

Jedan je zatvorenik u ćeliji pravio nered. Glavni na odjelu u tom je trenutku odlučio ga maknuti iz ćelije. Naredio je dvojici podređenih da obuku zaštitna odijela i izvedu ga van. U ćeliju je ušao za njima s lancima u ruci. Rekao im je da ga vode u posebno osiguranu prostoriju, takozvanu gumenjaru. Zatvorenika su svladali, zavezali i odveli. Za svega nekoliko minuta bio je sam u četiri zida. Nakon toga su završili smjenu i otišli kući, ne znajući da se u međuvremenu još štošta odigralo.

Bojan Bešić je izgorio je tamo gdje je trebao biti najsigurniji, u prostoriji u koju se ne smije unijeti ništa. I to okovan lancima. Dvije minute i 6 sekundi su prošle od trenutka kada je Bojan Bešić zapalio spužvu do trenutka kada plamen zahvaća čitavu prostoriju i kamera prestaje snimati.

U početku se činilo kao samoubojstvo. No, učestali pogledi prema nadzornoj kameri ukazivali su na vapaj za spas. Tako je mislila i obitelj pokojnog zatvorenika. ''Prva dva, tri dana poslije toga nisam vjerovao da se to dogodilo. Kad sam došao k sebi sam se suzdržao da ne puknem na živce i sve što sam htio jest da dođe pravda u ruke i da se to nekom drugom ne desi'', kaže Zlatan Bešić, Bojanov brat.

Pravda do danas nije zadovoljena, ali nisu ni utvrđene točne okolnosti događaja, a prošle su tri godine. ''Kod nas se sve svodi na kažnjavanje pravosudnih policajaca. U ovom slučaju ponovno su krivi samo pravosudni policajci. Kažem, istraga će utvrditi koliko oni snose sami krivnju, ali nisu jedini krivci u ovom slučaju'', rekao je Armin Tatarević, predsjednik Sindikata pravosudnih policajaca.

Njihovi nadređeni koji su izdavali naredbe i dalje rade kao da se ništa nije dogodilo. Prvo ročište nije ni održano jer je sutkinja sama zatražila da se proces premjesti u Rijeku.

Bojan Bešić nasilju je svjedočio i bio izložen čitavo djetinjstvo. Otac je tukao majku, njega i dva brata. Odrastao je po zatvorima i popravnim domovima. Iako mu je bilo tek 25, iza rešetaka je proveo ukupno pet godina. S godinama su mu zatvorski dani sve teže padali, a često se žalio na uvjete i tretman, o čemu je pisao bratu neposredno prije smrti.

Izlazak nije dočekao. Tome je velikim dijelom i sam kriv. ''Krivci se uvijek pokušavaju sakrit. Normalno da nije samoubojstvo jer postoje dokazi i svjedoci da se on nije htio ubit i poslao je pismo da će za mjesec dana doći kući i da ćemo ići na žurke van. U pismu sve piše i za Božić je trebao doći kući'', govori Zlatan Bešić.

I svima je bilo čudno zašto bi se ubio mjesec dana prije izlaska na slobodu. Obitelj je od samog početka prepuna sumnji. Tog se dana iza rešetaka pulskog zatvora, dogodio čitav niz propusta s tragičnom posljedicom.

Ekipa emisije Provjerneo u posjedu je snimaka video nadzora koje otkrivaju javnosti dosad nepoznate detalje i bacaju novo svjetlo na smrt Bojana Bešića. Trebala je to biti rutinska intervencija, a pretvorila se u fijasko. ''Bojan Bešić taj dan uopće nije ni trebao biti smješten u gumenjaru. Trebao je biti premješten iz sobe u sobu. A zašto je bio premješten u gumenjaru, to samo zna šef'', anonimno je za Provjereno rekao jedan od policajaca koji je tog dana bio u neposrednoj blizini svega što se događalo iza rešetaka pulskog zatvora.

''Na snimci postupanja se jasno vidi kako pod vodstvom samostalnog nadzornika pravosudna dva policajca koji su maskirani vode zatvorenika i izvršavaju njegove zapovijedi'', kazao je anonimni sugovornik. Sve to, sukladno zakonu i praksi, govori, isključivo se nalazi u domeni upravitelja, koji to nije učinio. ''Samo upravitelj zatvora može izdati nalog za smještaj zatvorenika u gumenjaru. Dužan je izdati nalog, nalog za pojačane nadzore i nalog za oduzimanje predmeta dopuštenih za držanje'', objašnjava sugovornik.

Nalog za to nije izdan, govori svjedok, pismeni ni usmeni. A upravo je upaljač među predmetima dopuštenim za držanjem, Bojan imao kod sebe. Kako ga je unio nije se ni naknadno istražilo. Zadnji put kad je gumenjara pregledana unutra su pronađeni su upaljači i žileti.

Sama prostorija, kaže sugovornik, tehnički je neispravna. ''Poznato mi je da je gumenjara u koju je zatvorenik smješten bila neispravna, da je bila devastirana, potrgana. Kamera jedna nije radila, druga kamera nije pokrivala cijelu prostoriju. Vatrodojavni sustav nije radio. Materijal od koje je napravljena je bio od zapaljivog materijala'', kaže sugovornik.

Da je jedna od unutrašnjih kamera neispravna vidi se i na snimci, jer Bojan u nekoliko navrata izlazi iz kadra. No, čak i da je druga kamera radila, nitko ne bi vidio ono što je radio.

Poslije svega, prvo i drugo optuženi za smrt Bojana Bešića su dvojica pravosudnih policajaca koji u trenutku požara čak i nisu bili u zatvoru niti su znali da je Bojan kada su otišli još jednom izveden i doveden. ''Na snimci se jasno vidi da trojica pravosudnih policajaca drugi put dolaze u gumenjaru i ja pretpostavljam da ga vode na liječnički pregled gdje doktor ustanovljuje da se Bojan Bešić može ponovno vratiti u gumenjaru'', tvrdi anonimni sugovornik.

Nakon toga je zapalio prostoriju. Dim je za manje od minute zahvatio hodnike zatvora. Uslijedila je brza intervencija pravosudnih policajaca. Pokušali su otvoriti vrata, ali nisu uspjeli. ''Jasno se vidi na snimci da jedan od pravosudnih policajaca uzima vatrogasni aparat u ruke. Jasno se vidi da drugi pokušava otvorit ta vrata, gdje se vidi da se opekao ruku prilikom otvranja tih vrata i Bojanu bi bilo spasa da su ta vrata bila ispravna'', ističe sugovornik.

Ubrzo su stigli vatrogasci. Vrata su pneumatskim kliještima i brusilicom otvarali gotovo pola sata. Kada su ih napokon uspjeli otvoriti Hitnoj pomoći nije preostalo ništa drugo nego konstatirati smrt. Zbog toga su trojica pravosudnih policajaca već tri godine suspendirani, a naredbodavci i dalje rade.

Kako je moguće da su prvo i drugooptuženi policajci koji su samo izvršavali zapovijedi, a u trenucima požara čak nisu ni bili u zatvoru, a da je naredbodavac, njima izravno nadređeni, tek petooptuženi i to naknadno nakon proširenja istrage?

U posljednje tri godine u pulskom su zatvoru smrtno stradala tri zatvorenika. Ovog se ljeta objesio zloglasni diler. Iako je u zatvor doveden neposredno nakon što se isjekao žiletom, nije stavljen pod pojačanu prismotru. Prije nepunih mjesec dana preminuo je još jedan zatvorenik. Sve to dogodilo se u mandatu istog upravitelja. Sankcija nije bilo. Postavlja se pitanje je li pulska kaznionica zatvor slučaj ili samo zatvor tragičnih slučajnosti.

 

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju