Iako iza sebe ima propalu tvrtku čiji radnici i danas, sedam godina kasnije, čekaju svoje plaće, Goranko Fižulić svakodnevno u medijima komentira tuđe neuspjehe i dijeli lekcije o poslovanju.

Nekad poslovni div Magma, u najboljim je danima zapošljavao preko 2000 ljudi u šest zemalja, a onda se, u vrijeme najvećeg širenja posla, sve strmoglavo urušilo. Dok radnici glavnim krivcem smatraju bivšeg vlasnika Goranka Fižulića, on na te optužbe lupa glavom o stol. Doslovno.

Bora Bora, Karibi, Kanari. Samo neke od destinacija na kojima je Fižulićeva Magma promovirala svoje brendove, snimala spotove, vodila medije. Usred uspona, započeo je strmoglav pad. Investicije u susjedne zemlje obile su se o glavu i došlo je do krize. Počelo je zatvaranjem trgovina, a završilo s otpuštanjem radnika koji do danas nisu isplaćeni, a pitanje je hoće ikada vidjeti svoj novac.

Bivši šef Magme, a sada samo predsjednik društva u kojem nitko ne radi - pa ni on sam, priznaje kako je kriv za propast tvrtke. ''Mi smo izgubili kompletnu osobnu imovinu zbog toga što smo osobno jamčili za tražbine Magme prema jednoj financijskoj instituciji i naravno da kada je došlo vrijeme naplate, da kada se ona nije mogla naplatiti od društva, išla se naplaćivati od naše imovine'', objašnjava Fižulić. Predstečajnom nagodobom, vjernovnici su ušli u kapital tvrtke, a država je otpisala dio duga, navodnih pedesetak milijuna kuna.

Premda je tek nekolicina radnika ostala bez svojih plaća, činjenica jest da su upravo radnici ti koji u sličnim nagodbama najčešće izvuku deblji kraj.

Sudac Mislav Kolakušić objašnjava kako je ovakva situacija moguća. ''Sam zakon kaže da tražbine radnika ne ulaze u predstečajnu nagodbu. Tako da na vlasnicima ostaje to hoće li platiti radnike ili ne. Sve dok traje predstečajna nagodba, nitko ne može ići u ovrhu. Dakle, bilo je moguće tri godine ne isplatiti plaću radniku.“ Kolakušić zaključuje kako je cijeli naš predstečajni zakon potpuno promašen.

Unatoč fijasku koje je prouzročio u Magmi, Fižulić se smatra dovoljno stručnim savjetovati za Agrokor.
Kao i u slučaju Peveca, iza propasti Magme stoji i megalomanija. No Fižulić i bračni par Pevec slažu se kako se država prema njima ponašala puno grublje nego prema Agrokoru i Todoriću.

Na papiru je sve jasno. Dug postoji, nitko ga ne osporava. No čak i njihova bivša odvjetnica Sonja Bonifačić tvrdi - novi postupci bivših radnika Sizifov su posao. ''Sve i da pokrenu sudske postupke, dosta je lapuratistički jer dobit će svakako rješenje da su dužni naplatit, ovaj im i isplatit, ali na jednak način kao i do sada nemaju od kuda to naplatiti'' priznaje Bonifačić.

Jasno je kako je Fižulić bio kapetan broda. Istog onog koji je potonuo i sa sobom odveo mnoge druge koji se još uvijek nadaju svojim plaćama. Uzalud, čini se.

Više priloga iz emisije potražite na službenoj stranici emisije 'Provjereno', a propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju