Dok je većina uživala u bogatom blagdanskom stolu, čak i pretjerivala s hranom i pićem, ekipa Provjerenog s dvojicom je mladića obilazila one koji bi, da njih nema, za blagdan ostali gladni.

Silvio Vitez Godić i Mateo Margetić, zaposlenici Crvenog križa, ovog su Božića preuzeli dužnost onih koji ne brinu o svojim starim i nemoćnim roditeljima.

No, zbog novog bi zakona oni koji zanemaruju svoje roditelje, trebali dva puta promisliti o svojim djelima. Od sada će se nedavanje hrane, lijekova ili pića kažnjavati s 10 tisuća kuna ili 45 dana zatvora. Prema statistici, takvih je i previše. Čak 17 posto.

Poražavajući je podatak da svega 17 posto ljudi u Hrvatskoj brine o svojim starijim članovima obitelji. Na području Zagreba brojne humanitarne udruge starijim, nemoćnim i siromašnima svakodnevno na kućnu adresu dostavljaju obroke, a među njima i Crveni križ. Nemoć, starost, bolest ili jednostavno neimaština. Razlozi su to zbog kojih stotine Zagrepčana ovise o pomoći i obroku koji im na kućnu adresu dostavlja Crveni križ.

Silvio i Mateo svakodnevno pomažu starima i nemoćnima, ali to ne doživljavaju samo kao posao. Božić su proveli s onima koji nemaju nikoga ili nemaju mogućnosti da sami skrbe o sebi.

Sve se radi po dobro uhodanoj špranci. Nekima se obrok dostavlja u ruke, a nekima na unaprijed dogovorenom mjestu. Iako dostava u centru Zagreba zna biti problem, radnim danim pogotovo, Silvio ističe kako s policijom nemaju problema te da uglavnom sve stigne kako treba. To znači da će svatko svoj obrok imati najkasnije do 14 sati.

Iako je svaka kuća, svaki stan i korisnik drugačija životna priča, Silvio svaku lokaciju, svaki ulaz u zgradu i stan zna napamet, a s ljudima je izgradio odnos pun povjerenja.



U prosjeku, dnevno dostavi 50-ak obroka, a lijepa riječ rezervirana je za svakoga. Pogotovo za one koji sami žive.

Mateo je svoje poslijepodne proveo s obitelji Fadljević iz Donjeg Dragonošca. Kata je samohrana majka troje djece. Suprug joj je prije godinu dana preminuo od karcinoma. Žive u ovih 15-ak trošnih kvadrata.

Neimaština nije jedini problem. Svo troje djece ima posebne potrebe i žive po đačkim domovima. Jedino su vikendom i blagdanima zajedno.

'Bolje je da su tamo, jer šta bi tu? A ja se snalazim, za drva i svakako', kazala je Kata.



Osim obitelji Fadljević, Mateo je posjetio i Mijata Ćorluku, svog miljenika jer je Mijat možda jedini koji se više razveseli dostavljačima nego hrani.



Upravo su Silvio i Mateo svakoga dana mnogim korisnicima pomoći Crvenog križa jedina obitelj. Jedini s kime pojedinci ostvare kontakt. Mladi su, vrijedni, puni empatije, ali i zreli za svoje godine.

Propuštene epizode emisije 'Provjereno' pogledajte besplatno na novatv.hr.



 


Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju