Napori da dokaže svoju nevinost još više produbljuju sumnju u njezine motive

Evelyn Salt tajna je agentica CIA-e, koja se prisegom obvezala na dužnost i čast domovini. Nakon što je optužena da je ruski špijun, Salt se daje u bijeg kako bi isprala ljagu sa svog imena i napokon dokazala svoju odanost. Koristeći sve svoje vještine i godine iskustva koje je stekla kao tajni agent, ona mora pobjeći svojim progoniteljima i zaštititi svoju obitelj ili će najmoćnija svjetska sila izbrisati svaki trag njezina postojanja.

No, njezini su pretpostavljeni uvjereni da ona želi izvršiti atentat na predsjednika te se Salt utrkuje i s vremenom ne bi li otkrila identitet pravog izdajice. Napori da dokaže svoju nevinost još više produbljuju sumnju u njezine motive. Potjera za Salt polako otkriva tajnu njezina identiteta, no u zraku ostaje visiti odgovor na pitanje – tko je zapravo Salt?

Scenarij za film originalno je napisan s muškarcem u glavnoj ulozi, po imenu Edwin A. Salt. Ta je uloga trebala pripasti Tomu Cruiseu koji je odbio zbog prevelike sličnosti s njegovim likom Ethanom Huntom iz filma "Nemoguća misija". Nakon toga, tekst je promijenjen tako da glavni lik bude žena.

Uloga je pripala zanosnoj Angelini Jolie, a ime glavne junakinje promijenjeno je u Evelyn Salt. Redatelj Phillip Noyce rekao je da su najprije ime promijenili u Edwina, ali ono jednostavno nije odgovaralo uz Jolie.

Jolie je prošla intenzivne pripreme za ovaj film. Kako bi bila uvjerljiva superagentica radila je sa specijalcem CIA-e, proučavala teorije zavjere i filmove o takvim teorijama, kao što je "Tri Kondorova dana", a podvrgnula se i intenzivnim treninzima vrlo brzo nakon rođenja blizanaca Knoxa i Vivienne pa je tako sama izvodila većinu akrobacija u filmu. "Osobno, većinu onoga što je radila u filmu ja bih napravio u montaži", rekao je Noyce te dodao kako nije morala sama raditi akrobacije, ali da je ona jednostavno neustrašiva.

Ime Salt ima povijesnu poveznicu. Ono je skraćenica za pregovore tijekom Hladnog rata između SAD-a i Sovjetskog Saveza, a odnosili su se na proizvodnju raketa koje bi nosile nuklearno oružje – Strategic Arms Limitation Talks (S.A.L.T.).

 

Fantastičnu Angelinu Jolie ne propustite gledati u napetom filmu "Salt" u subotu u večernjem terminu na Novoj TV! Više filmskih naslova potražite na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju