Aktivisti pripremaju prosvjed protiv pretjerane i bespravne sječe zbog profita.

Snimke koje posljednjih mjeseci kruže društvenim mrežama prikazuju pizore opustošenih površina, najave o ekocidu, apokalipsi, uništavanju pluća zemlje. Aktivisti zato premaju prosvjed protiv pretjerane i bespravne sječe zbog profita.

Iz Hrvatskih šuma, glavnog prozvanog krivca, tvrde da sijeku koliko smiju i moraju kako bi očuvali šumu te da je pošumljeni dio zemlje u posljednjih 25 godina narastao za 17 posto. No, na konkretno pitanje o posebnom inspekcijskom nadzoru, koji je prije pet godina utvrdio kako se na godinu nedopušteno posiječe više od milijun kubika šume, i to upravo onih skupih i kvalitetnih trupaca čija potražnja stalno raste na tržištu, nema konkretnog odgovora.

''U Hrvatskoj se događa ekocid, zločin. Naše šume se pustoše nemilordno i brutalno. Imamo konkretne dokaze da je ovo pustošenje šuma samo isključivo iz ekonomskih razloga, stjecanja enormnih zarada. Došli smo do nekih saznjanja, sad smo na najboljem putu, da se tu radi na višegodišnjoj razini negdje oko 2 mlijarde eura koje je opljačkano u našim šumama'', kazala je Vesna Grgić iz udruge Vidra - Zeleni odred.

Udruga Vidra počela je s Medvednicom, i prizorima koji su ih šokirali. A onda su im se počeli javljati građani iz cijele zemlje. Uočavaju gole površine usred bogatih šuma. Gdje god da se okrenu, tvrde, sječe se preko svake mjere. ''U početku je bilo ignoriranje, rugali su nam se. Međutim, sad imamo ozbiljene pritiske sa svih strana, čak i prijetnje. Dvojica aktivista su pretučena baš zato što su fotografirali, baš ovo što mi sad radimo, što pokušavamo dokazati da toga ima svugdje, da ne postoji šuma, brdo koje nije načeto. Čak i prašume su načeli'', kaže Grgić.

Prst upiru u tvrtku Hrvatske šume koja gospodari s osamdesetak posto hrvatskog šumskog fonda. To je dva milijuna hektara i golema vrijednost, ne samo prirodna, već i financijska. Puno je to resursa i mogućih nepravilnosti za koje iz Hrvatskih šuma tvrde da su potpuna izmišljotina. ''Aspolutno neutemeljene optužbe, na žalost, orkestrirane. Ne slušaju se naši argumenti. Ne želi se čuti na koji način gospodarimo, kako propisujemo, koliko je to zapravo strogo'', rekao je Krešimir Žagar, direktor Sektora za šumarstvo (Hrvatske šume d.o.o.).

Jedna od dojava građana bila je upravo na području Parka prirode Žumberak. Iz satelitskih snimki, na određenim dijelovima vide se značajne promjene. Možda su nastale redovitim gospodarenjem, možda ne. Ekipa emisije Provjerenog posjetila je to područje. Osim Vesne Grgić iz Zelenog odreda, s njima je bio i šumar čiji je identitet skriven iz razumljivih razloga. Odmah uz cestu, naišli su na prvi teren koji je posječen. ''Vidi se evidentno da je napravljeno nestručno jer koliko vidimo, samo vidimo taj prirodni pomladak. Za neko pošumljavanje nisu stečeni uvjeti jer vidi se iz priloženog da šumski red nije napravljen. Čudim se i ja sam zašto je posječeno jer to koliko vidimo i po panjevima, nije bila neka zrela šuma za sječu'', objasnio je šumar.

Šumar koji objašnjava detalje radi u Hrvatskim šumama. Jedan je od brojnih koji su stupili u kontakt sa Zelenim odredom i otkrili im informacije iznutra bez kojih, kažu, ne bi uspjeli dokazati ono što glasno govore. ''Kad vama osoba iznutra donese računicu kompletnu 'Gle u šumariji ovo, gle šumarija ova…', pa izračuna, pa kaže: 'Prirast je toliko, minus toliko. Režija toliko. Ups! Par stotina tisuća kubika je minus. To su stotine milijuna vrijednosti minusa'', kaže Grgić.

Sve su skupili u kaznenu prijavu i predali USKOKU. Na institucijama, koje, kaže poslovica, rade svoj posao, sada je 420 stranica. ''Optužuju onoga tko je donio propise. Znači, koji je propisivao i donio propise, koji je nadgledao to, cijelu državu praktički, institucije i tijela koja nadziru naše gospodarenje i nas koji štitimo i njegujemo šumu'', rekao je Žagar.

Godine 2016. izbija afera. Portal Index objavio je interni dokument koji je na stol dobio tadašnji ministar Jakovina još 2014. godine. U njemu je bila analiza poslovanja Hrvatskih šuma i pobrojane nepravilnosti, a među njima i prekomjerna sječa. I još podosta toga, sve iz pera službenika iz Uprave za šumarstvo. Što je bilo s tim dokumentom, odnosno ozbiljnim nepravilnostima u njemu, pet godina poslije u Hrvatskim šumama ne znaju. Ništa ne znaju ni u Ministarstvu poljoprivrede.

Medvednica je bila okidač za interes javnosti što se događa sa šumama. Ekipa Provjerenog tamo je dogovorila intervju s direktorom u Hrvatskim šumama Krešimirom Žagarom.
Dočekala ih je cijela delegacija kako bi im objasnila zašto smatraju da se radi o neznanju većine građana o tematici. Često spominju i navodne političke motive aktivista. No, ekipa Provjerenog držala se prizemnijih tema. Za početak, da ljudi ne prepoznaju mladice.

Za sve je, tvrde, kriva oluja Teodor koja je 2013. godine poharala 40 tisuća kubika drveća. Posljednje dvije godine tu je bilo 28 inspekcija, a u dvije su utvrđene nepravilnosti. No, kažu, ne velike, već da je bila riječ o pogrešnom označavanju stabala za sječu.

No, aktivisti ih najviše prozivaju zbog planova gospodarenja šumom. Tri od četiri za Medvednicu istekla su krajem 2017. godine, a novih još nema. Bez njih se može raditi, ali samo ograničeno. ''U 2018. mogli smo po Zakonu o šumama raditi po 10-godišnjem prosjeku nužne radove uzgajanja. A što se tiče iskorištavanja drvne mase, 10 posto od onoga što se očekuje idućih 10 godina'', objašnjava Žagar.

Zeleni tvrde da su radili i više od toga. Iz Hrvatskih šuma sve demantiraju i ukazuju na podatke Eurostata o porastu pošumljenja u zemlji.

Ne treba zaboraviti da su u cijeloj priči i privatne šume. Ni one nisu pošteđene sumnjivih aktivnosti, prekomjernih sječa. No, pod povećalom su ipak oni koji gospodare s najviše površina. ''Nitko ne sječe onolko koliko bi htio sjeći, nego koliko smije i koliko mora, znači po propisu. Propisao nam je netko drugi što ćemo sjeći, odnosno odobrio te propise, nadgleda nas i nadzire netko drugi. I ja ne znam više kako objašnjavati nekome tko ne želi čuti argumente'', rekao je Krešimir Žagar.

Njihovi argumenti za Zeleni odred sve su samo ne argumenti. I ne suzdržavaju se koristiti i teške riječi, jer sve dokaze, kažu, predali su institucijama.

Šume su, prema Zakonu, od osobitog interesa za Hrvatsku i uživaju njezinu osobitu zaštitu. Zato će u petak na prosvjedom na Trgu sv. Marka, aktivisti podignuti glas za ono što smatraju neprocjenjivom vrijednošću.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju