U njemu je točno opisano kako je časna sestra, poglavarica karmelićanki, izvukla gotovo milijun kuna.

Prebacivala ih je na račun čovjeka koji se predstavljao kao dobrotvor, veliki vjernik, otac devetero djece, a zapravo je najobičniji prevarant. Trebao je, navodno, izgraditi dom za nezbrinutu djecu tim novcem. Od doma za djecu ni d. Ali, ono što najviše ljuti čovjeka kojeg su opljačkali ti ljudi, jest to što je protiv prevaranta Čajka ipak dignuta optužnica, dok protiv časne sestre koja je držala ljestve dok je on krao, a potom i lagala na sudu, do dana današnjeg ništa.

Herman Vukušić i njegova obitelj ostali su bez milijun i 268 tisuća kuna jer ih je prevario Zlatko Čajko i to zato jer im je predstavio plemenit plan – izgradnju doma za nezbrinutu djecu u karmelićanskom samostanu. I to mu nije jedina prijevara. Oštetio je, tvrdi Vukušić još bar 20 ljudi sa svojim planovima, poput, primjerice, gradnje staze za formulu jedan.

Traži od rodbine, prijatelja, poznanika novac da premosti dok ne stigne kredit ili kakav drugi novac za projekt koji nikada ne napravi. Isto je učinio i s gradnjom dječjeg doma u karmelićanskom samostanu. Trebao je to biti projekt kojeg će pratiti vatikanska banka. ''Ja sam inače diplomirani ekonomist . Nije bilo sumnje u taj projekt jer su bili dokumenti takvi da je to bilo neupitno'', kazao je Vukušić.

Tim više nije bilo sumnjivo jer je Čajkova tvrtka G.N.Z potpisala ugovor s karmelićanskom samostanom u Hrvatskom Leskovcu, pa mu je Vukušić dao novac. Međutim, novac iz Vatikana nikada nije stigao, a dom nije izgrađen. Ekipa emisije Provjereno htjela je razgovarati s Čajkom.

I to bi bila klasična prijevara da je završilo samo na nestanku Vukušićevog novca. Međutim, Čajko je iz samostana fiktivnim fakturama, pa čak i bez njih, izvukao pozamašnu svotu, a te račune mu je plaćala poglavarica, za dom koji nije izgradio.

Prije godine ekipa emisije Provjereno je prvi put pokušala stupiti u kontakt s poglavaricom, sestrom Kristinom, odnosno Milicom Pišković. Htjeli su je upitati zašto je plaćala nešto što nije napravljeno, no do nje nisu uspjeli doći.

Cijela stvar završila je na sudu koji sad već traje 5 godina. Sve je vještačeno, sudionici su nekoliko puta svjedočili, dokazi su predani. Međutim, presude nema. Ono što Vukušića još više ljuti jest to što nema ni optužnice protiv poglavarice sestre Kristine jer i ona mu je u prijevari, pa i gotovo cijela njegova obitelji, držala ljestve tvrdi Vukušić. ''Osim Zlatka Čajka, već u istražnom postpuku ja sam dao dokumentaciju i za sve ostale sudionike, praktički organiziranog kriminala. Za tatu Josipa, četvero odrasle djece, suprugu Zrinku i, na žalost, za poglavaricu karmelićanskog reda'', navodi Herman Vukušić.

No, tvrdi Vukušić, ta dokumentacija je završila u istražnom predmetu koji nosi naziv ograničeno. Drugim riječima, malo tko ima uvid u njega. ''Državni odvjetnik koji vodi taj postupak, koji je vodio istragu i zastupa nas na sudu, pospremio je dokumetaciju dokaz za kaznena djela svih njih, a posebno za Milicu Pišković'', kaže Vukušić.

Zašto državni odvjetnik koji zastupa i Vukušićeve interese i uspješno okončanje spora države protiv Čajka dokaze koji dokazuju krivnju nije uvrstio u sudski spor već ih u zasebnom predmetu vodi pod tajno? Vukušić je konačno dobio pristup njima i podijelio ih je s ekipom emisije Provjereno, iako mu za to otkrivanje tajne potencijalno prijeti kazna.

Tvrdi Vukušić da ti dokumenti pokazuju da Čajko nije sam izvlačio novac. Karmelićanski samostan u Hrvatskom leskovcu dobio je donacije od karmelićanki iz Njemačke i Nizozemske za izgradnju tog doma za nezbrinutu djecu.

Novac dodjeljen u humanitarne svrhe se ne može upotrijebiti osim za ono za što se skupljao, ali ne i u ovoj priči. U to doba oslobađao se od poreza, pa je sestra Kristina poglavarica otišla u poreznu upravu i tamo potpisala da pod materijalnom i moralnom odgovornosti da će novac ''biti upotrebljeni za materijalne potrebe i gradnju novog dječjeg doma Kuće Sv. Josipa za nezbrinutu djecu.'' A potom je novac isplaćivan Čajkovoj tvrtki. Prvo su mu isplatile 200 tisuća 187 kuna i 15 lipa s donacijskog računa za izgradnju doma. U opisu plaćanja naveo se ugovor, a sredstva su bila za projektnu dokumentaciju.

I sama računovotkinja samostana u svom svjedočenju na sudu rekla je kako se za svaku transakciju morala konzultirati s poglavaricom sestrom Kristinom, a u opise plaćanja je pak pisala ono što joj je gospodin Čajko rekao.

Međutim, nije postojala ni građevinska dozvola, a kamoli išta drugo za gradnju doma. Ipak, uplate su nastavile stizati na račun tvrtke koja izgleda nije radila ništa po pitanju izgradnje doma.

U dokumentu iz računovodstva samostana jasno se vidi kako su isplatile 500 tisuća kuna bez fakture. Od sto tisuća eura iz Nizozemske, 500 tisuća kuna završilo je na računu Čajkove tvrtke. Sav taj novac on je u 67 odlazaka u banku podignuo s računa.

U pet godina koliko traje sud protiv Čajka, sestra Kristina je od početne tvrdnje da Čajko nije ispunio obveze iz ugovora, prešla preko tvrdnje kako su ''početni radovi dogovoreni spomenutim ugovorom započeti prema planu, a daljnej uplate tijekom 2008. godine vršile su se kao predujam tj. avansna sredstva i za njih nam nisu bile izdane fakture'', pa do tvrdnje: ''Sjećam se da smo 2008. godine dobili donaciju od vrhovne uprave u Nizozemskoj u iznosu od 100.000 eura, a koja smo sredstva, između ostalog, prosljedili na račun tvrtke GNZ i to upravo za plaćanje radova na Križnom putu, parkiralištu, pristupnoj cesti, uređenju gospodarske zgrade te rashladne komore''. Novac koji je dobila za gradnju doma i oslobodila poreza u ime gradnje dječjeg doma.

Ekipa emisije Provjereno opet je pokušala doći do sestre Kristine, međutim, i opet su dobili odgovor da je sestra Kristina odsutna.

Nevjerojatno je da je jedno računovodstvo nakon neisporučene usluge nastavljalo uplaćivati novac pod izlikom gradnje doma, a za plaćanje nekih drugih radova. Kako bi sebe oprala, tvrdi Vukušić, sestra Kristina Milica Pišković je opravdanje za trošenje donacijskog novca ishodila iz nizozemske i donjela na sud, ali opet i tu je nelogičnost.

Potvrdu da se donacija od 100 tisuća eura može koristiti u druge svrhe sestra kristina je od nizozemske poglavarice tražila i dobila, ali šest godina nakon što je novac već odavno utrošen. Stoga je Vukušić ogorčen jer nije podignuta i kaznena prijava protiv sestre Kristine, već sve ovo stavljeno pod oznaku ograničenog pristupa i tako stoji u DORH-u već pet godina

Nevjerojatno je i da karmeličanski samostan nije tužio Čajka, već je poglavarica na sudu rekla kako nisu htjele ulaziti u to zbog sudskih troškova.

Dokumenti koje je Herman Vukušić iznio mogli bi rješiti spor protiv Čajka, ali upravo državni odvjetnik koji zastupa državu i Vukušća kao oštećenika, protivio se da se čitaju na sudu. Isti taj ih drži u ladici pet godina, govori Vukušić i pita se zašto, ako je zakon jednak za sve.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju