Da su mogli birati, četiri muškarca iz ove priče, bolju obitelj nisu mogli izabrati.

Obitelj Sabadi već godinama udomljuje odrasle ljude s mentalnim poteškoćama, beskućnike, one koje su svi zaboravili i ostavili i pruža im dom. Punu kuću graje, ljubavi, poštovanja i uvažavanja. Ekipa emisije Provjereno otišla im je u posjet, ali ne praznih ruku. Iznenađenje, odnosno video poruku jedne druge plemenite obitelji, s drugog kraja zemlje, koja im je odlučila ispuniti jedan jedini nikad ostvareni san, ostavili su za sam kraj snimanja.

U kući obitelji Sabadi svako jutro su svi na okupu. Bojana, Milutin, Bojanini roditelji i četvorica udomljenih. Želja za udomljavanjem došla je od Milutina odraslom u neimaštini. Malo je nedostajalo da i on završi u udomiteljskoj obitelji. ''I igrom prilika, mojom snalažljivošću, došao sam do nekakve bolje pozicije. Našao sam svoju bolju polovicu i tu smo pokrenuli nekakv život, a onda sam si razmišljao zašto ne bi pomogao isto našim ljudima koji su upali u ono što sam ja bio blizu toga'', kaže Milutin Sabadi.

Svjesni koliko je teško kada si osuđen na obitelj koja nije tvoja, za četvero su ljudi oni postali upravo to, prava obitelj. ''Kad su mi dolazili nije bilo lagano nekoga novog upoznat. Kakav je, tko će mi doći. Ipak postoji jedan mali strah. Ali nisu oni ni bili u stanju u kojem jesu momentalno. Oni nisu bili zbrinuti. Došli su dosta oštećeni emotivno, a i fizički. Alen je najviše. Trebalo je dosta vremene da se oni isto prilagode'', priča Bojana Sabadi.

Četrdesetogodišnji Alen nije imao lagan život. Doživljavao je zlostavljanja u obitelji od najranijeg djetinjstva. Ipak, radio je i trudio se osigurati sebi bolju budućnost, ali onda je ostao bez posla i završio na ulici.

Već godinama Bojana i njezina obitelj Alenu nadoknađuju sve što nije imao. Brigom za ovce Alen iskazuje zahvalnost jer nikada neće zaboraviti taj kišni dan prije deset godina kada je ušetao u ovu obitelj.

Bojanina i Milutinova djeca odrasla su uz trojac koji je ovdje već deset godina. Ne veže ih krvno srodstvo, nego nešto mnogo važnije, mnogo posebnije – ljubav. Alen je plakao kada je Ognjen išao na operaciju, a Ognjen i Petra plakali su za Slavkom kada je otišao u posjet sinu.

Slavko je zaradio je mirovinu kao pomorac, oplovio je sva svjetska mora. Njegove mornarske priče krate im zimske večeri. Brazil i Južna Amerika ostali su mu urezani u sjećanju. Topli povjetarac, samba i jedna Brazilka koja mu je slomila srce. ''Došao je doma s Brazilkom koju je tamo upoznao. Bilo je lijepo vrijeme dok nisu digli novce. I ona mu je uzela novac, napustila ga. I onda je on jednostavno počeo piti. Našli su ga na klupi i stavili u ustanovu gdje su ga izliječili od alkohola'', priča Bojana.

Nakon toga došao je kod obitelji Sabadi. Potpuno je prestao piti i našao novi dom. Bilo je to 22. srpnja 2009. godine, a Slavko je dobro zapamtio taj datum.

Miroslav je ovdje također deset godina. Voli kartanje, kravate i pikado. Mladen je došao posljednji, prije šest mjeseci. ''Najpoznatiji koprivnički konobar i na to sam jako pononsna iskreno, što je doašo k meni. Dok je došao nije znao ni brojeve telefona, ništa. Čak nije znao da mu je familija živa'', kaže Bojana.
Nešto mu se dogodilo i više nije bio isti kao prije. Ali sada, uz ljubav i toplinu nove obitelji, i pamćenje mu se vratilo. Prošli Božić bio je prvi pravi Božić koji je doživio.

Kupuju si poklone, Bojana svima peče torte za rođendane, zajedno slave nove godine, pjevaju, plešu. Ovu obitelj netko je drugi spojio i donio im svima neizmjernu ljubav. ''Oni su za mene moji. Treba shvatiti da su oni isto ljudi, kao i mi, koji nisu imali sreće u jednom pogledu. Zapravo, nitko od nas ne zna kad može doći trenutak da zapadnemo u jednu situaciju. Sve što želim ja imati u životu, ja to želim i njima'', kaže Bojana.

Obitelj samo jednu stvar nikada nije napravila zajedno. Nikada nisu bili zajedno na odmoru. Ipak je to nedostižno, daleko od njihove stvarnosti. Bojana i Milutin bili su jednom, prisjećaju se, prije šest godina. A sada ih je puno i to su troškovi koje si ne mogu priuštiti.

Ipak, ekipa emisije Provjereno pripremila im je jedno iznenađenje. Znali su nešto što im nisu htjeli otkriti. Okupili su ih sve u dnevni boravak pa su pustili video poruku jedne druge obitelji koja je snimljena dan prije. Iako ih dijele stotine kilometara, obitelj Sabadi i Stipaničev imaju nešto zajedničko, a to je osjećaj za druge. Tjedan dana ljetovanja, nešto je što je obitelj iz Tribunja mogla od srca ponuditi i nisu oklijevali sekunde.

Zaslužili su jer udomiteljstvo njima nije posao. Oni su Slavka, Alena, Mira, Mladena prigrlili sebi, kao svoje. Oni su velika, sretna deseteročlana obitelj.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju