Snimka koju su dobili na adresu redakcije, zaprepastila je ekipu Provjerenog.

I zato su otišli na teren svojim očima vidjeti tu eko bombu u srcu Baranje. Nekoliko hektara poljoprivredne površine, nečega što bi trebalo biti njiva, u stvarnosti je otvorena kanalizacija – gnoj, fekalije, mrtve životinje. Reporter Provjerenog i snimatelj jedva su izdržali nekoliko minuta na toj lokaciji, usred najplodnije hrvatske zemlje koja se godinama koristi kao divlji deponij. Oranica je u vlasništvu Belja, jedina veća farma u blizini je njihova farma svinja. I dok Belje negira da su oni ispuštali gnoj i fekalije, načelnik Darde tvrdi suprotno.

Na snimci se vidi crijevo dugačko nekoliko stotina metara koje izbacuje smrdljivu tekućinu u kanal u okolici Darde u Baranji. ''Direktno su sa farme praznili u tu lagunu. Vjerojatno su druge farme bile pune, pa su traktorima, kamionima dovozili još. Strašno nešto'', rekao je anonimni autor snimke. Kaže, slučajno se ondje zatekao u blizini i odlučio snimiti.

Golemo područje koje je u zemljišnim knjigama upisano kao oranica u vlasništvu Belja u stvarnosti je otvorena kanalizacija. Snimke koje je Provjereno anonimno dobilo, potvrđuju cijelu priču.

Osoba koja je sve prijavila i snimila, želi ostati anonimna. Kaže, Baranja je mala, a on tu želi i dalje živjeti. ''Zimi dovoze kamionima i traktorima i prazne u tu lagunu, a kada se može ići u polje onda puštaju, po površini 200, 300 kubika, što je isto po meni ekološka katastrofa. Uništavaju tlo jer nikome nije bitno. Svi koji rade tamo, menadžeri, rade od danas do sutra, a netko tu mora ostati i živjeti od te poljoprivrede, a s takvim načinom uništit će tlo. izgubit ćemo plodnost tla, sve će uništiti'', ispričao je autor sporne snimke.

U okolici nema nigdje ničega, a u daljini se vide kuće u selu Uglješ. Jedini objekt u krugu od kilometra je svinjogojska farma Belje. Cestu, koja se nalazi uz samo mjesto koje izgleda kao otvorena kanalizacija, financirala je EU. Da znaju što se uz nju odlaže, vjerojatno bi promislili u što ulažu. Sama cesta inače je fenomen jer nema početak i kraj. Naime, počinje makadamom, pa nastavlja kao normalna dvosmjerna asfaltirana prometnica usred polja, da bi završila u tom istom polju, točnije kanalu. Dalje se ne može, barem ne osobnim vozilom.

Nakon dolaska ekipe Provjereno na farmu, nekoliko minuta kasnije, dolazi odgovorni s farme. ''Ne znam ja gdje su oni to snimili. To nema veze s nama'', kazao je nakon što je vidio snimku i objašnjava: ''Zato što svinjogojstvo više nema veze s tim. To su ratari preuzeli gnojovke i sve. Mi samo pumpamo u gnojivo, a oni dalje raspoređuju jer su ratarske njive, površine''.

Svjedok koji je sve snimio, tvrdi, siguran je u ono što je vidio. A vidio je da cijevi do ispusta dolaze s farme i to preko polja. Dodaje da jedini koji imaju takav napredan sustav je upravo Belje.

Da pojasnimo, spremnici u koje se skuplja gnoj, u sklopu su svinjogojske farme. Od tamo se pune, a za njihovo su pražnjenje odgovorni ratari, također u sklopu Belja, govori tako zaposlenik s farme i kaže da se za to treba obratiti upravi Belja. Kako u 10 dana nisu uspjeli doći do uprave, ekipa Provjerenog zvala je načelnika općine Darda Antu Vukoja i s njim se našla u Belom Manastiru. ''Jedino može biti s farme, da je crijevo provučeno s farme koja je udaljena jedno svojih tisuću i 500-600 metara'', kazao je Anto Vukoja.

''Legalno nije sigurno jer oni bi to trebali zbrinjavati na svoju njivu. Ali, opet kad pogledam, ako je bačeno na njivu koja je pored lagune, isti je jarac, isto će nam doći u vodu'', kaže Vukoja.

Iz uprave Belja odgovorili su na službeni upit reportera Provjerenog. U odgovoru stoji da ''Belje plus na svim svojim farmama ima instalirane nadzemne spremnike za zbrinjavanje gnojovke koja se iskorištava na oranicama i to prema najnovijim tehnološkim dostignućima u svijetu''.

Što je onda to snimljeno? Kako je moguće da na vlastitoj zemlji imaju otvorenu kanalizaciju? Čija je onda cijev iz kojeg se gnoj izlijeva na zemlju u njihovom vlasništvu? Naime, Belje tvrdi da već deset godina ne ispuštaju gnojovku na ovo mjesto.

Neovisni agroekološki stručnjak tvrdi kako ovo nije po zakonu. ''Nemoguće je da otpadne i sanitarne vode odlažete na taj način. To je apsolutno protiv svih propisa. Bjelodano je da je u tom smislu nešto protuzakonito'', ističe dr.sc. Darko Znaor, neovisni agroekološki analitičar

Načelnik koji se u početku šokirao viđenim, kasnije priznaje da i on zna za taj problem. ''Pedeset godina oni to rade tako i to je kod njih normalno i nitko ih niti pita niti dira niti išta'', kaže načelnik Vukoja i dodaje da su već nekoliko puta slali inspekciju, ali ništa.

Belje je na adresu Provjereno poslalo uporabnu, pa i građevinsku, dozvolu za lagunu, odnosno Mjesto na kojem su godinama odlagali takav otpad. Datira iz Jugoslavije. ''Ono što je mjerodavno nisu papiri stari 30 godina i standardi iz toga vremena, mjerodavni su postojeći standardi'', objašnjava dr. sc. Znaor.

Mjerodavna je okolišna dozvola koja kaže da spremnici gnojovke moraju biti izrađeni od materijala otpornog na mehaničke, termalne i kemijske utjecaje; dok se gnojovka mora aplicirati podrivanjem i tanjuranjem, a ne na poljoprivredne povrišine u periodu od 1. prosinca do 1. ožujka te ju se ne smije aplicirati u blizini vodotoka i kanala''. Snimka iz ovog priloga nastala je usred zime, baš kada se ne smije.

Sve informacije ekipa Provjereno poslala je inspektoratu, ministarstvu zaštite okoliša koji odgovara da je pitanje farme u domeni ministarstva poljoprivrede. Ministarstvo okoliša naknadno potvrđuje ono što smo i sami mogli pretpostaviti - dozvola za takvo nezakonito odlaganje ne postoji.

Ekipa Provjerenog ponovno je otišla u poslijepodnvenim satima do mjesta, a tamo ne samo da mještani snimaju farmu kako prazni gnojvoku, već i oni sami to rade. U znatno manjim količiniama, ali rade. ''Pa da, to je baš tako napravljeno da se precijeđuje. Tu ide krupni i onda kasnije dođe bager pokupi ovo krupno i gdje oni to voze, nemam ja pojma'', kaže stanovnik Darde.

Korištenje gnoja s farme u smislu obogaćivanja zemljišta je legalno. I to se radi oduvijek. No, očito kada postoji višak, svi se snalaze pa unatoč jasnim ograničenjima, igraju na kartu 'neće nitko vidjeti' i tako godinama. ''Danas su velike farme i svi gledaju da što više uštede i onda tako ispuštaju u jame ili potoke cijelu njivu jer je to ekonomičnije, uštedljivije, ali unište sve'', govori autor snimke.

Prema pravilniku, gnoj se mora držati u za to predviđenim vodoneprousnim spremnicima, nikako ovako. Na samoj lokaciji ne postoji nikakva oznaka, ne postoji ni upozorenje ni dozvola, samo gomila smrada koji zaisugrno ugrožava i nadzemni, a osobito podzemni svijet. Korištenje gnojovke, kako ju famreri zovu, prema regulativama eurospke unije je ograničeno od svibnja do rujna, i to korištenjem sustava ubrizgavanja zato što je u protivnom veća šteta od koristi. ''95 posto emisija amonijaka ide iz poljoprivrede, a to uzrokuje probleme koji se reflektiraju na smrtnost. Drugo, dio tog dušika i fosfora ide u vodu. Tu vodu pijemo, a povećane koncentracije nitrata u vodi uzrokuju niz bolesti. Jasna je korelacija s rakom debelog crijeva. Od 3 i pol tisuće koja oboli od te bolesti, 2000 umre. Dakle, taj okolišni problem se jasno reflektira na narodno zdravlje'', objašnjava analitičar dr. Znaor.

Samo nekoliko kilometara od Drave, usred ravnice, stoje možda i deseci tisuća kubika gnoja i fekalija, na zemlji u vlasništvu tvrtke koja proizvodi hranu, u općini u kojoj i sam načelnik kaže da dio naselja nema kanalizacije, pa nema ni previše izbora. I svi znaju za to.

Iz Belja se više nitko nije javio. Ostaju kod tvrdnje da oni već deset godina ne ispumpavaju gnojovku u takozvane lagune. Dva tjedna nakon prvog posjeta ekipa Provjerenog stiže odgovor iz državnog inspektorata. Na teren su poslali veterinarskog inspektora koji je Belju, kao vlasniku nekretnine, naredio da u roku od 15 dana ukloni sav otpad. Poljoprivredna inspekcija je utvrdila da je bila riječ o zlouporabi lagune od "nepoznatih počinitelja"i da se vlasnik, odnosno Belje, obvezao onemogućiti pristup laguni. Napominju i da do upita Provjerenog nikada nisu dobili niti jednu prijavu po pitanju ove eko bombe.

Da nije tragično, bilo bi smiješno. Počinitelj nepoznat? Na upit čija je cijev koja je vodila od smjera beljske farme do lagune, Provjereno nije dobilo odgovor. Kazna je vjerojatno mala, ako ne i nikakva. Jedno je sigurno, za dva tjedna na tom terenu sigurno biti mi ekipa Provjerenog.

 

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju