Živi zid nastavlja kampanju s porukama da su potpuno drugačiji od drugih. No, odgovori na pitanja iz naše aplikacije Gdje sam 2016. su im veoma slični HDZ-u i SDP-u. Otkrivamo kome su bliži i na koju političku stranu ih se može ideološki svrstati.

Živi zid, stranka koja se u kratkom parlamentarnom mandatu nije željela prikloniti ni lijevima ni desnima i dalje nastavlja kampanju s porukama da su potpuno drugačiji od drugih.

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

No odgovori na pitanja iz naše aplikacije Gdje sam 2016.? pokazuju kako na konkretna pitanja daju vrlo slične odgovore kao i dvije najveće političke opcije. Analizom pitanja otkrivamo kome su bliži i na koju političku stranu ih se može ideološki svrstati.

 

 

Okupljaju mlade ljude, bore se za prava takozvanog malog čovjeka. Tako se predstavlja Živi zid.

Od trideset postavljenih pitanja na samo 5 su odgovorili potpuno drugačije od dviju velikih političkih stranaka HDZ-a i SDP-a.

Živi zid ukinuo bi dio općina – čvrst je stav pokazan ocjenom 10,(10/5/5) a s time se ne slažu dvije najveće stranke.

Za razliku od njih Živi zid bi podijelio Hrvatsku na 5 regija,(8/1/2) a isto tako smatraju da ne treba žuriti s ulaskom u Shengen. (10/1/1) Ugovor s Vatikanom bi mijenjali i stav su pokazali čvrstom devetkom. (9/1/5)

S HDZ-om Živi zid dijeli mišljenje oko pitanja koja ih svrstavaju ideološki.

Živi zid na tvrdnju: „Pobačaj je osobni izbor i pravo“ odgovorio je peticom, što je granično ali je još uvijek izjašnjavanje protiv. (5/2) Prava branitelja definirali bi ustavom baš kao i HDZ. (7/8) Graničnom ocjenom pet ostali su na strani protiv tvrdnje da prava istospolnih zajednica treba izjednačiti s pravima ostalih. (5/2)

Podržavaju i HDZ-ovo obećanje o 1000 eura za bebe. Sa SDP-om dijele stav da Hrvatska ne treba žuriti s uvođenjem eura.

Kao i SDP smatraju da ne treba čekati s postavljanjem ćirilićnih natpisa u Vukovaru. (5/10/2) Smatraju i kako bi trebalo smanjiti doprinose na plaće (7/4/10), a s lijevom opcijom slažu se i da ne treba uvoditi porez na imovinu. (10/5/9)

U čak 14 tvrdnji Živi zid poklapa se u potpunosti ili s minimalnom razlikom s dvjema najvećim političkim opcijama.

Živi zid najčvrščeg je stava da državnu imovinu ne treba u potpunosti privatizirati. (1/4/5) U javnim tvrtkama vide više stručne od političkih kadrova. (10/7/9)

Ina kao nacionalni interes, potreba za nastavkom arbitraže te nastavak pomoći korisnicima kredita u „švicarcu“ također su teme u kojima se Živi zid slaže s velikim strankama .

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju