Oni su već 15 godina najbolji prijatelji, jedan drugom najbolje društvo u opijanju.

Nikada se nisu posvađali, a što je tog dana pošlo po zlu, ne sjeća se nijedan od njih. Bili su toliko pijani da je Matija Milana polio benzinom i zapalio. Srećom, uspio ga je i ugasiti, a onda su si popili još gemišta. Matija je završio u zatvoru. Dobili su policijsku zabranu viđanja, ali njih dvojica ne mogu jedan bez drugog. Pred kamerama emisije Provjereno su se i smijali i plakali i poručili svima da je alkohol zlo.

Bili su jako pijani, možda najpijaniji u životu, govore Milan Sušić Mićo i Matija Karas Matko. Matija je Milana polio benzinom i zapalio. Kako je do toga došlo, ni jedan ni drugi nemaju pojma. Tvrde da se nisu svađali, nikada se ne svađaju. ''Nije to svađa, nego je to takav pijanski razgovor. Razumiješ?'', objašnjava Matija Karas.

Svaki dan se druže već 15 godina. Uživaju u međusobnom društvu i priznaju obojica da najviše uživaju, i to pretjerano, u alkoholu. I zapravo ne mogu ispričati kako je do zapaljenja došlo jer imaju alkoholnu amneziju, znaju samo poneke detalje. Naime, Matija je Milana odmah ugasio. Nakon što ga je zapalio, gasio ga je jaknama i vodom. A onda su zajedno popili gemišt. ''Onda sam mu dao jaknu pa onaj plastični stolac da si popijemo gemišta'', priča Matija.

Milan je pokušao odteturati doma, ali, govori Matija, postoji grmlje na putu do kuće u kojem uvijek završi. Matija je Milana dignuo iz grmlja i odveo doma. Nije primijetio koliko je Milan ozlijeđen, ali još nevjerojatnije je to što ni Milan to nije osjećao.

Milan, kad se napije, zna često zvati hitnu pa oni više ne žele dolaziti. Na kraju je susjeda zvala hitnu, ali putem posrednika, Milanove mame. ''Ne znam kako je on u kontakt došao sa svojom mamom. Mama mu je u domu'', kaže Matija.

Matija je završio u zatvoru, a Milan u bolnici. Ondje je proveo devet mjeseci i prije nekoliko dana je pušten na slobodu jer mu je nepravomoćno izrečena kazna zatvora od tri godine za pokušaj ubojstva. A sada se ponovno druže. Milan je Matiji sve oprostio. ''Jer znam da on to nije htio. On to nije htio. To je bio trenutak nekakav, on to nije htio'', govori Milan.

Govore, i jedan i drugi su bili pijane budale, pa su, realno, obojica krivi. A njihovo prijateljstvo je svetinja.

Matiji su se na teret stavljale teške tjelesne ozljede. Nakon Milanova iskaza u DORH-u, državni odvjetnik preinačio je optužnicu u pokušaj ubojstva. Na sudu je pak Milan rekao kako Matiju ne tereti ni za što, jer je alkohol kriv.

Nisu se vidjeli devet mjeseci. Iako sutkinja nije stavila zabranu prilaska, policija je ipak zabranila Matiji i Milanu druženje. A oni ne mogu jedan bez drugoga, pa su našli kompromis. Ne idu jedan drugome u kuću.

Obojica imaju 62 godine, jedan je u mirovini, drugi na socijali. Žive u Zagrebu, u Gornjoj Dubravi, na vrhu bežuljka okruženog vinogradima. Ali, govore potpuno iskreno, nije vinograd to što ih inspirira da piju. Otvoreno govore o problemu s alkoholom. ''Ja imam PTSP. Ja sam hrvatski branitelj, imam 1544 dana u ratu. Mene je najviše pogodilo to kad mi je u Oluji poginulo tri čovjeka i ja se osjećam kriv jer sam ja napravio raspored. Ali su mi neki ljudi rekli, možda vjerojatno pametniji od mene, da sam napravio drugačiji raspored, možda bi mi poginulo 20 ljudi, a ne trojica. A ja se svejedno i za ta tri osjećam strahovito, strahovito osjećam. Onda pobjegnem popijem alkohola malo pa pobjegnem od toga'', priča Milan Sušić Mićo.

Matija nije rekao točan razlog zašto pije, ali itekako je svjestan da je u problemu, da je ovo prešlo sve mjere. I želi se toga riješiti, ali nije siguran ima li snage za to.

Taj nesretni događaj, kako ga nazivaju, i jednog i drugog je nagnao na promjene. ''Nema druge, ako ne mogu sam ima tko će pomoći'', kaže Matija. Pomažu si međusobno, sve rade zajedno. Matija budi Milana ujutro. Znaju sve jedan o drugome i kad su pijani i kad su trijezni, pa se čak i šale na vlastiti račun. Matiju je najviše strah da Milan ne padne kad izlazi iz njegove kuće jer nema rukohvata. Zna točno u koje grmlje pada kad pretjeraju.

Oboje se nadaju da će viši sud ublažiti kaznu Matiji jer još mu je ostalo zatvorske kazne za izdržati. Milan govori kako će potpisati što god treba samo da se to dogodi, jer krivo je vino. ''Poruka za druge je da budu umjereni u alkoholu jer alkohol šteti, psihički i fizički'', poručuju dvojica prijatelja.

Sad se druže na otvorenom, samo uz pokoji gemišt, da im policija ne bi prigovarala. Ipak, čudno bi bilo da se više ne druže. A s ožiljcima se može živjeti. Služe kao podsjetnik i jednom i drugom da pretjerivanje u alkoholu može biti kobno.

 

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju