Stočari iz Trilja žele ostati na zemlji, raditi, ali nema zemlje.

Nakon priče Provjerenog o seljacima koji su preko noći izbrisani iz sustava digitalne evidencije, a onda odmah nakon objave priloga vraćeni, javili su se poljoprivrednici iz Trilja. Muku muče, kažu, pokazujući ruke pune žuljeva. Žele ostati na zemlji, raditi, ali nema zemlje. Najveću površinu od 37 hektara dobio je čovjek u zakup na 50 godina, ali niti je obrađuje niti plaća. Do sada je dobio 800.000 kuna poticaja, a u državni proračun posljednjih šest godina nije stiglo ni lipe. Zašto mu toliko dugo svi gledaju kroz prste, provjerila je Ema Branica.

Bez zemlje nema ni poljoprivrede, pa stočari muku muče kako bi prehranili stado, planirali godinu, proizvodnju. U Trilju državna oranica od 36,6 hektara dana je na natječaj u zakup za vrijeme ministra Čobankovića.

Najveći dio zemlje zakupilo je društvo Kundid-Vojnić. Dobilo ju je u zakup na 50 godina, ali izgleda da ni to nije bilo dovoljno. ''Dok su nas pozivali da predamo natječaje za tu zemlju, u tom istom trenutku paralelno je ulazio i na tu zemlju čovjek koji je dobio 36,6 hektara zemlje i ušao i na tu bespravno'', priča stočar Ivan Kaloper.

Veliku oranicu koju je dobio u zakup nije obrađivao, već ovaj mali komadić namjenjen ostalima, i to bespravno, tvrde stočari. Pa je tijekom godina malo sadio na jednoj oranici, malo na drugoj, ali nikada cijelu zemlju koju je dobio u zakup, govore. To je već bio razlog za raskid ugovora koji se do dana današnjeg nije raskinuo. ''Ali interesantni su podaci da je ta osoba bila kolacijski partner vladajućih u gradu Trilju, da je bio vijećnik i nakon toga je dobio, ni manje ni više, zemlju na koncesiju na rok od 50 godina, što je meni nezamislivo'', rekao je Kaloper.

Ali čak i tih 50 godina ne bi bio problem, već to što, tvrdi Ivan, ne gospodari zemljom, zakup ne plaća državi, a prima poticaje dok oni nemaju gdje raditi.

Mario Kaloper, zajedno s tatom, radi na obiteljskoj farmi. To je ono što voli, govori, iako nitko od njegovih prijatelja ne može sebe zamisliti u štali. Obrađuje tuđu zemlju koju iznamljuje na malim komadićima na različitm mjestima, a to im oduzima puno vremena i energije i nije dostatno za prehranu, pa moraju hranu i kupovati. Zato traže svoje pravo da rade. A govore, to često nije moguće u Hrvatskoj, što od lobija, pogodovanja, krivih raspodjela sredstva i resursa.

Nekoliko kilometara dalje u susjednoj općini, stočar Ivan Putnik od uzgoja muznih krava jednostavno je morao odustati. Nemoguće ih je uzgajati bez obradive zemlje. Ovdje je sami krš, a državne zemlje tek su susjednim općinama. Pa je Putnik morao naći neko drugo rješenje ili odustati od stočarstva u potpunosti jer nema s čim prehraniti svoje blago. Mora puno uložiti da bi dobio 5 kuna po litri mlijeka otkupne cijene. ''Ja ne tražim poticaj, nisam se prijavio. Ja samo tražim zemlju, to želim. Da imam hektar. Podsadit ću djetelinu, neku travu, smjesu'', kaže Ivan. A bez toga ne ide jer da bi mlijeko bilo kvalitetno, potrebna je i takva hrana. A njemu je stočarstvo spas. Borio se na prvoj fronti, bio ranjen, ostao invalid, i silno želi raditi. Stvara iz ničega i ništa mu nije teško. A pomoći ni od kud.

Ekipa Provjerenog otišla je na tu obradivu zemlju. Plodno tlo prekriveno je plastičnim otpadom. Inspekcija ministarstva poljoprivrede utvrdila je kako se zemlja obrađuje i to je bila prva točka pucanja tolerancije stočara, govore, jer je to laž. Pa su pozvali još jednu inspekciju nakon koje im je tek pukao film jer, osim što je ne obrađuje, niti je ne plaća. Kako je zemlja u zakupu, to podrazumijeva i plaćanje za istu, i to 39.106 kuna na godinu. Fiksna cijena za svih 50 stoji u ugovoru, ali također stoji i kako je neplaćanje razlog za raskid ugovora, no i ako se sa zemljištem ne gospodari dobro, ne obrađuje li se ili se samo djelomično obrađuje.

Ekipa Provjerenog otišla je i do zakupca Ante Kundida. Priznao je da nije ispoštovao ugovor, jer su 2014. godine imali veliku poplavu. I istina bila je, ali to ne opravdava ne plaćanje za svih ostalih 6 godina. ''Pa nije nitko ni pitao, a da budem iskren, svi su bili upoznati sa solucijom te katastrofe koja se godine. Jednostavno sam financijski u tom trenutku… Mi smo imali i 2012. i 2013. poplave. Imali smo konstantno. Imamo i sada problem s odvodnjom vode'', kaže Kundida.

Prema riječima zakupca zemlja poplavljuje pa se zbog toga nije plaćalo, a tvrdi da je zemlju obrađivao, iako je u nalazu inspekcije utvrđeno kako se papirnato može utvrditi proizvodnja, ali ne i u kojem obimu.

Za istu tu zemlju s poplavama i bez njih, u 7 godina, iako je ne plaća, dobio je gotovo 800.000 kuna poticaja u poljoprivredi.

Ekipa Provjereno pokušala je doći i do Ivana Šipića, gradonačelnika Trilja, gdje bi od plaćanja zakupa najveći dio novca trebao otići, tamo gdje je i inspekcija uz Dorh poslala obavijest o neplaćanju. Međutim, rekao je kako čeka mišljenje ministarstva jer je ugovor potpisan po starom zakonu. ''Pa zašto bi raskinuo ugovor kada ono što znamo, a to je da natječaj za taj zakup nije provodio grad, nego je natječaj provodilo ministarstvo poljoprivrede. Mi očekujemo mišljenje ministarstva poljoprivrede i zatražili smo ga na ovu temu i ovaj predmet i postupit ćemo po ovom mišljenju'', kazao je Šipić.

U novom zakonu koji je poništio stari, na koji se gradonačelnik poziva, jasno stoji kako lokalne jedinice na čijem je prostoru to poljoprivredno zemljište u slučaju neplaćanja, u ime zakupodavca, bilo države ili ministarstva, raskidaju ugovor.

Stva je, što se stočara tiče, vrlo jasna. Ne zanimaju ih politke, tko je čiji i zašto se jednima gleda kroz prste na uštrb drugih. Ruke koje žele raditi, nemaju gdje. Žele povećati proizvodnju, ali ne mogu, dok, s druge strane, neki ne podmiruju svoje obaveze dok dobivaju poticaje. I nitko ne pita za to. Ni ministarstvo ni općina ni država.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju